Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λόγοι που κατέρρευσαν οι τιμές των altcoins

Πώς επηρέασε το κλίμα η ολομέτωπη επίθεση της SEC εναντίoν εμβληματικών ανταλλακτηρίων. H απόφαση της Robinhood και οι αναστολές συναλλαγών σε δολάρια από την Binance στις ΗΠΑ. Τα μηνύματα από τη ρευστότητα.

Οι λόγοι που κατέρρευσαν οι τιμές των altcoins

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο κλάδος των crypto δεν περνάει απλώς μια δύσκολη εβδομάδα. Ούτε καν μια δύσκολη χρονιά. Περνάει μια δύσκολη δεκαετία. Τίποτα όμως δεν πτόησε τους ανθρώπους της. Ίσα ίσα που ο κλάδος ισχυροποιείται, οι πιστοί αυξάνονται, παρά την διευρυμένη καχυποψία μετά την υποχώρηση των τιμών και τα σκάνδαλα.

Το συναίσθημα στην αγορά μοιάζει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τότε που κυριαρχούσε η απογοήτευση, πριν αρχίσει να επικρατεί ο ενθουσιασμός. Φυσικά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Αυτή η αίσθηση συμπίπτει με τα δεδομένα από την εταιρία on chain ερευνών CryptoQuant. Όπως αποκαλύπτει το παρακάτω διάγραμμα, η περίοδος που εγκαταλείπουν τα Bitcoin τις διευθύνσεις που ανήκουν σε Αμερικάνους, συμπίπτει με την περίοδο των «αρκούδων».

Σύμφωνα με μια άλλη εταιρία ερευνών, την Kaiko, ο όγκος μηνιαίων συναλλαγών τον Μάιο ήταν ο χαμηλότερος από τον Νοέμβρη του 2020.

Οι λόγοι της πτώσης

Για να γυρίσουμε στα γεγονότα που στιγμάτισαν την εβδομάδα που περνάει, αυτό που σίγουρα ξεχώρισε ήταν η ολομέτωπη επίθεση της πανίσχυρης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εναντίoν των πιο εμβληματικών ανταλλακτηρίων BinanceUS και Coinbace. Εκτός από τις κατηγορίες εναντίον τους, χαρακτήρισε κάποια από τα δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα ως χρεόγραφα (securities), εξαιρώντας όμως τα Bitcoin και Ethereum.

Αυτή ήταν η αιτία που παρόλο που η τιμή των Bitcoin και Ethereum υποχώρησε με αξιοπρεπή ποσοστά της τάξης του 5%, τα υπόλοιπα altcoins κατέρρευσαν χάνοντας το 30% ή και παραπάνω της κεφαλαιοποίησης τους.

Ενδεικτικό είναι πως το dominance του Bitcoin έχει φτάσει το 50% της συνολικής αποτίμησης της αγοράς. Ένα μερίδιο που είχε να βρεθεί από τον Μάιο του 2021. Αν προσθέσουμε και το μερίδιο του Ethereum, φτάνουμε στο 70%. Όλα τα υπόλοιπα 25.000 νομίσματα, σύμφωνα με το https://coinmarketcap.com, περιορίζονται στο 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. 

Στην επιβάρυνση του κλίματος συνέτεινε η γνωστή πλατφόρμα Robinhood, η οποία ανακοίνωσε -επικαλούμενη τις αυξανόμενες ρυθμιστικές πιέσεις- ότι θα διαγράψει τα Solana, Cardano και Polygon από τις 27 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα επιτρέπει στους πελάτες της το trading. Αμέσως μετά, τυχόν εναπομείναντα νομίσματα στα πορτοφόλια των χρηστών θα πωληθούν στην αγοραία αξία. Η Robinhood ισχυρίζεται ότι αναγκάζεται να πράξει με αυτόν τον τρόπο, επειδή η SEC απέρριψε τις προσπάθειές της να λάβει άδεια ως broker κρυπτονομισμάτων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αμερικανικός βραχίονας της Binance, η Binance US, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές σε δολάρια. Δεν θα δέχεται καταθέσεις σε δολάρια, καθώς σκοπεύει να μετατραπεί σε ένα ανταλλακτήριο που θα δέχεται αποκλειστικά κρυπτονομίσματα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως το πρόβλημα το έχει η Binance US και όχι η Binance International. Προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν η Binance US βρεθεί κατηγορούμενη όπως η FTX (είτε αποδειχθεί ότι εφσταθούν οι κατηγορίες είτε όχι) είναι μάλλον απίθανο να μην επηρεαστεί η μητρική. Ο δικαστικός αγώνας από εδώ και πέρα προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρός.

