Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο εύκολα θα αγοράζεις καφέ με... Bitcoin παρά με ευρώ!

Την επέκταση του συστήματος πληρωμών της Strike σε περισσότερες από 65 χώρες ανακοίνωσε ο CEO, που φέρνει πιο κοντά τις καθημερινές πληρωμές με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Πιο εύκολα θα αγοράζεις καφέ με... Bitcoin παρά με ευρώ!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε κάθε συνέδριο Bitcoin, o ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Strike, Jack Mallers, φροντίζει να κάνει και μια ανακοίνωση-βόμβα. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2021, όταν πρόβαλε ένα βίντεο μήνυμα του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια νομοθεσία που να αναγνωρίζει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους.

Κάτι που πράγματι έγινε πράξη λίγους μήνες αργότερα, όταν με την αρωγή της Strike οι πολίτες της χώρας άρχισαν να συναλλάσσονται με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το σύστημα πληρωμών της Strike ξεκίνησε μια εφαρμογή στις ΗΠΑ, επιτρέποντας να πληρώνει κάποιος στο POS σε δολάρια με την κάρτα του, αλλά με τη συναλλαγή να διεκπεραιώνεται με την τεχνολογία Lightning Network του Bitcoin. Μια εφαρμογή η οποία δουλεύει κανονικά, χωρίς προβλήματα, επί σχεδόν ένα χρόνο, ανταγωνιζόμενη ευθέως τις Visa και Mastercard.

Με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και την εμπειρία δύο ετών με χιλιάδες συναλλαγές καθημερινά, το επόμενο βήμα ήταν το αναμενόμενο. Να επεκταθεί η Strike και σε άλλες χώρες. Όχι σε μία ή δύο, αλλά σε περισσότερες από 65! Αυτό ακριβώς ανακοίνωσε στο Miami Beach της Φλόριντα, στο φετινό συνέδριο του Bitcoin, ο 29χρονος Jack Mallers. Οι νέες χώρες όπου αρχίζει να δραστηριοποιείται βρίσκονται στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Καραϊβική.

Η τεχνολογία του Bitcoin μέσα από τη δευτέρου επιπέδου εφαρμογή Lightning Network επεκτείνεται σε μια αγορά σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο τα σχέδια δεν περιορίζονται εκεί. Ο τελικός στόχος της Strike είναι να απευθυνθούν σε 7 με 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όλους όσοι κατοικούν στον πλανήτη, σε όλες τις χώρες.

Τι πλεονέκτημα έχει αυτή η τεχνολογία σε σχέση με τα άλλα δίκτυα πληρωμών; Φθηνότερες και ταχύτερες συναλλαγές σε Bitcoin, αλλά και άλλων κρατικών νομισμάτων. Συναλλαγές οι οποίες δεν καλύπτουν μόνο εγχώριες μεταφορές χρημάτων και υπηρεσίες πληρωμών αλλά και διασυνοριακές!

Για την ώρα, η εφαρμογή θα προσφέρει ένα καινούργιο περιβάλλον εργασίας, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να κατέχουν χρήματα σε Bitcoin και Τether (USDT), το πιο δημοφιλές νόμισμα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο. Η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου λειτουργεί εδώ και μήνες στην Αργεντινή.

Πού χρησιμεύει το πρωτόκολλο Lightning Network

Ο Satοshi Nakamoto, σχεδιάζοντας το Bitcoin, είχε να αντιμετωπίσει ένα αμείλικτο «τρίλημμα». Να επιλέξει την ανάπτυξη σε δύο από τα εξής τρία χαρακτηριστικά: Επεκτασιμότητα (scalability), ασφάλεια (security), αποκέντρωση (decentralization).

Γιατί όχι και τα τρία; Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να τα έχεις όλα. Επέλεξε να δώσει βαρύτητα στην ασφάλεια και την αποκέντρωση, «ρίχνοντας» την επεκτασιμότητα.

