Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών το staking

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς βάζει στο στόχαστρο ελέγχων τη διαδικασία όπου οι κάτοχοι των tokens καταθέτουν και δεσμεύουν τα χρήματά τους, με αντάλλαγμα κάποια μορφή «τόκων». Ερχονται ρυθμίσεις: Bitcoin Vs Altcoins.

Crypto: Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών το staking

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το staking κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως μπαίνει στο στόχαστρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), σύμφωνα με τον Brian Armstrong, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ανταλλακτηρίου Coinbase, μιας εταιρείας η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq από τον Απρίλιο του 2021.

Το staking είναι η διαδικασία όπου οι κάτοχοι των tokens καταθέτουν και δεσμεύουν τα χρήματά τους, με αντάλλαγμα κάποια μορφή «τόκων». Η χρονική διάρκεια της δέσμευσης διαφέρει ανάλογα το token και τις συνθήκες. Είναι η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν σε fiat ή να τα μετατρέψουν σε άλλα κρυπτονομίσματα. Για τη συνεισφορά τους οι κάτοχοι των tokens λαμβάνουν αμοιβή και κάποια άλλα προνόμια πάνω στις λήψεις αποφάσεων του δικτύου.

Σύμφωνα με τον Armstrong, το staking είναι μια σημαντική καινοτομία, καθώς επιτρέπει στους χρήστες των crypto να συμμετέχουν άμεσα στη λειτουργία ανοιχτών δικτύων, συμβάλλει στην επεκτασιμότητα, την ασφάλεια και της ενεργειακής κατανάλωσης. Ελπίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει, συνέχισε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέες τεχνολογίες ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν και δεν καταπνίγονται από την έλλειψη σαφών κανόνων που προστατεύουν τους καταναλωτές, διατηρώντας παράλληλα την καινοτομία και προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Έχει ωριμάσει η ώρα της νομοθετικής ρύθμισης

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την κατάρρευση της FTX, η SEC έχει καταστήσει τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κύρια προτεραιότητά της για το 2023. Γεγονός είναι πως φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να ξεκινήσουν οι νομοθέτες, προκειμένου να προβούν στις κατάλληλες ρυθμίσεις.
Μη νομίζετε πως είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά παρακλάδια. Υπάρχουν για παράδειγμα οι tokenized μετοχές ή τα futures πάνω σε tokens, που ενδεχομένως να χαρακτηριστούν χρεόγραφα. Και βέβαια εκεί που έχουν εστιάσει ήδη το ενδιαφέρον τους, τα stablecoins.

Ο Gary Gensler, ο επικεφαλής της SEC, ξεχωρίζει την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: τα tokens και τους ενδιάμεσους. Αν όντως η πλειοψηφία των tokens εμπίπτει στη νομοθεσία των χρεογράφων, τότε προκύπτει ότι τα ανταλλακτήρια που πραγματοποιούν συναλλαγές σε τίτλους οφείλουν να εγγραφούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κάποια ιδιότητα.

Για αυτό η κατηγοριοποίηση των tokens είναι τόσο σημαντική. Όπως και να έχει βέβαια, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στα ανταλλακτήρια, με τους οποίους να προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τους επενδυτές από περιπτώσεις απάτης, χειραγώγησης, front-running και ένα σωρό άλλες αθέμιτες πρακτικές.

Η SEC αυτά τα λέει συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια με ξεκάθαρο τρόπο. Επειδή όμως δεν αρέσει το μήνυμα σε πολλούς, δεν σημαίνει πως αν το αγνοούν, εξορκίζουν το πρόβλημα.

Η οπτική της SEC

Το κρίσιμο σημείο αφορά την κατηγοριοποίηση των tokens. Αν κάποιο κρυπτονόμισμα χαρακτηριστεί εμπόρευμα (όπως φαίνεται να συμβαίνει με το Bitcoin), τότε δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της SEC. Αν χαρακτηριστεί χρεόγραφο, όμως, τότε θα πρέπει να υπάγεται υπό τον έλεγχό της.

