Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Bitcoin βγαίνει κερδισμένο από την τραπεζική κρίση

Ο αιφνιδιασμός των οικονομολόγων από τη νέα πτήση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και η επόμενη μέρα. Εικόνες από το παρελθόν όταν ο CEO της Credit Suisse χαρακτήριζε το Bitcoin... απόλυτη φούσκα.

Γιατί το Bitcoin βγαίνει κερδισμένο από την τραπεζική κρίση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Αναξίμανδρος, ένας από τους πρώτους φιλοσόφους της ιστορίας, είχε πει πως ο χρόνος είναι δικαστήριο. Αυτός είναι που κρίνει τους νικητές και τους χαμένους.

Πράγματι, απόψεις, φιλοσοφίες, συστήματα, μέθοδοι υπάρχουν πολλά. Συχνά αντικρουόμενα. Ποιο είναι το πιο πετυχημένο; Στις αγορές υπάρχει ο αδέκαστος δικαστής που ξεδιαλύνει ποιος απ’ όλους αυτούς τους τρόπους είναι ο σωστός: η πραγματικότητα. Πώς διαπιστώνεται ποια είναι η πραγματικότητα; Η θεμελιώδης αρχή είναι ότι δικαιωμένη είναι η σκέψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Αφορμή για τη φιλοσοφική μας διάθεση αποτέλεσε ένα δημοσίευμα του Bloomberg που αλιεύσαμε από το παρελθόν. Τις δηλώσεις τον Νοέμβριο του 2017 του CEO της τράπεζας που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες, της Credit Suisse. Ο επικεφαλής της τότε παντοδύναμης ελβετικής τράπεζας είχε χαρακτηρίσει το Bitcoin ως «τον ορισμό της φούσκας».

Γελάει όμως καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, όπως είχαμε ισχυριστεί λίγους μήνες πιο πριν, από το euro2day.gr, πριν από ακριβώς έξι χρόνια. Ήταν ο Μάρτιος του 2017, τότε που το Bitcoin είχε φτάσει στην τιμή του χρυσού, στην… εξωφρενική τιμή των 1.200 δολαρίων.

Ήταν το πρώτο άρθρο στα ελληνικά που δημοσιεύτηκε από κάποιο mainstream ΜΜΕ.

Από τότε η ιστορία έκρινε και μάλιστα με αυστηρότητα. Το κρυπτονόμισμα, την ημέρα που έγινε η δήλωση του CEO της Credit Suisse είχε φτάσει τις 7.250 δολάρια και η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύονταν στα 16 δολάρια. Σήμερα, παρά τον πόλεμο που του έχει γίνει από το τραπεζικό κατεστημένο, η αξία του Bitcoin έχει τετραπλασιαστεί. Αντίθετα, η μετοχή της Credit Suisse, παρά την ιστορία των 167 χρόνων της και τη στήριξη με άπειρα χρήματα από την κεντρική τράπεζα της χώρας, έχει σχεδόν μηδενίσει.

Τα νεότερα από την αγορά

Ας αφήσουμε όμως τα παλιά και ας επιστρέψουμε στην ειδησεογραφία των ημερών. Τι ακριβώς γίνεται τελευταία με το Bitcoin; Από τον βαρύ χειμώνα περάσαμε στην άνοιξη. Ξαφνικά, από εκεί που κυριαρχούσε το κόκκινο, τα διαγράμματα των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να γεμίζουν πράσινες μπάρες.

Έπρεπε να περάσουν 500 ημερολογιακές ημέρες και να υπάρξει σε εξέλιξη μια μεγάλη παγκόσμια τραπεζική κρίση, για να αρχίσουν να χαμογελούν οι μακροχρόνιοι κάτοχοι Bitcoin. Από το ιστορικό υψηλό στις 10 Νοεμβρίου 2021 των 69.000 δολαρίων, η τάση ήταν συνεχώς πτωτική. Το μοναδικό αξιοσημείωτο ανοδικό διάλειμμα ήταν στον τέλος του Ιανουαρίου 2022, όπου κράτησε μόλις δύο μήνες. Τότε το Bitcoin σημείωσε αύξηση 46%, καθώς σκαρφάλωσε από τις 32.600 στις 48.300 δολάρια.

