Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «Crypto 2.0» έχει τεχνητή νοημοσύνη

(upd) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και η αρχιτεκτονική της λειτουργίας του Unicoin, του ψηφιακού νομίσματος που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΔΝΤ. Οι διαφορές με το Bitcoin και η στόχευση να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών.

Το «Crypto 2.0» έχει τεχνητή νοημοσύνη

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανακοινώθηκε η κυκλοφορία ενός διεθνούς ψηφιακού νομίσματος με το όνομα Unicoin ή UMU (Παγκόσμια Νομισματική Μονάδα - Universal Monetary Unit), το οποίο συμβολίζεται από το γράμμα Ü. (https://umu.cash/)

Το UMU θα λειτουργεί ως κεντρικά ελεγχόμενο κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός stablecoin (νόμισμα σταθερής ισοτιμίας). Ένα UMU ισοδυναμεί με ένα αμερικάνικο δολάριο. Οι ίδιοι βέβαια χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον όρο αποκεντρωμένο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν ελάχιστοι κόμβοι, όπως ομολογούν, οι οποίοι θα ανήκουν σε λίγες (κεντρικές κυρίως) τράπεζες.

Οι ιδρυτές του νομίσματος το αναφέρουν ως «Crypto 2.0». Το χαρακτηρίζουν ως το επόμενο κύμα καινοτομιών βασισμένων στην κρυπτογραφία, το οποίο ενισχύεται από τις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης. Με την βασική διαφορά από τα κρυπτονομίσματα που γνωρίζουμε, ότι έχει σχεδιαστεί για υιοθέτηση από κεντρικές και εμπορικές τράπεζες, fintech εταιρίες, κυβερνήσεις, αλλά και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Πράγματι, έχουν αντιγράψει πολλά στοιχεία από τον χώρο των crypto. Το νόμισμα διαθέτει λευκή βίβλο, βασίζεται στην κρυπτογραφία και χρησιμοποιεί ως βάση λειτουργίας μία μορφή blockchain, την οποία παρουσιάζουν ως μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων (σ.σ. την λέξη blockchain αποφεύγουν να την χρησιμοποιούν κεντρικές τράπεζες και ΔΝΤ. Στην θέση του χρησιμοποιούν το DLT ή Distributed Ledger Technology). Επίσης βασίζουν την αρχιτεκτονική του ψηφιακού νομίσματος σε ένα πρωτόκολλο συναίνεσης για απόδειξη εμπιστοσύνης (SPOT).

Η απόπειρα διαφοροποίησης από το Bitcoin είναι εμφανής. Όπως σωστά ισχυρίζονται, το Bitcoin δεν σχεδιάστηκε για να λειτουργεί εντός ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για αυτό θεωρούν πως αφήνει περιθώριο για ένα άλλο ψηφιακό σύστημα πληρωμών που σκοπός του είναι να εξελιχθεί, προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν, ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως αναγνωρίζει δύο μορφές νόμιμων μετρητών. Τα ηλεκτρονικά μετρητά εντός του ρυθμιστικού πλαισίου και τα χαρτονομίσματα που υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσονται ιδιωτικά και ανώνυμα, εκτός του τραπεζικού συστήματος. Το Bitcoin δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο και για αυτό δεν καθίσταται ελκυστικό, ισχυρίζονται.

Το Unicoin παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια σκηνή το 2020, όταν κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας της Χρονιάς κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Blockchain του Χονγκ Κονγκ. Το νέο νόμισμα σύμφωνα με τους δημιουργούς του, προορίζεται να εξελιχθεί σε ένα νομισματικό εμπόρευμα που μπορεί να συναλλάσσεται με οποιοδήποτε νόμιμο νόμισμα. Θα λειτουργεί όπως ένα CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας) για την επιβολή τραπεζικών κανονισμών και να «προστατεύει την οικονομική ακεραιότητα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος».

Το νέο νόμισμα μοιάζει με τα SDR (Special Drawing Rights ή Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) του ΔΝΤ. Το SDR ή ΕΤΔ δημιουργήθηκε το 1969 ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα, τότε που ίσχυε ακόμα ο κανόνας του χρυσού και είχε στόχο την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μιας χώρας που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μετά την κατάρρευση του συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1973, το ΕΤΔ επανασχεδιάστηκε ως καλάθι που συμμετέχουν τα κυριότερα νομίσματα. Η αξία του καλαθιού, δηλαδή τα νομίσματα που θα συμπεριλαμβάνεται καθώς και το βάρος αυτών, επαναξιολογείται κάθε πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα SDRs, που δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποκτηθούν από ιδιώτες καθώς λειτουργούσαν ως συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα Unicoins μπορούν. Οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο νόμισμα συνδέοντας κωδικούς SWIFT και τραπεζικούς λογαριασμούς σε ένα πορτοφόλι ψηφιακού νομίσματος UMU.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές εξ ολοκλήρου ψηφιακά, να έχουν πρόσβαση στις καλύτερες τιμές χονδρικής συναλλαγματικών ισοτιμιών και να επιτυγχάνουν άμεσο διακανονισμό σε πραγματικό χρόνο, παρακάμπτοντας παράλληλα το ανταποκριτικό τραπεζικό σύστημα. Το πορτοφόλι που θα φυλάσσεται και θα διακινείται το UMU, θα διαθέτει ενσωματωμένες τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και μπορεί να μετατραπεί άμεσα σε οποιοδήποτε νόμισμα, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.