Για αυτό επαναλάβουμε αμέτρητες φορές από αυτή την στήλη το «Not your keys not your coins». Η φύση και η αρχιτεκτονική των κρυπτονομισμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να μην εξαρτιόμαστε από κάποιο ανταλλακτήριο να μας τα φυλάει για λογαριασμό μας. Ούτε φυσικά κανένα ίδρυμα να μεσολαβεί στις συναλλαγές μας. Δεν επιτρέπεται να βρίσκεσαι στον χώρο και να μην γνωρίζεις αυτή τη θεμελιώδη διαφορά με τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Δεν είναι απλά λάθος. Είναι έγκλημα.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, τον Τσανπένγκ Ζάο (CZ). Το τελευταίο 24ωρο ισχυρίζεται πως οι καθαρές εκροές ήταν 392 εκατομμύρια. Τα δεδομένα από τις διευθύνσεις των πορτοφολιών μας είναι δημόσια, ανάφερε.

Κάποιοι λανθασμένα μετράνε ως εκροή την αλλαγή σε AUM (κεφάλαια υπό διαχείριση). Άλλοι υπολογίζουν μόνο τις εκροές χωρίς τις εισροές. Όποτε συμβαίνουν απότομες μεταβολές στις τιμές, πολλοί traders επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες arbitrage, μετακινώντας τα κεφάλαια τους μεταξύ ανταλλακτηρίων. Για παράδειγμα τον προηγούμενο Νοέμβριο υπήρξε ημέρα που σημειώθηκε καθαρή εκροή 7 δισεκατομμυρίων, συνέχισε.

Όπως απάντησε στο tweet του CZ ένας χρήστης, αν κοιτάξουμε την μεγάλη εικόνα, το πρόβλημα όντως φαίνεται πολύ μικρότερο.

Η κατεύθυνση της αποτίμησης των stablecoins, προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Το Tether μπορεί να κερδίζει μερίδιο αγοράς, αλλά η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου υποχωρεί καθαρά, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα. Συνεπώς η αξία των κεφαλαίων που δυνητικά μπορεί να αγοράσει άμεσα κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin και Ethereum, μειώνεται. Ωστόσο το σημερινό μέγεθος είναι ικανό να επιφέρει την ανατροπή του κλίματος ανά πάσα στιγμή. 

Μια ακόμα ανησυχητική ένδειξη, είναι πως ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της SEC και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, ο Τζον Ριντ Σταρκ, ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων. Από ότι αναφέρει, η επίθεση της SEC μόλις ξεκίνησε, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η Επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο και εποπτεία και πρόσβαση. Συνεπώς έχει ελάχιστη δυνατότητα να ανιχνεύσει, ερευνήσει και αποτρέψει περιπτώσεις απάτης. 

Ο Σταρκ ήταν ο ιδρυτής και επικεφαλής επί 11 χρόνια του γραφείου Επιβολής στο Διαδίκτυο (Internet Enforcement). Θεωρεί μάλιστα ως νομικός, την υπερασπιστική γραμμή της Coinbase  εντελώς λάθος. Η Coinbase υποστηρίζει ότι επειδή η εγγραφή για δημόσια προσφορά (IPO) εγκρίθηκε από την SEC, η Επιτροπή κατά κάποιον τρόπο ενέκρινε και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Ωστόσο πιστεύει πως το επιχείρημα δεν στέκει, καθώς παρερμηνεύει τι σημαίνει πραγματικά έγκριση για δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο από την SEC.

Ο ρόλος της SEC είναι να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα πριν αγοράσουν ένα χρηματοπιστωτικό τίτλο. Να υπάρχουν όλες οι ουσιώδεις πληροφορίες που σχετίζονται με μια ενημερωμένη επενδυτική απόφαση. Όχι να επιβεβαιώσει ότι μια επιχείρηση είναι νόμιμη. Για παράδειγμα, αν η SEC εγκρίνει την εγγραφή μιας φαρμακευτικής εταιρείας που προσφέρει θεραπεία σε καρδιοπαθείς, αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Coinbase θα χάσει απέναντι στην SEC στη δικαστική διαμάχη, ισχυρίζεται το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος.

Θα κλείσουμε με μια αισιόδοξη ένδειξη. Η ρευστότητα, όπως φανερώνεται από τον ισολογισμό της Fed αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Από τότε που ξέσπασε η τραπεζική κρίση. Αυτό ίσως δεν ακούγεται ακριβώς αισιόδοξο, αλλά η ρευστότητα όπως έχουμε αναφέρει είναι το πιο κρίσιμο μέγεθος που επηρεάζει την κατεύθυνση της τιμής του Bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το

https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos

https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους

https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security

https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v