Φρόντισε, με άλλα λόγια, να διασφαλίσει ότι κάθε συναλλαγή θα διεξάγεται με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να μπορεί να εμποδιστεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς να έχει κανείς τη δυνατότητα να την αλλοιώσει ή να τη διαγράψει. Ούτε ιδιώτης, ούτε κυβέρνηση, ούτε τραπεζικό ίδρυμα. Πράγματι, το δίκτυο του Bitcoin δεν αφορά μόνο τη μεταφορά αξίας. Πρόκειται για την πιο αξιόπιστη μορφή διακίνησης πληροφορίας που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Ωστόσο αυτό επιτεύχθηκε, όπως αναφέραμε, σε βάρος της ευκολίας χρήσης και της ταχύτητας.

Μόνο που όσο υπάρχει ενδιαφέρον για μια τεχνολογία, αυτή εξελίσσεται. Η ανακάλυψη του Lightning Network φαίνεται να είναι η λύση που θα βοηθήσει να γίνει εύκολη -και πολύ οικονομική- η πρόσβαση του Bitcoin στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι τέλειο ή ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί, αλλά όμως είναι λειτουργικό στις καθημερινές συναλλαγές.

Όταν χρειάζεται να μεταφέρεις Bitcoin αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, εστιάζεις στην ασφάλεια. Δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να γίνει η μεταφορά σε δευτερόλεπτα, όσο να πραγματοποιηθεί με όσο πιο αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο γίνεται. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείς το βασικό (πρώτο) επίπεδο του δικτύου. Όταν όμως η συναλλαγή είναι αξίας λίγων ευρώ, αυτό που σε ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η ευκολία συναλλαγής και η ταχύτητα.

Έναν καφέ, παρακαλώ

Το επιχείρημα που επικαλείται μέρος των επικριτών του Bitcoin, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσεις καφέ ή ψωμί, είναι θέμα χρόνου να καταρριφθεί πανηγυρικά. Ήδη συμβαίνει, αλλά σε λίγο καιρό θα επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που ούτε οι αισιόδοξοι ή ρομαντικοί υποστηρικτές του Bitcoin δεν είχαν φανταστεί. Τότε θα φανεί σε όλο του το μεγαλείο η ανωτερότητα της τεχνολογίας του Bitcoin, σε επίπεδο καθημερινής χρήσης.

Για παράδειγμα αν παραγγείλεις σε μία καφετέρια εκτός ευρωζώνης, ακόμα και με ένα ισχυρό και διεθνώς αναγνωρισμένο νόμισμα όπως το ευρώ, είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτό ως μέσο πληρωμής. Για να εξοφλήσεις την υποχρέωσή σου θα πρέπει πρώτα να το μετατρέψεις στο τοπικό νόμισμα. Μια διαδικασία που δεν γίνεται άμεσα ή τουλάχιστον χωρίς να αποφύγεις το υψηλό κόστος της μετατροπής του συναλλάγματος.

Αν διαθέτεις την εφαρμογή strike ή μια οποιαδήποτε άλλη μελλοντική υπηρεσία που βασίζεται στο πρωτόκολλο του Lightning Network, θα έχεις τη δυνατότητα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και ουσιαστικά δωρεάν να πληρώσεις στο τοπικό νόμισμα. Πώς; Θα μετατρέπονται αυτόματα τα ευρώ σου σε Bitcoin και αυτά θα μεταφερθούν στον λογαριασμό του καταστήματος, στο τοπικό νόμισμα ή οποιοδήποτε νόμισμα της επιλογής των συναλλασσόμενων. Για την ώρα, αυτό έχει εφαρμοστεί σε αμερικανικά δολάρια και USDT, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει και για άλλα νομίσματα.

Κι όλα αυτά αποφεύγοντας το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων, bank run, capital controls, κατασχέσεις χρημάτων, διάβρωση της αγοραστικής αξίας του νομίσματος από υποτίμηση ή «τύπωμα» των κεντρικών τραπεζών.

Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει

Μια που αναφερθήκαμε σε bank run, κάτι παρόμοιο εξελίσσεται σε αργή ταχύτητα στις αμερικανικές τράπεζες. Ο ρυθμός απόσυρσης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, είναι μεγαλύτερος από τις καταθέσεις.

Οι πελάτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι που εν μέσω πληθωρισμού οι τράπεζες δεν τους αποζημιώνουν με τόκους και αναζητούν αποδόσεις, έστω και ονομαστικές. Πλέον οι καταθέσεις βρίσκονται σε χαμηλό διετίας

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v