Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμα μια ηχηρή χρεοκοπία στα crypto

Γιατί βρέθηκε στο καναβάτσο το άλλοτε κραταιό αμερικανικό Bittrex αλλά συνεχίζει το διεθνές τμήμα του ομίλου. Οι κατηγορίες από τη SEC και τα επόμενα βήματα.

Ακόμα μια ηχηρή χρεοκοπία στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά τις χρεοκοπίες των FTX, BlockFi, Celsius, Voyager Digital και άλλων, άλλο ένα ηχηρό όνομα προστέθηκε στη μαύρη λίστα. Πρόκειται για το άλλοτε κραταιό ανταλλακτήριο Bittrex.

Το Bittrex ήταν από τα πιο παλιά στον χώρο, με έτος ίδρυσης το 2014. Το αμερικανικό παράρτημα της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, ανακοινώνοντας ότι θα διακόψει τη λειτουργία του στις ΗΠΑ. Ωστόσο η Bittrex Global, που δραστηριοποιείται εκτός ΗΠΑ, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της κανονικά, εξυπηρετώντας μη Αμερικανούς πελάτες. Για ποιο λόγο υπήρξε πρόβλημα μόνο εκεί; Όπως επικαλούνται οι ίδιοι, υπήρξε δυσκολία συνεργασίας με τις ρυθμιστικές αρχές. Δεν άντεξε την πίεση από τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά της εταιρείας και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της.

Για τους πελάτες που δεν έχουν προβεί ακόμα σε ανάληψη των χρημάτων τους από την πλατφόρμα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα χρήματά τους παραμένουν ασφαλή. Το Πτωχευτικό Δικαστήριο θα αποφασίσει τελικά τη μέθοδο με την οποία αυτά τα κεφάλαια μπορούν να διεκδικηθούν και να διανεμηθούν, με την Bittrex να δηλώνει πως πρόθεσή της είναι να μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους το συντομότερο. Στην αίτηση πτώχευσης αναφέρεται ότι η Bittrex έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, στους οποίους χρωστάει από 500 δολάρια μέχρι και ένα δισεκατομμύριο.

Από την πλευρά της, η SEC ισχυρίστηκε ότι η Bittrex λειτουργούσε μια μη εγγεγραμμένη πλατφόρμα που διαπραγματευόταν χρεόγραφα. Έχει επίσης κατηγορήσει την εταιρεία για παραβιάσεις του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου. Κατηγορίες που οδήγησαν την Bittrex να συμφωνήσει να πληρώσει περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια, μετά από διακανονισμό.

Προστατεύει πράγματι η SEC τους επενδυτές με την αυστηρότητα που δείχνει; Δεν είμαστε σίγουροι, καθώς τους στρέφει σε πλατφόρμες εκτός ΗΠΑ που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, επειδή δεν διαθέτει δικαιοδοσία. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και η εισηγμένη στον Nasdaq, Coinbase, σχεδιάζει να ανοίξει νέα πλατφόρμα εκτός ΗΠΑ.

Η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η SEC μπορεί να ήταν σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στο κλείσιμο, αλλά επίσης αλήθεια είναι πως η Bittrex είχε μείνει πίσω στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το Coingecko, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ήταν 4 εκατομμύρια. Πολύ πιο πίσω από την Binance, που έχει κατά μέσο όρο 10 δισεκατομμύρια και την Coinbase, με 1 δισεκατομμύριο. Τον Φεβρουάριο η Bittrex είχε απολύσει 83 υπαλλήλους, επικαλούμενη τις δυσκολίες στην αγορά που προκλήθηκε από τις χρεοκοπίες άλλων εταιρειών του χώρου.

Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα στον χώρο των crypto. Δεν αρκεί να είσαι καλός, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Πρέπει να είσαι και γρήγορος!

Μια ματιά στην αγορά

Η τιμή του Bitcoin από το Σάββατο έχει υποχωρήσει 7%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Η στήριξη των 28.700 δολαρίων δεν άντεξε τη δεύτερη φορά που επιχειρήθηκε η διάσπασή της και πλέον οι ελπίδες για συγκράτηση της πτώσης βρίσκονται στις 27.250 δολάρια (μοβ οριζόντια γραμμή). Επόμενο σημείο στήριξης θεωρούνται οι 26.600 (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή).

Αυτά που έχουν εκτοξευτεί είναι οι χρεώσεις των συναλλαγών σε Bitcoin. Όπως μας φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα, πρόκειται για την τρίτη φορά στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του Bitcoin που έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Τις προηγούμενες δύο συνέπεσε με τις ιστορικές κορυφές στην τιμή. Τις 20.000 δολάρια, το 2017 και τις 69.000 το 2021.

Συνεπώς θα πρέπει να ανησυχούμε; Μήπως αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει νέα μεγάλη υποχώρηση της τιμής του Bitcoin; Αυτή τη φορά ισχύει ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Τα fees και ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκαν από την ύπαρξη των Bitcoin Ordinals και τη δυνατότητα δημιουργίας και μεταφοράς NFTs στο mainnet του Bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το

https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v