Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικός... δάκτυλος στη νέα βουτιά του Bitcoin

Εντείνεται η πτωτική κίνηση στο κρυπτονόμισμα. Οι περιοριστικοί κανόνες που ετοιμάζει ο Μπάιντεν και η αμφίρροπη μάχη για τα νέα αναχώματα. Το τσουνάμι γεγονότων που δρα πολλαπλασιαστικά στις καθοδικές πιέσεις.

Αμερικανικός... δάκτυλος στη νέα βουτιά του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση, να σας ενημερώσουμε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνει το euro2day.gr και το οποίο μας ζητάγατε από καιρό. Αφορούν την προστασία κινητού και υπολογιστή. Εισηγητής είναι ο Αχιλλέας Βιέννας, ειδικός εκπαιδευτής στην κυβερνοασφάλεια. Στο σεμινάριο, με πολύ απλά λόγια και σε μόλις 3 ώρες, μαθαίνετε πώς να πλοηγείστε με ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, να αποφεύγετε διαδικτυακές απάτες, τα κακόβουλα λογισμικά, την ηλεκτρονική κατασκοπεία και τους hackers, να προστατεύετε το παιδί σας μέσω της χρήσης προγραμμάτων γονικού ελέγχου και ένα σωρό άλλα. Περισσότερες λεπτομέρειες: https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

 

Δύσκολη ημέρα ήταν χθες για τους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η τιμή του Bitcoin υποχώρησε 10% και βρέθηκε κάτω από τις 20.000 δολάρια, παρασύροντας προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά των crypto. Η στήριξη των 21.400 δολαρίων αποδείχτηκε σκληρή… σαν βούτυρο, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα.

Η πτωτική ορμή ήταν τόσο ισχυρή που ούτε το επόμενο επίπεδο στήριξης που είχαμε επισημάνει, στις 20.400 δολάρια, άντεξε. Αντίθετα, λειτούργησε ως αντίσταση, αποδεικνύοντας την αδυναμία του Bitcoin. Στην προσπάθεια που έγινε να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, το εμπόδισε!

Πλέον το επόμενο ανάχωμα όπου αναμένεται να δώσουν τη μάχη με καλές προϋποθέσεις οι αγοραστές βρίσκεται αρκετά μακριά, στις 18.800 δολάρια. Μέχρι τότε η μάχη είναι αμφίρροπη και διεξάγεται στο επίπεδο τιμών που είχε κορυφωθεί το ράλι του 2017.

Τα αίτια

Τι συνέβη και κατηφόρισε με τόση φόρα η τιμή του Bitcoin; Ένας συνδυασμός από γεγονότα. Το ένα είναι οι μακροοικονομικής φύσης ανησυχίες, οι οποίες έσπρωξαν τον Nasdaq πιο χαμηλά. Κι όχι μόνο αυτόν. Η απόκλιση των αποδόσεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, όταν ο τότε επικεφαλής της Fed Paul Volcker αντιμετώπισε διψήφιο πληθωρισμό. Μια ένδειξη που τρομάζει τους αναλυτές, γιατί όποτε συμβαίνει, αποτελεί τον προάγγελο ύφεσης. Πόσο μάλλον όταν είναι τόσο μεγάλη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ανέβασε στο 6% τις εκτιμήσεις της για το ύψος των επιτοκίων που θα φτάσει η Fed. Όπως επισήμανε ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μια παρατεταμένη περίοδο, προκαλώντας επιβράδυνση στην οικονομία, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό στο επιδιωκόμενο 2%.

Τον δεύτερο λόγο τον αναφέραμε στο Εuro2day.gr χθες το βράδυ. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η τράπεζα Silvergate δεν θα αντέξει. Πρόκειται για μία από τις δύο κύριες τράπεζες στις ΗΠΑ, μαζί με τη Signature Bank, οι οποίες προσέφεραν παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Για ποιο λόγο τίθενται σε εθελοντική εκκαθάριση; Αφενός, κλυδωνίστηκαν μετά την κατάρρευση του αμαρτωλού ανταλλακτηρίου FTX και αφετέρου, επειδή μπήκαν στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και γερουσιαστών, κατηγορούμενοι για τη σχέση που είχαν αναπτύξει με τον… εξίσου αμαρτωλό Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, πρώην επικεφαλής του ομίλου.

Οι επενδυτές φοβήθηκαν πως το κλείσιμο της τράπεζας και με δεδομένη τη σχέση της με πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των crypto, θα ακολουθήσει άλλο ένα ντόμινο χρεοκοπιών. Προφανώς για αυτό έσπευσε στο Twitter ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, να ανακοινώσει ότι η εταιρεία του δεν έχει υποστεί απώλειες περιουσιακών στοιχείων από τη Silvergate.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, οι τραπεζικές δυσκολίες δεν σταματούν στον μικρό σχετικά χώρο των crypto, αλλά σε όλο το φάσμα της νέας τεχνολογίας. Η Silicon Valley Bank ενδέχεται να έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση ρευστότητας. Ποια είναι αυτή; Ένα ίδρυμα που συνεργάζεται με νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Silicon Valley. Σε αυτό το ενδεχόμενο πολλές μικρές εταιρείες μπορεί να δυσκολευτούν, καθώς θα κλείσει η κάνουλα της ρευστότητας. Ανάμεσά τους αρκετές στον χώρο του blockchain.

Συντονισμένη επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης 

Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα, ίσως σοβαρότερο. Η ανησυχία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξάγει μια συντονισμένη επίθεση εναντίον των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα χθες διέρρευσε ένα συμπληρωματικό έγγραφο επεξήγησης του προϋπολογισμού, από τους NY Times, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι υπάρχει πρόταση για τους εξορύκτες (miners) κρυπτονομισμάτων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να υπόκεινται σε φόρο 30% επί του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που φυσικά θα έχει άμεση επίπτωση στον κλάδο, ο οποίος είχε βρει εξαιρετικά φιλόξενο έδαφος σε ορισμένες πολιτείες όπως στο Τέξας.

Ένα άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από τη Wall Street Journal, αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, θέτοντας τέλος σε μια στρατηγική στην οποία ένας trader μπορούσε να πουλήσει και στη συνέχεια να αγοράζει αμέσως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί τόσο φορολογικά όσο και στο ξέπλυμα χρημάτων.

Επιπλέον, η Public Company Accounting Oversight Board’s, ένας οργανισμός που παρακολουθεί τους ελέγχους των εισηγμένων εταιρειών, εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση στους επενδυτές σχετικά με τις εκθέσεις απόδειξης αποθεματικών (PoR) που δημοσιεύουν ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό ανταλλακτηρίων. Από ό,τι αναφέρουν, οι εκθέσεις αυτές δεν παρέχουν καμία ουσιαστική  διασφάλιση στους επενδυτές ή στο κοινό, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί επίσημα. 

Δεν τελειώσαμε όμως. Έχουμε κάτι τελευταίο. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μέλη της ρωσικής ελίτ, που αποτελείται από αξιωματούχους, ολιγάρχες και άλλες οντότητες, έχουν τοποθετήσει αρκετά από τα κεφάλαιά τους (τα υπολογίζουν σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια) σε crypto, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις κυρώσεις εναντίον τους. Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για την επιβολή των κυρώσεων (REPO) διαβεβαιώνει την αποφασιστικότητά τους να συμβάλουν στην επιβολή υψηλού κόστους στη Ρωσία, όσο διαρκεί ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινάμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v