Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «φάλαινες» και η μεγάλη... προσπέραση στον χώρο των crypto

Ποιος ξεπέρασε τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στον χώρο των NFTs. Η απόκτηση δωρεάν tokens, η προσπέραση από δεξιά, οι ύποπτες συναλλαγές και οι «φάλαινες».

Οι «φάλαινες» και η μεγάλη... προσπέραση στον χώρο των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην αγορά των NFTs ήταν το OpenSea. Το marketplace που παρουσίαζε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Ωστόσο, τίποτα δεν μένει ίδιο για πολύ καιρό στον χώρο των crypto, πόσο μάλλον στον ακόμα πιο νέο χώρο των NFTs.

Πρώτα απ' όλα, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε το ανανεωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η αγορά των NFTs, καθώς οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο στο blockchain του Ethereum ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022. Με μία διαφορά, όπως προαναφέραμε. Ότι αυτή τη φορά δεν είναι το OpenSea ο χώρος όπου έγιναν οι περισσότερες αγοραπωλησίες.

Ποιος ξεπέρασε τους μέχρι πρόσφατα αδιαφιλονίκητους ηγέτες του χώρου; Η πλατφόρμα Blur, που εμφάνισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα περισσότερες πωλήσεις από το OpenSea, παρόλο που -τουλάχιστον για την ώρα- έχει λιγότερους χρήστες.

Τα παρακάτω διαγράμματα αφορούν τον Φεβρουάριο. Το πρώτο δείχνει τον όγκο συναλλαγών και το δεύτερο τον αριθμό των χρηστών στα OpenSea (μπλε μπάρες) και Blur (πορτοκαλί μπάρες):

Ανάλογη εικόνα έχουμε και τους τελευταίους μήνες. Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν σε εβδομαδιαία βάση την εκτίναξη του όγκου συναλλαγών στο Blur, αν και δεν υπήρξε παρόμοια εξέλιξη στους χρήστες.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό αποδίδεται στην πολιτική του Blur, το οποίο κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο token του μοιράζοντας δωρεάν (airdrop) περίπου 360 εκατομμύρια νομίσματα Blur στους χρήστες ή περίπου το 12% της συνολικής προσφοράς. Οι ανταμοιβές δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά την πλατφόρμα Blur.

Γι' αυτό αρκετοί υπέθεσαν πως, μετά το κίνητρο της απόκτησης δωρεάν tokens, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Blur θα υποχωρούσε. Ωστόσο, ο όγκος συνέχισε να ανεβαίνει. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται αλλού. Στο ότι ανάμεσα στις πωλήσεις, αρκετές χαρακτηρίζονται ύποπτες!

Και γι' αυτό η CryptoSlam, η γνωστή πλατφόρμα παρακολούθησης των πωλήσεων NFT, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσει από το συνολικό ποσό συναλλαγές Blur αξίας 577 εκατ. δολαρίων. Απ' ό,τι ισχυρίζονται οι άνθρωποί της, αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκε για τη χειραγώγηση της αγοράς. Η πλατφόρμα ανέφερε επίσης ότι θα φιλτράρει τις μελλοντικές συναλλαγές, αποκλείοντας αυτές που αποκλείει ένας αλγόριθμος ως ύποπτες πωλήσεις.

Από πού έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα; Τα δεδομένα που μελετούν μέσα στο blockchain δείχνουν ότι η αύξηση του όγκου συναλλαγών στο Blur τροφοδοτείται κυρίως από φάλαινες, δηλαδή λογαριασμούς με μεγάλες ποσότητες, που πραγματοποιούν συχνές αγοραπωλησίες. Απ' ό,τι αναφέρουν, πωλούσαν NFTs στον εαυτό τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά πορτοφόλια, προκειμένου να συγκεντρώσουν πόντους για να λάβουν περισσότερα νομίσματα Blur από το airdrop.

Το όφελός τους δεν είναι μόνο ότι σχεδιάζουν να λάβουν ανταμοιβές για το επόμενο airdrop, αλλά υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος. Το Blur, από την πλευρά του, το αρνείται. Επισημαίνει ότι μια άλλη πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων, η Dune Analytics, ανιχνεύει πολύ μικρότερο ποσοστό ύποπτων συναλλαγών.

Γιατί διαφωνούν οι δύο εταιρείες ερευνών; Επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια. Ποιος από τις δύο έχει δίκιο δεν γνωρίζουμε, αλλά γνωρίζουμε κάτι άλλο. Ότι η αγορά των NFTs είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Κι έτοιμη να μας εκπλήξει (πάλι).

Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως πριν από μια εβδομάδα είχαμε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές πωλήσεις NFTs που έχουν υπάρξει ποτέ. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου μια «φάλαινα» γνωστή ως Μachi Big Brother πούλησε 1.010 κομμάτια για 11.680 Ethereum ή σχεδόν 19 εκατ. δολάρια σε διάστημα 48 ωρών. Ανάμεσά τους πουλήθηκαν 90 Board Cape Yacht Club, 191 Mutant Ape Yacht Club και άλλα. 

 Ωστόσο, ο Machi Big Brother αγόρασε αμέσως 991 NFTs, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στην κατοχύρωση κάποιων κερδών ή ενδεχομένως σε ξέπλυμα ή ακόμα και σε χειραγώγηση της αγοράς.

 

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr, και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες με αυτό το λινκ μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v