Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ARK βλέπει το Bitcoin στο ένα εκατομμύριο δολάρια

Παρά τις αντιξοότητες της χρονιάς που πέρασε, τα βασικά στοιχεία του δικτύου έχουν ενισχυθεί. Το μήνυμα από τη βουτιά της τιμής, τα βασικά επιχειρήματα και ο ρόλος των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί η ARK βλέπει το Bitcoin στο ένα εκατομμύριο δολάρια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Bitcoin, ένα Ανθεκτικό Δίκτυο», είναι ο τίτλος της έρευνας που δημοσίευσε στις 31 Ιανουαρίου η ARK Investments, αφιερωμένο στις μεγάλες ιδέες του 2023.

Από ότι σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο γνωστό κρυπτονόμισμα, μακροπρόθεσμα η ευκαιρία που παρουσιάζει το Bitcoin όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύεται.

Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αισιόδοξοι οι ερευνητές, είναι πως παρά τις αντιξοότητες της χρονιάς που πέρασε, τα βασικά του δικτύου έχουν ενισχυθεί, όπως και η πίστη των κατόχων Bitcoin. Για αυτό πιστεύουν πως η τιμή ενός Bitcoin θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια την δεκαετία που διανύουμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα που βασίζουν το σκεπτικό τους, ξεκινώντας από την παρατήρηση πως η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του Bitcoin δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο στην σχεδόν δεκαετή ιστορία του. Υπήρξαν άλλες τρείς περιπτώσεις που η πτωτική τάση ήταν πιο ισχυρή σε ποσοστό και άλλη μία που ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια.

Το δεύτερο στοιχείο που εστίασαν οι ερευνητές της ARK ήταν πως παρά την έντονη μεταβλητότητα και τα μεγάλα ποσοστά υποχώρησης, σε διάστημα 3, 4 ή 5 ετών, η απόδοση του Bitcoin δεν ήταν ποτέ αρνητική.


Η τρίτη τους παρατήρηση αφορά την σύγκριση του επιπέδου των 15.800 δολαρίων, το σημείο όπου ήταν ο πυθμένας του 2022. Το Bitcoin έχει βρεθεί 4 φορές σε αυτήν την τιμή. Κι όμως, όπως αναφέρουν, τα βασικά θεμελιώδη, όπως το Hash Rate*, η Realized price**, ο αριθμός των μακριχρόνιων κατόχων και άλλα που παρατήθονται δίπλα στο πιο κάτω διάγραμμα, ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο την τελευταία φορά.

Τέταρτον, ο αριθμός και το ποσοστό των μακροχρόνιων κατόχων, οι οποίοι ορίζονται όσοι κατέχουν τουλάχιστον 155 ημέρες τα νομίσματα τους χωρίς να τα μετακινήσουν, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Bitcoin. Μια ένδειξη που αναδεικνύει την πίστη των ιδιοκτητών των νομισμάτων ως προς τις προοπτικές και την δυναμική του Bitcoin.

Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι περισσότερο ποιοτικό, παρά ποσοτικό. Δείχνει πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε σημαντική εκροή νομισμάτων από τα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια. Το καθοριστικό γεγονός που οδήγησε τους κατόχους Bitcoin σε αυτή την απόφαση, ήταν η κρίση αξιοπιστίας ως προς τα ανταλλακτήρια εξαιτίας του σκανδάλου της FTX. Το δυσάρεστο αυτό γεγονός είχε όμως μια παράπλευρη ωφέλεια, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ του χώρου μεσοπρόθεσμα. Τα ανταλλακτήρια, προκειμένου να σταματήσουν την «αιμορραγία», αύξησαν την διαφάνεια, δημοσιοποιώντας «proof-of-reserves», δηλαδή απόδειξη των κρυπτονομισμάτων που τους έχουν κατατεθεί.

Οι ερευνητές της ARK δεν δίστασαν να εξερευνήσουν και ένα άλλο, αμφιλεγόμενο για πολλούς ζήτημα: της κατανάλωσης ενέργειας από τους εξορύκτες. Όπως υποστηρίζουν, το mining είναι ιδανικό για τις περιοχές όπου επεξεργάζονται τα πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όχι μόνο είναι πιο αποδοτικό επενδυτικά, αλλά περιορίζει και την μόλυνση σε αυτές τις περιοχές επειδή μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των αποβλήτων.

Κατόπιν γίνεται αναφορά στα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα που εισχώρησαν μέσα στην χρονιά που πέρασε στα κρυπτονομίσματα. Μια ένδειξη ότι οι μεγάλοι παίκτες αναγνωρίζουν ευκαιρίες στον χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουν τις Blackrock, BNY Mellon, Eaglebrook Advisors και Fidelity.

Το καλύτερο, οι άνθρωποι της ARK μας το άφησαν για το τέλος, αν και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Το έχουν ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν, πιο αναλυτικά. Ποιο είναι αυτό; Η έρευνα επιχειρηματολογεί για ποιο λόγο πιστεύουν πως η αξία του ενός Bitcoin μπορεί μέχρι το 2030 να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Βασίζονται στον δείκτη CAGR (σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης). Ο δείκτης εκφράζει τη γεωμετρική πρόοδο ενός ποσοτικού μεγέθους μέσω μιας σταθερής απόδοσης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όταν επανεπενδύεται (compound).

Οι ερυνητές διαχωρίζουν τρία σενάρια. Το κακό, όπου το Bitcoin θα ξεπεράσει τα 250.000 δολάρια, το βασικό, όπου υπολογίζουν να φτάσει τα 680.000 και το αισιόδοξο, όπου εκτιμούν να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

* Το μέγεθος της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην ασφάλεια του δικτύου.

** Υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση λαμβάνοντας την τιμή κάθε Bitcoin με βάση την δικιά του τελευταία κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού, τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012 συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στην συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2022.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v