Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τις 2.000 δολάρια με άλμα το Ethereum

Ισχυρή ανοδική κίνηση για το δεύτερο τη τάξη κρυπτονόμισμα μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης αναβάθμισης «Σανγκάη». Ποια μεγάλη αβεβαιότητα έλαβε τέλος, τα σενάρια για τη συνέχεια.

Προς τις 2.000 δολάρια με άλμα το Ethereum

Αγόρασε στην φήμη και πούλησε στην είδηση. Η… πανάρχαια συνήθεια από καταβολής χρηματιστηριακών αγορών, αυτή τη φορά δεν εφαρμόστηκε. Οι επενδυτές του Ethereum την αγνόησαν επιδεικτικά. Ίσως επειδή ανέμεναν την αναβάθμιση Σαγκάη (Shanghai) να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία, όπως και έγινε.

Στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα παρατηρούμε πως η τιμή του Ethereum φαίνεται να διέσπασε αυτή την ώρα το τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης (μπλε γραμμές), επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση. Πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων.

Για το τι σημαίνει για το δίκτυο του Ethereum η αναβάθμιση Σαγκάη έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα αναλυτικότερα. Συνοπτικά, το βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως από χθες επιτρέπεται η σταδιακή απελευθέρωση των Ethereum που βρίσκονταν δεσμευμένα σε κατάσταση staking.

Από τον περσινό Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, σχεδόν όλα έχουν αλλάξει για πάντα. Από τον τρόπο δημιουργίας του Ethereum, μέχρι τον μηχανισμό επικύρωσης των συναλλαγών στο δίκτυο του. Η μεταμόρφωση ξεκίνησε με την αναβάθμιση «Merge», η οποία μετέτρεψε τον μηχανισμό συναίνεσης από απόδειξη εργασίας (proof-of-work) σε απόδειξη συμμετοχής (proof-of-stake).

Η «Merge» ήταν σημαντικότερη τεχνολογικά, αλλά η «Shanghai» χρηματιστηριακά, καθώς έλαβε τέλος η αβεβαιότητα όσο αφορά τον χρόνο ρευστοποίησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειδωμένα νομίσματα αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τρέχουσα τιμή του Ethereum. Οι πρώτες καταθέσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2020, πριν από την κυκλοφορία της αλυσίδας Beacon. Μέχρι χθες, οι κάτοχοι των νομισμάτων δεν μπορούσαν να ρευστοποιήσουν τα κεφάλαια που είχαν δεσμεύσει ή ακόμα και τις ανταμοιβές που είχαν συγκεντρώσει.

Το επιτόκιο των ανταμοιβών είχε ξεκινήσει από ψηλά και χαμήλωνε όσο αυξάνονταν ο αριθμός των νομισμάτων staking. Στο τέλος έφτασε να γίνει 4,2% σε ετήσια βάση. Για αρκετούς επενδυτές, αγοράζοντας και δεσμεύοντας Ethereum, είναι σαν να κατέχεις μια τεχνολογική μετοχή που σου δίνει υψηλό μέρισμα.

Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της αναβάθμισης Σαγκάη δεν ήταν εύκολος. Οι βασικοί προγραμματιστές (core developers) που είχαν επιφορτιστεί με τη διεκπεραίωση του έργου, προκειμένου να παραδώσουν όσο πιο γρήγορα γίνονταν έκαναν κάποιες παραχωρήσεις.

Αρχικά αναμενόταν να περιλαμβάνει πρόσθετες βελτιώσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν. Μια ήταν το proto-danksharding, το οποίο αποτελεί μια βελτιωμένη διαδικασία δειγματοληψίας δεδομένων που θα έκανε τις συναλλαγές επιπέδου 2 (layer 2) τόσο φθηνότερες όσο και ταχύτερες. Μια άλλη ήταν το EOF, ο μηχανισμός που διέπει το δίκτυο που αναπτύσσει έξυπνες συμβάσεις. Πρόκειται για μια αναγκαία, αλλά και καθυστερημένη αναβάθμιση για το Ethereum Virtual Machine (EVM).

Η βιασύνη τους δεν ήταν αδικαιολόγητη. Διακυβεύονταν η ασφάλεια και η προσβασιμότητα κρυπτονομισμάτων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τυχόν ελαττώματα στην εκτέλεση της αναβάθμισης θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα για το δίκτυο. Τελικά όμως όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Μόλις το Ethereum έφτασε χθες στην 194.048η epoch του, το κύριο δίκτυο άρχισε να ενσωματώνει την αναβάθμιση. Το δίκτυο Ethereum συνέχισε να επεξεργάζεται τις συναλλαγές.

Όσοι κατέθεσαν απευθείας τουλάχιστον 32 Ethereum, η ποσότητα που απαιτούνταν για να γίνει κάποιος επικυρωτής (validator), θα μπορούν πλέον να αποσύρουν τους «τόκους» που έλαβαν κατά τη διάρκεια του staking ή ολόκληρο το κεφάλαιο που είχαν καταθέσει. Αυτή η διαδικασία αναμένεται, λόγω ζήτησης και περιορισμένου χώρου, να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Κάποιοι άλλοι που πραγματοποιούσαν staking μέσω ενδιάμεσων ομάδων ή κεντρικών ανταλλακτηρίων, όπως η Lido και η Coinbase, θα πρέπει να περιμένουν ένα μήνα ή και περισσότερο.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το ποσοστό των ενδιάμεσων που έχουν αναλάβει τα υπό staking νομίσματα. Όπως βλέπουμε ο μεγαλύτερος είναι η Lido με 31,6% του συνολικού ποσού. Ακολουθούν τα αμερικάνικα ανταλλακτήρια Coinbase με 11,5% και Kraken με 7%.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Glassnode, προβλέπεται να απελευθερωθούν συνολικά 170.000 Ethereum το επόμενο διάστημα. Από αυτά θα ρευστοποιηθούν σταδιακά περίπου 70.000 Ethereum, αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς, θεωρούν ότι ακόμη και η πιο ακραία περίπτωση, ο αντίκτυπος στην τιμή του Ethereum θα είναι αποδεκτός.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 253 καταθέτες που περιμένουν να εξέλθουν από το μερίδιο τους, που είναι ένας εντυπωσιακά μικρός αριθμός. Ακόμα όμως και στην πιο ακραία περίπτωση που θελήσουν όλοι να απελευθερώσουν και να ρευστοποιήσουν τα νομίσματά τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί ταυτόχρονα.

Μόνο 7 validators μπορούν να αποσύρουν τα χρήματα τους κάθε 6,4 λεπτά της ώρας (ένα epoch). Οι παράμετροι του πρωτοκόλλου επιτρέπουν την αποδέσμευση το πολύ 50.400 Ethereum την ημέρα. Ένα ποσό που θα απορροφηθεί σχετικά εύκολα από τους αγοραστές.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, το οποίο πρέπει να υπολογίσουμε. Όσο μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών, τόσο αυξάνεται η ποσοστιαία απόδοση του δεσμευμένου κεφαλαίου. Ο λόγος είναι πως τις ίδιες αμοιβές θα τις μοιράζονται λιγότεροι. Συνεπώς η υψηλότερη ποσοστιαία απόδοση θα αποτελέσει πηγή έλξης για ακόμα περισσότερους που θα θελήσουν να επωφεληθούν.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινάμε την Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory
 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v