Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται η κρίσιμη Δευτέρα για το Ethereum

Ανοίγουν οι αναλήψεις για όσους έχουν κατατεθειμένα νομίσματα στη Lido. Είναι η πρώτη μέρα που δίνεται αυτή η δυνατότητα. Οι εκτιμήσεις για το πού θα κινηθεί το κρυπτονόμισμα το επόμενο διάστημα.

Ερχεται η κρίσιμη Δευτέρα για το Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κρίσιμη ημέρα είναι η αυριανή (Δευτέρα 15 Μαΐου 2023) για το Ethereum, καθώς ανοίγουν οι αναλήψεις για όσους έχουν κατατεθειμένα νομίσματα στη Lido.

Στην Lido, η οποία λειτουργεί ως αποκεντρωμένη δεξαμενή υποδοχής και διαχείρισης Ethereum σε κατάσταση staking, βρίσκεται σχεδόν το 31% των validators (επικυρωτών). Ο επικυρωτής είναι μια εικονική οντότητα που ζει στην αλυσίδα Beacon του Ethereum, κατέχει 32 Ether και συμμετέχει στο PoS (απόδειξη συμμετοχής) του δικτύου.

Είναι η πρώτη ημέρα που δίνεται η δυνατότητα να απελευθερωθούν τα νομίσματα όσων τα έχουν καταθέσει στο Lido -άρα και να ρευστοποιηθούν- μετά τις επιτυχημένες αναβαθμίσεις Shanghai και Capella (Shapella). Όπως έχουμε εξηγήσει, το βασικό χαρακτηριστικό της αναβάθμισης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα ακριβώς, ήταν να επιτρέψει την σταδιακή απελευθέρωση των Ethereum που βρίσκονταν δεσμευμένα σε κατάσταση staking. Τόσο του κατατεθειμένου κεφαλαίου, όσο και των ανταμοιβών.

Από τον περσινό Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν ανατραπεί σχεδόν τα πάντα στο δίκτυο του Ethereum. Υπήρξε δομική ανατροπή. Από τον τρόπο δημιουργίας των νέων νομισμάτων, μέχρι τον μηχανισμό επικύρωσης των συναλλαγών στο δίκτυο του. Η μεταμόρφωση ξεκίνησε από την αναβάθμιση «Merge», η οποία μετέτρεψε τον μηχανισμό συναίνεσης από απόδειξη εργασίας (proof-of-work) σε απόδειξη συμμετοχής (proof-of-stake).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειδωμένα νομίσματα αξίας περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τρέχουσα τιμή του Ethereum (18,2 εκατομμύρια * 1.800 δολάρια).

Το λογικό ή αν θέλετε αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι, ήταν πολλοί από όσους είχαν δεσμεύσει από καιρό τα νομίσματα τους να θελήσουν να τα ρευστοποιήσουν. Είτε επειδή θα ήθελαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους είτε για να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτοι που άρχισαν να καταθέτουν τα νομίσματά τους ήταν στο τέλος του 2020, με την κυκλοφορία της αλυσίδας Beacon. Από τότε, μέσα σε 2,5 χρόνια, έχουν συμβεί πολλά. Για παράδειγμα ανάμεσα τους ήταν κάποιοι που έχασαν τα χρήματα τους στην FTX ή την Celsius και να αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Και εξακολουθεί να γίνεται όλο και… πιο τρελή. Όχι μόνο εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν staking ήταν περισσότεροι από εκείνους που θέλησαν να αποσύρουν τα Ethereum τους, αλλά όσο περνάνε οι ημέρες, γίνονται συντριπτικά περισσότεροι.

