Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ξεκίνησαν νέες αναταράξεις στην αγορά των crypto

Πώς αποκωδικοποίησε η αγορά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Το νέο χτύπημα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η αναμέτρηση του Bitcoin με κρίσιμη αντίσταση.

Γιατί ξεκίνησαν νέες αναταράξεις στην αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναταράξεις προκάλεσε χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, η ανακοίνωση του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή στις αγορές. Κατέγραψε σε ετήσια αύξηση 6,4%, παρόλο που οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν 6,2%. Με τη Wall Street μπερδεμένη, καθώς αδυνατούσε να αποκωδικοποιήσει την επίδραση που θα έχουν τα νέα δεδομένα στις αποφάσεις του συμβουλίου της Fed για τα επιτόκια, δεν θα μπορούσε η αμηχανία να μη φανεί και στην αγορά των crypto.

Η μη έγκαιρη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στη γλώσσα των κεντρικών τραπεζιτών, μεταφράζεται σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια στις πολιτικές σύσφιξης. Συνεπώς σε περισσότερη πίεση στους χρηματιστηριακούς τίτλους.

Ο προβληματισμός είναι ευρύτερος. Ξεπερνάει το οικοσύστημα των crypto. Η αγορά των μετοχών έχει άλλη άποψη για τις προοπτικές της οικονομίας από εκείνη των ομολόγων. Τα σήματα που εκπέμπουν είναι διαφορετικά. Οι επενδυτές των μετοχών είναι πιο αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή που ίσως ξεκαθάριζε ποια κατηγορία επενδυτών έχει δίκιο, περισσότερο συσκότισε την κατάσταση παρά τη διαφώτισε.

Το Bloomberg, με δημοσίευμά του, τίθεται προς την απαισιόδοξη πλευρά. Θεωρούν πως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί σε επιθυμητά επίπεδα σύντομα. Ένας λόγος είναι πως τον Ιανουάριο ανέβηκε 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Ένας άλλος είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τρέχει με 6,4%, ο οποίος όπως προαναφέραμε ήταν μεγαλύτερος του αναμενόμενου. Επιπλέον το συνδυάζουν με την πορεία των τιμών που παρουσίασαν κάποιοι τομείς-κλειδιά, όπως τα διαρκή αγαθά (περιλαμβάνουν ρουχισμό, αυτοκίνητα, έπιπλα κ.λπ.), όπου άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν σημαντικά. Το ειδησεογραφικό δίκτυο θεωρεί πως οι σειρήνες συναγερμού ηχούν ακόμα δυνατά.

Ένας τομέας που εστιάζουν στο Bloomberg είναι η στέγαση, καθώς όχι μόνο καθορίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προγραμματισμού, αλλά ευθύνεται σε σημαντικό ποσοστό (περίπου στο μισό) στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συχνά προηγείται των υπόλοιπων κλάδων. Εκεί τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα, καθώς η αύξηση ήταν μεγάλη.

Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell παρόλο που είχε ισχυριστεί νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ξεκινήσει, είχε προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να τους κάνουν να αισθανθούν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, τα επιτόκια θα παραμείνουν μεταξύ 5,1% και 5,4% μέχρι το τέλος του 2023.

Η επίπτωση στις τιμές των crypto

Παρότι η αγορά των crypto αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, για άλλη μια φορά η χρηματιστηριακή συμπεριφορά αμερικανικών δεικτών και κρυπτονομισμάτων ήταν παρόμοια. Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τους δισταγμούς και ωθούμενη από την αναπήδηση στη γραμμή στήριξης των 21.450 δολαρίων (μπλε οριζόντια γραμμή), βρέθηκε στην αντίσταση των 22.650 δολαρίων (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή). Ένα εμπόδιο που θα πρέπει να περάσει, προκειμένου να απελευθερωθεί για να ανέβει υψηλότερα, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Παρόμοιες κινήσεις έχουν σημειωθεί στα κυριότερα κρυπτονομίσματα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τιμή του BNB, του token που εκδίδει η Binance. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) στράφηκε εναντίον της Paxos, μιας εταιρείας που εξέδιδε το stablecoin BUSD. Ένα νόμισμα σταθερής ισοτιμίας, το οποίο έχει αρχικά εκδώσει η Binance στο blockchain Binance Smart Chain.

Η περίπτωση δεν είναι καθόλου απλή, καθώς η Paxos έχει αποδειγμένα πλήρη κάλυψη σε δολάρια, αλλά και εκδίδει το BUSD στο δίκτυο του Ethereum! Η SEC ενημέρωσε την Paxos ότι σκοπεύει να μηνύσει την εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι το Binance USD είναι μη καταχωρημένος τίτλος.

Απαντώντας στο Twitter o CZ, επικεφαλής της Binance, δήλωσε: «Εάν το BUSD κριθεί ως "τίτλος" στα δικαστήρια, αυτό θα έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί (ή δεν θα αναπτυχθεί) η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων στις δικαιοδοσίες όπου κρίνεται ως τέτοιος».

Στο 4ωρο διάγραμμα του BNB για το 2023, δεν βλέπουμε κάτι να επηρεάζει άμεσα την τιμή του. Για παράδειγμα ξεκίνησε και αυτό την πρόσφατη ανοδική του πορεία τη Δευτέρα, την ώρα που άρχισαν να ανεβαίνουν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Μέχρι αυτή την ώρα ακολουθεί πιστά την πορεία της υπόλοιπης αγοράς.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v