Θετικά σινιάλα εκπέμπουν Bitcoin και Ethereum

Τα σενάρια για τα δύο κρυπτονομίσματα, μετά την ανάκαμψη από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών. Η σημασία της αντίστασης στις $28.600 και η επόμενη δοκιμασία για Ethereum.

Θετικά σινιάλα εκπέμπουν Bitcoin και Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά από υποχώρηση 13% μέσα σε 10 ημερολογιακές ημέρες, η τιμή του Bitcoin δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά. Από το βράδυ της Δευτέρας έχει ήδη καλύψει σημαντικό έδαφος των απωλειών με άνοδο 7,9%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Αυτή την ώρα ξεπερνάει το πολύ σημαντικό εμπόδιο των 28.600 δολαρίων. Ένα σημείο που αντλεί τη σπουδαιότητά του ακριβώς ένα χρόνο πριν. Όταν μετά από συσσώρευση σχεδόν δύο μηνών, η στήριξη που παρείχε αυτό το επίπεδο τιμών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση του ακόμα και κάτω από το προηγούμενο υψηλό του 2017, τις 20.000 δολάρια.

Αφορμή τότε δόθηκε από την ανακοίνωση της γνωστής εταιρείας δανεισμού και καταθέσεων κρυπτονομισμάτων Celsius, ότι παγώνει όλες τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών. Ήταν όπως γνωρίζουμε η αρχή του τέλους της εταιρείας. Μια εξέλιξη που πανικόβαλε τους επενδυτές, καθώς ανέσυρε μνήμες από την περίπτωση του οικοσυστήματος Terra.

Όπως αναφέρουν τα εγχειρίδια της Τεχνικής Ανάλυσης, μια ισχυρή στήριξη, όταν «σπάει», μετατρέπεται σε αντίσταση. Έτσι ακριβώς έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Ενώ πριν ένα χρόνο οι 28.600 λειτούργησαν ως στήριγμα, επί εβδομάδες λειτούργησαν ως εμπόδιο στην άνοδο, μέχρι τις 10 Απριλίου. Ήταν η στιγμή που επιτέλους λύγισε η αντίσταση, αφήνοντας την τιμή του Bitcoin να ανέλθει.

Ωστόσο η ευφορία δεν κράτησε πολύ. Στις 14 Απριλίου σημειώθηκε τοπική κορυφή για να ακολουθήσει η υποχώρηση της τάξης του 13%, που αναφέραμε στην αρχή. Μένει να διαπιστώσουμε την τύχη που θα έχει η νέα απόπειρα ανόδου, μια που, από ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει βοήθεια από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Αν και η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός μετοχικός δείκτης και η αγορά των crypto δεν έχουν τη στενή συσχέτιση που μας είχαν συνηθίσει.

Ο ρόλος του Ethereum

Κατά τη γνώμη μας, αυτή την περίοδο η αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία όπως είναι γνωστό κινείται σε μεγάλο βαθμό με συγχρονισμό ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης, δεν έχει ως οδηγό το Bitcoin αλλά το Ethereum. Το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα κράτησε, έστω και δύσκολα, τη στήριξη των 1.830 δολαρίων και οδεύει προς τις 1.930. Την επόμενη δοκιμασία.

Τα νέα που μας έρχονται από το Ethereum είναι ενθαρρυντικά. Μετά την επιτυχημένη αναβάθμιση Σαγκάη, απελευθερώνονται σταδιακά τα δεσμευμένα νομίσματα που βρίσκονταν σε staking. Ωστόσο, αντί να υπάρξουν φαινόμενα μαζικών ρευστοποιήσεων που φοβόντουσαν πολλοί, παρατηρείται μια διαφορετική εικόνα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, σημειώθηκε ρεκόρ εβδομαδιαίας εισροής καταθέσεων. Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των νέων καταθέσεων έχει ξεπεράσει το ποσό που εξέρχεται από το δίκτυο, αν εξαιρεθούν οι ανταμοιβές. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τις εταιρείες ερευνών, είναι πως θεσμικοί έλαβαν τις αμοιβές και τις επανεπένδυσαν. Έβαλαν για staking τα Ethereum που είχαν κερδίσει.

Συγκεκριμένα, επενδυτές κατέθεσαν περίπου 572.000 νομίσματα Ether, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με έναν πίνακα δεδομένων Dune Analytics και τον αναλυτή Tom Wan της εταιρείας επενδύσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων 21Shares. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή νομισμάτων σε εβδομαδιαία βάση, από τότε που ξεκίνησε το staking του Ethereum, εδώ και δυόμισι χρόνια.