Όπως παραδέχτηκε ο Tobias Adrian, Οικονομικός Σύμβουλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «οι διασυνοριακές πληρωμές μπορεί να είναι αργές, ακριβές και με ρίσκο. Οι αντισυμβαλλόμενοι που ανήκουν σε διαφορετικές δικαιοδοσίες, βασίζονται σε δαπανηρές σχέσεις εμπιστοσύνης για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ενός κοινού περιουσιακού στοιχείου διακανονισμού μαζί με κοινούς κανόνες διακυβέρνησης.

Φανταστείτε όμως να υπήρχε μια πολυμερής πλατφόρμα που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα και να επιμερίζει τον κίνδυνο, συνέχισε ο Adrian.

Το UMU δεν επιχειρεί να διαταράξει το διεθνές νομισματικό σύστημα, δήλωσε ο Ντάρελ Χάμπαρντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του DCMA. Στην πραγματικότητα το ενισχύει βοηθώντας το ΔΝΤ να επιτύχει την δηλωμένη εντολή του. Δηλαδή να παρέχει οικονομική αρωγή και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα κράτη μέλη του (σ.σ. το Unicoin  δεν δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ όπως αρχικά γράφτηκε στο παρόν σημείωμα). 

Το Unicoin σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό χρήμα, ως μέσο διαφύλαξης αξίας, αλλά και ως νόμισμα πληρωμής κατά τη στιγμή του διακανονισμού. Οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να αποδέχονται το UMU ως τρόπο πληρωμής για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους που τιμολογούνται σε οποιοδήποτε εθνικό νόμιμο χρήμα.

Με άλλα λόγια το Unicoin φιλοδοξεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της δαπανηρής και χρονοβόρας εκκαθάρισης μεταξύ διαφορετικών χωρών ή και τραπεζών. Να μην απαιτούνται εκκαθαριστές, back office και άλλες κοστοβόρες υποδομές. Ότι δηλαδή έχει επιτύχει ήδη το Bitcoin, στο δίκτυο του οποίου η αξία μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο, επιτυγχάνοντας άμεση εκκαθάριση. Με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις συναλλαγές σε φυσικά χαρτονομίσματα ή χρυσό, αλλά με ψηφιακό τρόπο.

Με το Bitcoin δεν χρειάζεται κανένας ενδιάμεσος. Καμία τράπεζα, καμία Visa. Όταν δέχεσαι μια πληρωμή με κάρτα, όταν την βάζεις στο POS, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η Visa σε συνεργασία με την τράπεζα, είναι καταρχάς να διαπιστώνει αν διαθέτει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό του αυτός που θέλει να σε πληρώσει. Κατόπιν, φροντίζει να μεταφέρεις τα χρήματα στον λογαριασμό σου.

Στο Bitcoin αυτή την ερώτηση και την διαδικασία δεν την κάνει ένας μόνο. Απευθύνεσαι σε χιλιάδες διασκορπισμένους σε όλο τον κόσμο που παίζουν τον ρόλο του ελεγκτή. Τι κοινό διαθέτουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες; Αντίγραφα του δικού σου λογαριασμού και του λογαριασμού του αντισυμβαλλόμενου. Όπως βέβαια και όλων των υπολοίπων, που ενημερώνονται συνεχώς κάθε 10’. Μόνο αν συμφωνήσουν όλοι μπορεί να προχωρήσει η συναλλαγή. Αυτό σημαίνει αποκεντρωμένο δίκτυο, αυτό που ονομάζουν blockchain.

Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ Bitcoin και Unicoin. Η μια είναι πως θα έχει σταθερή ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Θα λειτουργεί δηλαδή σαν stablecoin. Μια μορφή κρυπτονομίσματος που υπάρχει και λειτουργεί από χρόνια. Τίποτα ιδιαίτερα καινοτόμο δηλαδή.

Η δεύτερη διαφορά -και η πιο σημαντική- είναι πως θα είναι άμεσα ελεγχόμενο από μια ολιγομελή ομάδα. Θα μπορούν να σου παγώσουν τον λογαριασμό, να σου κατάσχουν τα χρήματα ή να τα εμποδίσουν να μεταφερθούν. Όπως γίνεται και σήμερα, αλλά σε πιο ενισχυμένη μορφή ελέγχου και εποπτείας, καθώς θα λειτουργούν με την αρχιτεκτονική των CBDCs. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v