Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το προφίλ των Bitcoiners που… ζουν ανάμεσά μας

Η διείσδυση του κρυπτονομίσματος στις τάξεις των επενδυτών και στην ευρύτερη κοινότητα. Τι είναι η καμπύλη S και τι δείχνουν τα «πορτοφόλια». Η σύγκριση με τα αρχικά βήματα του Ιντερνετ.

Το προφίλ των Bitcoiners που… ζουν ανάμεσά μας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο ορισμός του Bitcoiner έχει πολλές ερμηνείες, κριτήρια αξιολόγησης, διαβαθμίσεις. Μπορεί να αφορά κάποιον που χρησιμοποιεί ως τεχνολογία το δίκτυο του Bitcoin ή να είναι κάτοχος μιας ποσότητας νομισμάτων. Αυτές οι δύο ιδιότητες δεν συνυπάρχουν απαραίτητα.

Ποιος θεωρείται ένθερμος πιστός, ούτε αυτό έχει μία μοναδική ερμηνεία. Είναι αυτός που διαθέτει πορτοφόλι χωρίς θεματοφυλακή ή εκείνος που φυλάει τα νομίσματά του στα ανταλλακτήρια; Μήπως εκείνος που τρέχει κάποιο node, όποιος κάνει τις καθημερινές συναλλαγές του με Lightning Network;

Ακόμα και επενδυτικά είναι μπερδεμένα τα πράγματα. Ο hodler (μακροχρόνιος επενδυτής) είναι πιο ωφέλιμος κι ας διαθέτει ελάχιστα satoshi ή εκείνος που κάνει trading με εκατομμύρια δολάρια και μόχλευση; Είναι καλύτερος Bitcoiner εκείνος που κατέχει μεγάλη ποσότητα μεριδίων από κάποιο ETF του Bitcoin, σε σύγκριση με εκείνον που διαθέτει το 100% των αξίας ελάχιστων δολαρίων οικονομιών του σε Bitcoin;

Αν και ψυχολογικά, ο διαχωρισμός είναι μάλλον απλός, τουλάχιστον όσον αφορά τον ίδιο τον επενδυτή. Αν κάνει ανήσυχο ύπνο, τότε διαθέτει παραπάνω ποσοστό κρυπτονομισμάτων από όσο μπορεί να διαχειριστεί. Αν κοιμάται πολύ ήσυχα, τότε μάλλον έχει λιγότερα από όσο πρέπει, σε σχέση με τον συνολικό του πλούτο.

Το βέβαιο πάντως είναι πως για να συνεχίσει να αναπτύσσεται το δίκτυο του Bitcoin στο μέλλον, χρειάζεται να αυξάνεται το ενδιαφέρον των ανθρώπων για αυτό. Να συνεχιστεί με ανοδικούς ρυθμούς η υιοθέτηση και τελικά η ζήτηση. Η ζήτηση μπορεί να προέλθει από την αύξηση των κεφαλαίων που εισέρχονται στο δίκτυο ή/και από την αύξηση του αριθμού των χρηστών του.

Κι αυτό γιατί το χρήμα είναι ένα κοινωνικό δίκτυο. Παρόμοιο με το πλέγμα τηλεφώνων και σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα νομισματικό δίκτυο γίνεται πιο πολύτιμο καθώς περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτό.

Η υιοθέτηση μιας τεχνολογίας από την καμπύλη S

Οι καινοτόμες τεχνολογίες συνήθως περνούν από έναν κύκλο καμπύλης S, όσο κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Η υιοθέτησή τους από τον ευρύτερο πληθυσμό παίρνει τη μορφή της καμπύλης S, η οποία αντικατοπτρίζει την τυπική πορεία υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών με την πάροδο του χρόνου.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιο ταιριαστές συγκρίσεις που γίνονται, είναι της διευθύνσεων Bitcoin με τους χρήστες του Internet. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η ομοιότητα είναι συγκλονιστική. Με όρους υιοθέτησης του Internet, ο αριθμών των χρηστών του Bitcoin βρίσκεται στο 1999, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διευθύνσεις και οντότητες