Τα κίνητρα των θεσμικών

Θεσμικοί που ενδιαφέρονται για το Ethereum; Πώς είναι δυνατόν; θα αναρωτηθείτε. Κι όμως, σε αρκετά σημεία υπερέχει ακόμα και από τον βασιλιά Bitcoin. Για ποιο λόγο; Έχει τρία τεράστια πλεονεκτήματα, τα οποία ξεκίνησαν μετά την προηγούμενη μεγάλη αναβάθμιση, το Merge, και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνονται.

Το πρώτο είναι πως πλέον το Ethereum είναι σύμφωνο με τις προσταγές της εταιρικής ηθικής, του ESG (Environmental-Social-Governance). Το Bitcoin δεν θεωρείται πράσινο και για αυτό υπάρχει δυσκολία να περάσει από τα διοικητικά συμβούλια και τις επενδυτικές επιτροπές. Ωστόσο κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το Ethereum, καθώς ο μηχανισμός συναίνεσης που ακολουθεί δεν είναι το ενεργοβόρο PoW (απόδειξη της εργασίας), αλλά το PoS (απόδειξη της συμμετοχής).

Τελικά ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, όπου οι υπεύθυνοι των hedge funds άρχισαν να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και όχι τις αποδόσεις; Κι όμως, το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Κανένας διαχειριστής κεφαλαίων δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα της εταιρείας και τη δική του, όσο εκκρεμεί η υποψία ότι η λειτουργία των miners του Bitcoin επιβαρύνει το περιβάλλον, επειδή δεν χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Δεύτερον, το Ethereum, όσο υπάρχει ζήτηση για αυτό, όσο δηλαδή οι χρήστες είναι πρόθυμοι να πληρώνουν fee συναλλαγών για να χρησιμοποιούν την υποδομή του, τότε έχει τη δυνατότητα να καθίσταται αποπληθωριστικό. Δεν μειώνεται απλά ο ρυθμός αύξησης των νομισμάτων σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, όπως συμβαίνει με το Bitcoin. Τα Ethereum που βρίσκονται στην κυκλοφορία, στην πραγματικότητα, μειώνονται. Και θα μειώνονται ακόμα περισσότερο, όσο αυξάνεται η διάθεση για staking. Το Ethereum όσο συνεχίζει να έχει επιτυχία, γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, ειδικά σε περιόδους πληθωρισμού.

Το τρίτο πλεονέκτημα αφορά τις ονομαστικές αποδόσεις που προσφέρει το Ethereum βάσει πρωτοκόλλου. Ένα πλεονέκτημα που δεν διαθέτει ούτε ο χρυσός ούτε το Bitcoin. Μέχρι πρόσφατα, το πλεονέκτημα του «τόκου» συνοδευόταν με το μειονέκτημα της άγνωστης ημερομηνίας απελευθέρωσης των νομισμάτων. Είναι αντικίνητρο να έχεις τα χρήματά σου σε μια «προθεσμιακή κατάθεση» και να μη γνωρίζεις πότε θα έχεις τη δυνατότητα (κι αν) να τα αποσύρεις. Μετά την αναβάθμιση Σαγκάη, αυτή η αβεβαιότητα δεν υφίσταται πια.

Τελικές σκέψεις

Πόσες χρηματιστηριακές αξίες γνωρίζετε να συνδυάζουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα; Μειώνεται η συνολική τους ποσότητα βάσει πρωτοκόλλου, δίνουν μεγάλο «μέρισμα» και ταυτόχρονα βρίσκονται στον δυναμικό κλάδο της νέας τεχνολογίας. Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές του ESG.

Τι μπορεί να σταματήσει την ανοδική πορεία; Ένας καλός λόγος είναι το γενικότερο κλίμα στις αγορές. Είναι ένα σημείο όπου πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, μια που οι μεγάλοι στέκονται ακόμα επιφυλακτικοί. Κι όταν λέμε μεγάλοι, εννοούμε τον πιο μεγάλο, την BlackRock. Συγκεκριμένα τον CEO της, τον Larry Fink, ο οποίος πούλησε το 7% των μετοχών του την προηγούμενη εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ο Fink ρευστοποίησε τόσο μεγάλο ποσοστό ήταν ελάχιστα πριν την κατάρρευση από την εμφάνιση της Covid-19. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v