Αυτή την ώρα ο κατά προσέγγιση χρόνος για να ολοκληρωθεί η ένταξη ενός επικυρωτή, με βάση τις αιτήσεις εισαγωγής είναι 627 ώρες ή σχεδόν ένας μήνας. Αντίθετα αν θες να φύγεις, η απελευθέρωση των νομισμάτων σου γίνεται σε 10 λεπτά (0,12 ώρες), όπως μας φανερώνει σε πραγματικό χρόνο το https://wenmerge.com/

Βέβαια στην πραγματικότητα απαιτούνται 3 με 6 ημέρες για να απελευθερωθούν, ανάλογα με την ημερομηνία εισόδου του επικυρωτή. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αφήσουν το staking. Ο λόγος είναι οι ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τους προγραμματιστές του Ethereum, οι οποίοι σε ορισμένα θέματα το έχουν κάνει μαθηματικά πολύπλοκο. Προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, προβλέπουν από πριν πως θα λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα το να διπλασιάσει σε μια ημέρα την τιμή του το Ethereum. Με αυτή την καθυστέρηση αποτρέπουν τον συνωστισμό των επικυρωτών στην πόρτα της εξόδου.

Πολύπλοκο, όχι αδιαφανές. Όλες οι διαδικασίες περιγράφονται με λεπτομέρειες δημόσια. Για όποιον φυσικά έχει τη διάθεση να μελετήσει.

Πλέον υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο να κάνει κάποιος stake σε σχέση με ένα μήνα πριν. Δεν υφίσταται η αβεβαιότητα του χρόνου της απελευθέρωσης των κεφαλαίων του. Επιπλέον γνωρίζει πως ακόμα και να θελήσουν να αποχωρήσουν πολλοί, όσο μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών τόσο αυξάνεται η δικιά τους ποσοστιαία απόδοση επί του δεσμευμένου κεφαλαίου. Γιατί; Επειδή τις ίδιες αμοιβές θα τις μοιράζονται λιγότεροι.

Το Ethereum επί του παρόντος παράγει σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια σε ανταμοιβές staking, αναφέρει η νέα έκθεση της Staked. Η ετήσια απόδοση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι περίπου 5%.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να ανέβει περισσότερο (ακόμα και 8,6% δίνουν κάποιοι υπολογισμοί) αν ανέβουν τα τέλη συναλλαγών από την αύξηση του ενδιαφέροντος για χρήση του δικτύου, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της φρενίτιδας για το Pepe.

Η έκθεση αναφέρει και ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο. Ότι το ποσοστό των Ethereum που βρίσκονται σε κατάσταση staking θα μπορούσε να διπλασιαστεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Που βασίζονται; Στον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για staking το πρώτο διάστημα μετά την αναβάθμιση Shapella.

Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ενάρετο κύκλο. Με περισσότερα Ethereum στο staking, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που διαγράφονται (καίγονται). Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία μειώνεται. 

Με άλλα λόγια έχουμε έναν χρηματιστηριακό τίτλο, ο οποίος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: προσφέρει ονομαστικές αποδόσεις ισάξιες ή καλύτερες μερισματικών μετοχών της παραδοσιακής οικονομίας, είναι στον δυναμικό κλάδο της νέας τεχνολογίας και γίνεται όλο και πιο σπάνιο σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον πληθωρισμού. Που αλλού συνυπάρχουν ταυτόχρονα όλες αυτές οι ιδιότητες; 

Με δεδομένο ότι όλα πηγαίνουν ευνοϊκά για το δίκτυο του Ethereum, αν τελικά δεν υπάρξει διάθεση για απελευθέρωση νομισμάτων την Δευτέρα από τη Lido, τότε τι μπορεί να σταματήσει την ανοδική πορεία της τιμής του; Μόνο κάποιο σημαντικό γεγονός που θα παρασύρει προς τα κάτω τις τιμές σε όλη την αγορά των crypto. 

Για την ώρα οι επενδυτές τηρούν αυτό που ονομάζεται «στάση αναμονής», όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα. Αν η τιμή ξεπεράσει την πορτοκαλί οριζόντια γραμμή τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε να προσεγγίζει και πάλι τις 2.000 δολάρια. Αν τα νέα από τη Lido δεν είναι ενθαρρυντικά, τότε ίσως η βαρύτητα την οδηγήσει προς την γαλάζια γραμμή στα 1.570 δολάρια.  

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει: 

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory 

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory 

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory 

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v