Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε βλέπει το τέλος του bear market η αγορά crypto

Τα σήματα από το μέτωπο της παγκόσμιας ρευστότητας και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η πορεία του Bitcoin ιστορικά και γιατί αναμένεται το τέλος του «χειμώνα» στα crypto.

Πότε βλέπει το τέλος του bear market η αγορά crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η ρευστότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει την πορεία των τιμών των αγορών. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την περίοδο της πανδημίας. Πότε πήραν την απόφαση οι κεντρικές τράπεζες για τεράστια διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα; Τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του πανικού για τhν Covid-19. Ήταν η αφετηρία που εκτίναξε τους μετοχικούς δείκτες και την τιμή του Bitcoin από τις 4.000 στις 65.000 δολάρια σε ένα χρόνο.

Ελάχιστους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, το κρυπτονόμισμα έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων. Εκείνο το διάστημα οι κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη Fed, είχαν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να μαζέψουν πίσω τη ρευστότητα που τόσο απλόχερα είχαν διασκορπίσει στο σύστημα.

Ήταν η στιγμή που άρχισε η υποχώρηση. Το Bitcoin, αν και κατηγορείται ότι έχει αποτύχει ως μέσο διαφύλαξης της αξίας έναντι του πληθωρισμού, στην πραγματικότητα ακολουθεί πιστά τον ρυθμό αύξησής του.

Εκείνη η περίοδος δεν σηματοδότησε μόνο την τιμή του Bitcoin, αλλά του συνόλου των χρηματιστηριακών τίτλων. Οι παραδοσιακού τύπου επενδυτές και διαχειριστές επιλέγουν τη στρατηγική του χαρτοφυλακίου 60-40 σε ομόλογα και μετοχές. Κι αυτό γιατί όταν ανέβαινε η μία κατηγορία, συνήθως έπεφτε η άλλη. Και αντίστροφα. Ωστόσο το 2022 κινήθηκαν και οι δύο αρνητικά και μάλιστα με πρωτοφανή σφοδρότητα. Οι ετήσιες αποδόσεις συνδυαστικά σε μετοχές και ομόλογα συγκρίνονται μόνο με τη χρονιά του 1931 και του 1969, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον εδώ είναι πως όποτε συνέβη, δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε μια εντυπωσιακή υποτίμηση του δολαρίου και ουσιαστικά όλων των νομισμάτων. Το 1933, με τις κατασχέσεις χρυσού στις ΗΠΑ και λίγο αργότερα την αλλαγή της ισοτιμίας του δολαρίου με το πολύτιμο μέταλλο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1933 ο Πρόεδρος Roosevelt υποχρέωσε με νόμο τους πολίτες να πουλήσουν τον χρυσό τους, στην τιμή των 20,67 δολαρίων. Εκείνη την περίοδο η διεθνής τιμή του χρυσού ήταν 29 δολάρια η ουγκιά. Τόσο αγόραζε τον χρυσό από ευρωπαϊκές χώρες η αμερικανική κυβέρνηση. Κατόπιν, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ενώ είχε μαζέψει τα 2/3 του παγκόσμιου χρυσού, όρισε την τιμή του στα 35 δολάρια!

Το 1971 υπήρξε πάλι μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η παύση της συμφωνίας του Bretton Woods. Αποτέλεσμα; Μέσα σε μια δεκαετία η αξία της ουγκιάς εκτινάχθηκε από τα 35 δολάρια, όπου ήταν κλειδωμένη από το 1944, στα 664 δολάρια

Ίσως δεν είναι τυχαίο που η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία από το World Gold Council.

Αν η ρευστότητα συνεχίσει να είναι η βασική μεταβλητή που καθορίζει την κατεύθυνση των αγορών, τότε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα άλλο διάγραμμα, όπου όχι μόνο φανερώνει πως υφίσταται περιοδικότητα στη ρευστότητα, αλλά και ότι είμαστε στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να αρχίσει να ανεβαίνει η ρευστότητα, καθώς ιστορικά η χρονική διάρκεια μεταξύ της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων και της πρώτης μείωσής τους από τη Fed είναι 5 μήνες. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, η Fed θα αρχίσει να χαμηλώνει τα επιτόκια τους πρώτους μήνες του 2024.

Η περίπτωση του Bitcoin

Ερχόμαστε τώρα στο Bitcoin, το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα, σύμφωνα με τον Paul Tudor Jones, έναν από τους πιο διάσημους, πλούσιους και επιτυχημένους διαχειριστές της Wall Street. Στο οποίο Bitcoin, ας μην ξεχνάμε, συμπτωματικά, θα έχουμε το φαινόμενο του halving τους πρώτους μήνες του 2024. Ένα φαινόμενο που ιστορικά ευνοεί την άνοδο της τιμής του.

Μήπως λοιπόν έχουμε τις ενδείξεις ότι το τέλος του «χειμώνα» των crypto θα έρθει τους πρώτους μήνες του 2024; Μήπως βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της ανοδικής τάσης; Δύσκολα ερωτήματα, αλλά ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ενδείξεις προς τα εκεί δείχνουν. Επικαλούνται το ιστορικό της τιμής του Bitcoin, όπου όποτε εμφανίζονται 4 συνεχόμενοι ανοδικοί μήνες, σηματοδοτείται η αρχή του επόμενου ανοδικού κύκλου.

Οι κεντρικές τράπεζες δικαιολογημένα σπεύδουν να αγοράσουν ένα περιουσιακό στοιχείο με σπανιότητα. Αυτό γνωρίζουν, αυτό εμπιστεύονται διαχρονικά. Όμως τώρα υπάρχει και το Bitcoin, που είναι και αυτό διεθνώς αναγνωρίσιμο, εύκολα μετατρέψιμο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Κυρίως, σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι πιο σπάνιο! Ο ρυθμός δημιουργίας νέας ποσότητας σε σχέση με την υφιστάμενη θα είναι ο μισός σε σχέση ακόμα και με τον χρυσό. Ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ δύσκολο να παραβλέψει κανείς σε περιόδους υποτίμησης των νομισμάτων εξαιτίας πολιτικών «χαλάρωσης».

Μπορεί οι παραδοσιακές αγορές να σημείωσαν σπάνιο ποσοστό καθίζησης και μεταβλητότητας το 2022, όμως η πορεία της τιμής του Bitcoin δεν παρουσίασε διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες πτωτικές περιόδους. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό πως παρά την υποχώρηση της τιμής του εκείνη τη χρονιά, η πίστη σε αυτό δεν μειώθηκε αλλά αυξάνεται!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinmetrics, έφτασαν τις 40 εκατομμύρια διευθύνσεις όπου κατέχουν έστω και ελάχιστη ποσότητα Bitcoin, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι διευθύνσεις που κατέχουν Bitcoin μεγαλύτερης αξίας από ένα δολάριο, 10 δολαρίων, 100 δολαρίων και 1.000 δολαρίων.

Ακόμα μεγαλύτερη άνοδο όμως παρουσιάζουν οι υποδομές του Bitcoin. Οι κόμβοι (nodes) και το hash rate. Το δίκτυο επεκτείνεται ταχύτερα από ποτέ, καταδεικνύοντας ένα αυξανόμενο επίπεδο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια και την ακεραιότητά του.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v