Όπως ισχυρίζονται και στον αθλητισμό, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου είχαμε σε μόλις 10 ημέρες. Από τις 9 Μαρτίου ως τις 19, η τιμή του «βασιλιά» των crypto αυξήθηκε 48%. Αν μάλιστα το μετρήσουμε από την αρχή του έτους, η άνοδος είναι 74%! 

Εξωτερικοί παρατηρητές και mainstream οικονομολόγοι αιφνιδιάστηκαν. Πάλι. Θεωρούν πως η πρόσφατη άνοδος αποτελεί μια αναπάντεχη εξέλιξη, δεδομένου του προβλήματος που αντιμετώπισαν οι Silvergate και Signature Bank, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, από τις πλέον φιλικές προς τον χώρο των crypto. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία θεωρούνταν η ραχοκοκαλιά των τεχνολογικών startups ή την ακόμα πιο ηχηρή κατάρρευση των μέχρι χθες ακλόνητων ελβετικών τραπεζών. Χρεοκοπίες οι οποίες κοστίζουν στους φορολογούμενους ατελείωτα δισεκατομμύρια.

Βέβαια η FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) διαφωνεί, όπως μας επισήμανε ο αναγνώστης Γιάννης Κουκουφίκης. Πρόκειται για την ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της οποίας η κύρια ευθύνη είναι να εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις έως και τις 250.000 δολάρια. Μάλιστα τα στελέχη της το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Ότι διερευνούν το ενδεχόμενο να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις, όλων των αμερικανικών τραπεζών, ανεξαρτήτως ποσού!

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εγγυημένες συνολικά καταθέσεις 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μισές εκ των οποίων είναι μη εγγυημένες, Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Η FDIC διαθέτει μόνο 144 δισεκατομμύρια, με τα κεφάλαια να προέρχονται από εισφορές των ίδιων τραπεζών.

Η άνοδος του Bitcoin

Προς το παρόν, ο μεγάλος κερδισμένος της τραπεζικής κρίσης είναι το Bitcoin, το οποίο πραγματοποίησε πτήση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. 

Πού οφείλεται η άνοδος της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι άνθρωποι σε ένα νομισματικό δίκτυο που δεν απολαμβάνει την εγγύηση καμίας κυβέρνησης, καμίας κεντρικής τράπεζας; Που δεν έχει κανέναν εκτυπωτή από πίσω, στρατό ή αστυνομία να επιβάλει τη θέληση της κυβέρνησης; Που λειτουργεί χωρίς την επίβλεψη κανενός; Που δεν τη διοικούν ακριβοπληρωμένα στελέχη της τραπεζικής ελίτ ή γκουρού της οικονομίας;

Δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολλούς, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως εκεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων (εννοείται αν βρίσκονται τα νομίσματα σε προσωπικά πορτοφόλια), αλλά και ότι η αναταραχή έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναστείλει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο Balaji Srinivasan, συγγραφέας του best seller βιβλίου «The network state», το Bitcoin δεν είναι για να βγάζεις χρήματα. Το Bitcoin είναι για εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν είναι αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Είναι αντιστάθμιση υπερπληθωρισμού. Ο κόσμος κάποτε, σε ανώμαλες περιόδους, έβρισκε διέξοδο στην ασφάλεια του χρυσού. Σύντομα θα τρέξει ξανά στον ψηφιακό χρυσό. 

Το Bitcoin πέρασε όλα τα τραπεζικά τεστ αντοχής (stress test) και για όλο και περισσότερους λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται ως απάντηση στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ποιος άλλος έχει βγει κερδισμένος το τελευταίο διάστημα; Ο χρυσός, ο οποίος εδώ και μήνες έχει προεξοφλήσει την αναταραχή. Από τον Νοέμβριο και τα 1.620 δολάρια, ξεπέρασε τις 2.000. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του; Οι κεντρικές τράπεζες!

Οι καθαρές αγορές για το πολύτιμο μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1967! Μάλλον θεωρούν καλή ιδέα να εξαρτώνται λιγότερο από το αμερικανικό δολάριο ή οποιοδήποτε fiat νόμισμα. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v