Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χοντραίνει το παιχνίδι μεταξύ αμερικανικών αρχών και Binance

Οι βαριές κατηγορίες της Ουάσιγκτον κατά του ανταλλακτηρίου και του CEO Τσανπένγκ Ζάο και η απάντηση της Binance. Πώς μπαίνει στο στόχαστρο και η αμερικανική SEC.

Χοντραίνει το παιχνίδι μεταξύ αμερικανικών αρχών και Binance

Η Binance και ο Διευθύνων Σύμβουλος Τσανπένγκ Ζάο (CZ) μηνύθηκαν από την Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ για παραβίαση των κανονισμών για το trading παραγώγων.

Οι κατηγορίες στρέφονται στο ότι το ανταλλακτήριο, το οποίο δεν είχε εγγραφεί στη CFTC, δεν κατάφερε να εμποδίσει αποτελεσματικά τους κατοίκους των ΗΠΑ από το να αγοράζουν και να πουλούν παράγωγα κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τους κανόνες της CFTC, απαιτείται να εγγραφεί η πλατφόρμα πρώτα στη ρυθμιστική αρχή, προκειμένου να επιτραπεί στους Αμερικανούς να διεξάγουν trading από εκεί.

Το ζήτημα δεν είναι απλά διαδικαστικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχει εμπλακεί στην έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS), καθώς και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος ο CZ κατηγορείται για φοροδιαφυγή και παράνομες τακτικές trading. Τον κατηγορούν επίσης ότι οι υπάλληλοί του, μετά από τη δική του καθοδήγηση, προέτρεπαν τους πελάτες να αποφύγουν τους ελέγχους συμμόρφωσης μέσω VPN.

Προς απόδειξη των ισχυρισμών της, η CFTC έχει στην κατοχή της αρχεία καταγραφής συνομιλιών ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της Binance. Το υλικό προς εξέταση είναι 70 σελίδες και αφορά συνομιλίες που φέρεται να διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, όπως της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, το 2019. Κι όχι μόνο αυτό. Κατέχει εσωτερικές μηνιαίες αναφορές, όπου αναφέρεται πως το 17,8% των πελατών έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, τα στελέχη της Binance χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Signal, εκμεταλλευόμενα τη «λειτουργία αυτόματης διαγραφής» για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο διέγραφαν συνομιλίες που ενδεχομένως να τους ενοχοποιούσαν. Κάποιες όμως σώθηκαν και βρέθηκαν στην κατοχή τους. Από ό,τι αναφέρεται, έχουν διασωθεί ενοχοποιητικές συνομιλίες και από το τηλέφωνο του ίδιου του CZ.

Η CFTC στη μήνυση κατηγορεί την Binance ότι έχει δημιουργήσει έναν πολύπλοκο λαβύρινθο εταιρικών οντοτήτων για να μπερδεύει τις ελεγκτικές αρχές. Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί μια πρόσφατη αγωγή από την CFTC, η οποία αφορούσε το stablecoin BUSD που εκδίδει η Binance.

Από ό,τι δήλωσε η Sheila Warren, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Crypto Council for Innovation, η CFTC δεν χάνει τον χρόνο της σε μικρά χτυπήματα. Πηγαίνει κατευθείαν για νοκ άουτ! Στόχος δεν είναι μόνο η Binance αλλά και η SEC, καθώς επιδιώκει να γίνει η ρυθμιστική αρχή με τη μεγαλύτερη εξουσία στον χώρο.

Η απάντηση της Binance

Πριν λίγο, ο CZ απάντησε από το blog του ανταλλακτηρίου. Αναφέρει πως παρά τη συνεργασία μας με την CFTC για περισσότερα από δύο χρόνια, η υπηρεσία υπέβαλε καταγγελία, την οποία χαρακτήρισε απροσδόκητη και απογοητευτική. Συνέχισε ισχυριζόμενος πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ελλιπή και ότι θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις σε εύθετο χρόνο. 

Ωστόσο προέβη σε μια πρόχειρη απάντηση στις κατηγορίες. Όπως αναφέρει, έχουν αναπτύξει την καλύτερη τεχνολογία μεταξύ των ανταγωνιστών τους, για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Η Binance είναι το πρώτο παγκόσμιο ανταλλακτήριο (εκτός ΗΠΑ) που εφαρμόζει ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα KYC, έχοντας ένα από τα υψηλότερα πρότυπα σε KYC και AML. Καμία άλλη εταιρεία δεν χρησιμοποιεί συστήματα πιο ολοκληρωμένα ή πιο αποτελεσματικά από την Binance, ισχυρίζεται.

Η Binance απασχολεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 750 άτομα στις ομάδες συμμόρφωσης, πολλά από τα οποία έχουν προϋπηρεσία πάνω σε ανάλογης φύσης νομικά ζητήματα. Μέχρι σήμερα έχουν χειριστεί πάνω από 55.000 αιτήματα από τις νομικές υπηρεσίες και έχουν βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές να παγώσουν/κατασχέσουν περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια μόνο το 2022 και 160 εκατομμύρια δολάρια το 2023 μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά στο trading, ισχυρίζεται πως δεν γίνεται με σκοπό το κέρδος, ούτε επιχειρείται χειραγώγηση της αγοράς. Απλώς κατά διαστήματα μετατρέπουν crypto σε fiat για να καλύψουν τα έξοδά τους. Τα έσοδά τους παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τα νόμιμα τέλη συναλλαγών.

Για να αποτραπούν οι υπάλληλοι της Binance να προβούν σε αθέμιτο trading, στην εταιρεία τους ισχύει ο κανόνας των 90 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να πουλήσουν ένα κρυπτονόμισμα εντός 90 ημερών από την πιο πρόσφατη αγορά του ή το αντίστροφο. Επίσης απαγορεύεται στους υπαλλήλους της Binance να κάνουν trading με μόχλευση. Την τήρηση αυτών των πολιτικών εφαρμόζει και ο ίδιος ο CZ, αυστηρά.

Καταλήγει αναφέροντας πως «στην Binance, αναζητούμε φιλικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές αρχές και κρατικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είμαστε τέλειοι, διατηρούμε υψηλό επίπεδο, συχνά υψηλότερο από αυτό που απαιτούν οι υπάρχοντες κανονισμοί. Πάνω από όλα, πιστεύουμε πως κάνουμε το σωστό για τους χρήστες μας ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το ταξίδι προς την ελευθερία του χρήματος, δεν περιμένουμε ότι όλα θα είναι εύκολα. Όμως δεν αποφεύγουμε τις προκλήσεις».

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v