Η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων έχουν τα χαρακτηριστικά των μετοχών. Η βασική ομοιότητα μεταξύ τους είναι πως οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από την απόκτησή τους. Πράγματι, τα altcoins μοιάζουν περισσότερο με τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν και εξελίσσουν ψηφιακές εφαρμογές, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες.

Ποια είναι η διαφορά ενός χρεόγραφου και ενός εμπορεύματος; Ένα βαρέλι πετρέλαιο, μια μπάρα χρυσού, ένας τόνος ξυλεία, ένα Bitcoin, είναι περιουσιακά στοιχεία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως χρεόγραφα, διότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την προσφερόμενη ποσότητα. Πετρέλαιο, χρυσό, κορμούς δέντρων, Bitcoin, μπορεί να βρει ο καθένας μας παντού. Άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα.

Δεν μπορείς να ωφεληθείς εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της θέσης σου στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Εκεί υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Κι αυτό διότι θα μπορούσες να συνεννοηθείς με τα άλλα μέλη και να εκδώσεις περισσότερες μετοχές. Να ενημερωθείς για τις επιχειρηματικές εξελίξεις πριν από το κοινό. Έχεις άμεση ισχύ τόσο πάνω στην έκδοσή τους -δεν μπορεί να τις βρει από αλλού- όσο και στον επηρεασμό της τιμής.

Για αυτό υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά τις χρηματιστηριακές συμβουλές και στην εσωτερική πληροφόρηση. Νόμοι που προστατεύουν όσους θέλουν να το αγοράσουν από εκείνους που εκδίδουν τα χρεόγραφα. Αν και όπως γνωρίζουμε, η ύπαρξη των νόμων δεν διασφαλίζει ότι θα αποφευχθεί η παραβίασή τους.

Η τιμή του Bitcoin μπορεί να ανέβει. Μπορεί και όχι. Όμως, όταν κάποιος παροτρύνει κάποιον άλλο να αποκτήσει Bitcoin, είναι σαν να τον συμβουλεύει να αγοράσει χρυσό ή μια φάρμα ή ένα σπίτι. Δεν έχει άμεσο συμφέρον. Εκφράζει μια απλή γνώμη πάνω σε ένα περιουσιακό στοιχείο. Δεν υπάρχει καμία οντότητα που να ελέγχει το Bitcoin. Αν επιθυμείτε να καταθέσετε μήνυση κατά του Bitcoin, είναι σαν να θέλετε να μηνύσετε τα δάση ή τον χρυσό.

Bitcoin VS Altcoins

Το βασικό κριτήριο που διαφοροποιεί το εμπόρευμα από τα χρεόγραφα, σύμφωνα με το σκεπτικό της SEC, είναι αν οι αποδόσεις επιτυγχάνονται από τις προσπάθειες τρίτων. Σύμφωνα με αυτό, το Bitcoin είναι εμπόρευμα.

Ίσως και το Ethereum, καθώς είναι επαρκώς αποκεντρωμένο. Αν και με την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε μετά την αναβάθμιση του Merge, με την αλλαγή του μοντέλου συναίνεσης, από proof-of-work (PoW) σε Proof-of-stake (PoS), ορισμένοι θεωρούν ότι υποσκάπτει αυτή του την ιδιότητα.

Το Bitcoin πάντως αναμφίβολα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εμπορεύματος, μόνο που είναι σε ψηφιακή μορφή. Έχει κανόνες, αλλά δεν έχει κυβερνήτες. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιον ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο στη βάση μαθηματικών κανόνων, τους οποίους οφείλει να τηρεί όποιος συμμετέχει στο δίκτυο.

Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε ως παραγωγός Bitcoin είτε ως συναλλασσόμενος-χρήστης. Όπως και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v