Καταφύγιο στο... Tether ψάχνουν οι Τούρκοι πολίτες

Κατακόρυφη άνοδο στη ζήτηση για stablecoins προκειμένου να προστατευτούν από τη βουτιά της λίρας και να παρακάμψουν τους περιορισμούς στην αγορά δολαρίων.

Καταφύγιο στο... Tether ψάχνουν οι Τούρκοι πολίτες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι πολίτες στην Τουρκία στρέφονται στα crypto ως καταφύγιο ενάντια στο νόμισμα της λίρας που καταρρέει γράφει το Bloomberg.

Η τοπική ζήτηση για το Tether, ένα stablecoin που υποστηρίζεται από το δολάριο, αυξήθηκε στις αρχές Μαΐου ενόψει των εκλογών και παρέμεινε υψηλή αφότου η νίκη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταρακούνησε τις αγορές. Παρότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων πιέστηκε τις τελευταίες ημέρες, η λίρα τα πήγε ακόμη χειρότερα πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό, θυμίζει το Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 11% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει αποσυρθεί από την παρέμβαση για να το στηρίξει μετά τις εκλογές. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2018, η λίρα έχασε το 80% της αξίας της καθώς ο Ερντογάν ακολούθησε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να τιθασεύσει τον πληθωρισμό έως και το 80% με... περικοπές επιτοκίων.

Σε αυτό το περιβάλλον, κρυπτονομίσματα όπως τα stablecoins αντιμετωπίζονται ως ολοένα και πιο ελκυστικά επειδή αυτά τα tokens προορίζονται να διατηρήσουν μια σταθερή σύνδεση με το δολάριο ΗΠΑ. Οι συναλλαγές με λίρες αντιπροσώπευαν στις αρχές Ιουνίου το 10% του συνολικού όγκου συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, μια αγορά 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, αφού προηγουμένως έφτασαν στο 18% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kaiko. Αυτό συγκρίνεται με 4% στις αρχές του 2023, είπε ο πάροχος δεδομένων.

Ο Ebru Güven, λέκτορας πανεπιστημίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη και πρώην τραπεζίτης, είπε ότι οι κανονισμοί έχουν καταστήσει δύσκολη την αγορά δολαρίων ή χρυσού με τη λίρα. «Η επένδυση σε stablecoins επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρήσουν την αξία του πλούτου τους, είναι ένας από τους τρόπους για να διατηρήσουν κάποια αξία όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός», είπε ο Güven. «Αυτό είναι το μόνο κίνητρο για τους ανθρώπους να αγοράσουν stablecoin αυτή τη στιγμή».

Το μερίδιο του Tether στους όγκους συναλλαγών στο BTCTurk, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, ανέρχεται στο 20% σε σύγκριση με 1% στο Binance, σύμφωνα με στοιχεία από το CoinMarketCap, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση για το stablecoin στις τουρκικές αγορές είναι ισχυρή.

Ο Batuhan Basoglu, ένας 28χρονος γραφίστας, εμπορεύεται κρυπτονομίσματα στο Binance και τοποθετεί όλες του τις αποταμιεύσεις σε stablecoins και άλλα κρυπτονομίσματα. «Λίγο πριν από τις εκλογές, ένιωσα την επιθυμία να μετατρέψω την τουρκική λίρα μου σε δολάρια ΗΠΑ λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον του νομίσματος. Για να προστατευτώ από αυτόν τον κίνδυνο, αγόρασα το Tether», είπε ο Basoglu. Και καθώς η λίρα γλιστρούσε περαιτέρω, αντί να μετατρέψει τα Tether πίσω σε λίρες, ο Μπάσογλου μπήκε all in στο stablecoin.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τους ιστορικά χαμηλούς όγκους, η ζήτηση για stablecoins στις τουρκικές αγορές παρέμεινε ισχυρή», δήλωσε σε email η Dessislava Aubert, αναλύτρια της Kaiko. Το μερίδιο της Tether στους όγκους συναλλαγών στις τοπικές αγορές έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 τον Μάιο, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v