Η πιο αξιόπιστη μέτρηση που αφορά τον αριθμό των χρηστών Bitcoin είναι οι διευθύνσεις. Ωστόσο δεν ταυτίζεται ο αριθμός τους με τις οντότητες που είναι κάτοχοι Bitcoin. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ένας άνθρωπος μπορεί να έχει περισσότερα πορτοφόλια στην κατοχή του. Ή να μη διαθέτει κανένα, καθώς μπορεί να έχει φυλάξει τα νομίσματά του σε κάποιο ανταλλακτήριο ή ίδρυμα. Ή ακόμα και να διαθέτει έμμεσα στην κατοχή του, όπως γίνεται μέσω των ETFs.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να διεξάγουμε με αρκετή σιγουριά είναι πως όσο αυξάνονται οι μη μηδενικού υπολοίπου διευθύνσεις, αναλογικά αυξάνονται οι νέοι χρήστες. Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η έκρηξη του αριθμού των διευθύνσεων, οι οποίες έχουν φτάσει πλέον τα 42 εκατομμύρια. Η κάτω μπλε γραμμή φανερώνει την ποσοστιαία αύξηση κάθε χρόνο, η οποία από το 2018 μέχρι σήμερα είναι σχεδόν σταθερή, κοντά 20%.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι πιο αναλυτικό και μας δείχνει πως υπάρχουν μόλις 5,3 εκατομμύρια διευθύνσεις που κατέχουν Bitcoin αξίας τουλάχιστον 1.000 δολαρίων.

Συνεπώς το ποσοστό παγκόσμια των Bitcoin Maximalist, δηλαδή των πραγματικά πιστών του Bitcoin (αν υποθέσουμε πως χαρακτηρίζεται έτσι όποιος διαθέτει δικό του πορτοφόλι και μέσα βρίσκονται νομίσματα τουλάχιστον 1.000 δολαρίων) είναι στην πραγματικότητα ακόμα πολύ μικρό. Μόλις ένας στους 1.500 κατοίκους του πλανήτη συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η κοινότητα του Bitcoin

Το ποσοστό των «πιστών» του Bitcoin παγκόσμια μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, ανάλογα την οπτική. Εκείνη όμως που φαίνεται να έχει κερδίσει το παιχνίδι είναι η κοινότητά του.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ακόμα και τώρα οι mainstream οικονομολόγοι και τα ιδρύματα είναι ότι οι Bitcoiners έχουν διεισδύσει στις τάξεις τους. Παρόλο που τα μέλη της δεν φορούν κοστούμια και συμμετέχουν στις «δεξαμενές σκέψης» και τις συναντήσεις τους, παρόλο που δεν προβάλλεται στα διεθνή μέσα με την αρμόζουμε προσοχή και εγκυρότητα, το Βitcoin γίνεται συνεχώς όλο και πιο αποδεκτό. Συνεχίζει να αυξάνει την ελκυστικότητά του, βασιζόμενο στην ανάπτυξη της ροής των πληροφοριών.

Η εφεύρεση του Satοshi έχει μεταβληθεί σε δούρειο ίππο διείσδυσης των αμφισβητιών του σημερινού τραπεζοκεντρικού συστήματος και των θεσμικών οργάνων. Οι Bitcoiners κερδίζουν σε δύναμη και επιρροή, καθώς έχουν διεισδύσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων άνθρωποι που έχουν σαγηνευτεί από τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του. Βρίσκονται παντού. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάποιο κέντρο συντονισμού.

Ο ιός εξαπλώνεται επειδή οι «πρεσβευτές» του δεν χρειάζονται την άδεια των μέσων ενημέρωσης να μιλήσουν. Υπερέχουν στην αφήγηση στα κοινωνικά δίκτυα. Προσελκύουν μεγαλύτερο κοινό, γιατί δεν μιλάνε την ξύλινη γλώσσα των υπερασπιστών του οικονομικού κατεστημένου. Γίνονται όλο και πιο δυνατοί, αποκεντρωμένοι. Κάτι που αδυνατούν να αντιληφθούν οι εκτός κοινότητας, οι οποίοι αρέσκονται να μένουν στην κερδοσκοπική φύση του Bitcoin, παραγνωρίζοντας βολικά όλα τα υπόλοιπα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κοινότητα των crypto επικρατεί καθαρά στον αγώνα των ιδεών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παρά το ότι ανταγωνίζονται τα πιο σεβαστά ιδρύματα στην κοινωνία μας: Κεντρικές Τράπεζες, κυβερνήσεις, διεθνούς εμβέλειας τράπεζες. Οργανισμούς που υπερηφανεύονται για την ελίτ τους. Κοντράρει με επιτυχία άτομα με τεράστια εμπειρία και γνώσεις, θέση ισχύος, εκπαιδευμένους στα καλύτερα πανεπιστήμια, έχοντας τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην διάθεσή τους. Δεν το λες και λίγο.

Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της, είχε ισχυριστεί ο Βίκτωρ Ουγκό. Ούτε στην τεχνολογική εξέλιξη, θα προσθέσουμε εμείς.

 

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v