Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Το μεγάλο στοίχημα των miners

Γιατί το 2024 θα κληθούν να δώσουν αγώνα επιβίωσης. Τα πωλητήρια και οι πτωχεύσεις που προηγήθηκαν και η «μεγάλη ανταμοιβή» για όσους τα καταφέρουν.

Κρυπτονομίσματα: Το μεγάλο στοίχημα των miners

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά την αργία της Δευτέρας, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα χθες, Τρίτη. Οι S&P 500, Dow Jones και Nasdaq σημείωσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Δεκέμβριο. Με το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο S&P 500 μείωσε τα κέρδη που είχε καταγράψει μέσα στο έτος μέχρι σήμερα στο μισό, ενώ ο Dow Jones τα εξάλειψε σχεδόν όλα.

Καμία σχέση με το Bitcoin, όπου από την αρχή της χρονιάς σημειώνει απόδοση 45%, ενώ είχε φτάσει μέχρι το 53%. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η συσχέτιση με τις αμερικανικές μετοχές έχει τερματιστεί. Τα παγκόσμια μακροοικονομικά δεδομένα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά των crypto.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι τεράστιοι λιανέμποροι στις ΗΠΑ, Walmart και Home Depot, στις εκθέσεις αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν, προέβλεπαν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι δύσκολο, λόγω των αντιξοοτήτων από τις ελλείψεις της αλυσίδας εφοδιασμού και τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό.

Ενώ το Bitcoin λαμβάνει ώθηση από τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από το πρωτόκολλο Ordinal, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να στείλεις ένα Satοshi συνοδευόμενο με επιπλέον δεδομένα που μπορεί να έχουν τη μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο, pdf κ.λπ., ανοίγοντας τον δρόμο στα NFTs που θα δημιουργούνται και θα κυκλοφορούν στο δίκτυό του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του mining. Κι αυτό επειδή συμβαίνει κάτι φαινομενικά παράδοξο.

Το Hash Rate, η επεξεργαστική ισχύς του δικτύου Bitcoin που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου, έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία του. Όπως έχουμε αναφέρει, όσο περισσότεροι είναι οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Ωστόσο οι εξορύκτες περνούν την πιο δύσκολη περίοδό τους, σε αντίθεση με το bull market του 2021, όπου τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ μεγάλα. Αυτή την περίοδο τα κέρδη έχουν καταρρεύσει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οριακά κερδοφόρες, αν όχι ζημιογόνες.

Η μεγάλη πρόκληση όμως δεν έχει φανεί ακόμα. Την άνοιξη του 2024 θα υπάρξει το φαινόμενο του halving, δηλαδή ο υποδιπλασιασμός των αμοιβών. Με το ίδιο κόστος λειτουργίας, η αμοιβή, η οποία δίνεται σε Bitcoin, θα πέσει αυτόματα στο μισό! Τα 900 Bitcoin που δημιουργούνται καθημερινά και διαμοιράζονται από το σύστημα στους παραγωγούς, θα γίνουν 450!

Συνεπώς το στοίχημα για τους miners είναι να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αντέξουν από την πτώση των εισπράξεων, τουλάχιστον στην πρώτη φάση. Όποιος τα καταφέρει να επιβιώσει και με δεδομένο πως αρκετοί θα τερματίσουν ως ασύμφορη τη δραστηριότητα του mining, αναλογικά θα λαμβάνει μεγαλύτερη αμοιβή.

Με απλά λόγια, αν υποθέσουμε πως υπάρχουν 900 μηχανήματα όπου μοιράζονται 900 Bitcoin καθημερινά αυτή την περίοδο, δηλαδή λαμβάνουν κατά μέσο όρο ένα Bitcoin την ημέρα, αν αυτά γίνουν τα μισά, τότε η αμοιβή που θα εισπράττουν θα διπλασιαστεί. Τα 900 νομίσματα θα μοιράζονται σε 450 μηχανήματα, άρα θα λαμβάνουν δύο Bitcoin κάθε ημέρα.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως θα συνεχίσουν να παράγουν Bitcoin οι μισοί miners, τότε η αμοιβή που θα λαμβάνουν από την άνοιξη του 2024 θα είναι η ίδια με τη σημερινή. Ωστόσο, παραδοσιακά τουλάχιστον, λίγο μετά το halving η τιμή του Bitcoin ανεβαίνει, ως προς την αποτίμησή του σε δολάρια. Η σπανιότητά του αντανακλάται στην τιμή. Οι miners που θα απομείνουν, έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι. Φτάνει να είναι εκείνοι που θα επιβιώσουν.

Πώς θα τα καταφέρουν; Η αύξηση του περιθωρίου κέρδους αποτελεί μονόδρομο. Πώς θα επιτευχθεί; Από την εισαγωγή ανώτερων τεχνικών υλικού και ψύξης, την ανάπτυξη λογισμικού για τη στενή παρακολούθηση της απόδοσης των μηχανών, τη μετεγκατάσταση σε περιοχές με φθηνότερο κόστος ενέργειας, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής τους σύμβασης ή κάποιο συνδυασμό από τα παραπάνω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Κάθε φορά που πλησιάζει το halving, ο κλάδος των εξορυκτών αναγκάζεται να γίνει πιο αποδοτικός. Οι λιγότερο ανταγωνιστικοί αποχωρούν προς όφελος των υπολοίπων. Κι όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως για άλλη μια φορά θα ακολουθήσει η ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin.

Πράγματι, το βλέπουμε να συμβαίνει και πάλι στην πράξη. Η Compute North υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Σεπτέμβριο, ενώ στα ίδια χνάρια κινήθηκε και η Core Scientific τον Δεκέμβριο. Η εισηγμένη Argo Blockchain εξαναγκάστηκε να πουλήσει τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της και η Stronghold Digital Mining επαναδιαπραγματεύτηκε το δάνειό της. Άλλοι, όπως η Bitfarms, αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει σε χαμηλή τιμή τα Bitcoin της.

Η δεινή θέση που έχουν έρθει αρκετοί miners έχει προσελκύσει την προσοχή οικονομικά ισχυρών που σπεύδουν να επωφεληθούν. Μια από αυτές είναι η εταιρεία επενδύσεων Galaxy Digital, η οποία έσπευσε να εξαγοράσει την εγκατάσταση της Argo Helios mine με μόλις 65 εκατομμύρια δολάρια, όταν η κατασκευή της κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια!

Πηγή: https://www.wired.com/story/bitcoin-mining-halving-crypto-winter/

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v