Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιασε τις 30.000 δολάρια το Βitcoin, το μήνυμα Πάουελ

Και ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης υποκλίθηκε στη δύναμη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. Παραδέχτηκε ότι είναι εδώ για να μείνει, στέλνοντας την τιμή του πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα.

Επιασε τις 30.000 δολάρια το Βitcoin, το μήνυμα Πάουελ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όπως αποδεικνύεται, μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκυρία της υποβολής αίτησης για ETF βασισμένο στη spot αγορά του Bitcoin από την BlackRock. Ο Larry Fink, CEO της BlackRock, είχε πρώτα διερευνήσει και προφανώς προετοιμάσει το έδαφος με τα «φιλαράκια» του στη Fed και την κυβέρνηση.

Εκτός αν θεωρεί κάποιος σύμπτωση ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, παραδέχτηκε χθες ότι τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, έχουν «δύναμη παραμονής» (staying power).

Ο Powell έκανε αυτή τη δήλωσε κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας ακρόασης για τη νομισματική πολιτική που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Σε ερώτηση που έθεσε η Maxine Waters, ο Powell ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σκόπιμο να διαδραματίσει έναν ισχυρό ομοσπονδιακό ρόλο στην εποπτεία των stablecoins, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του κλάδου των κρυπτονομισμάτων για την οποία οι νομοθέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν κανόνες. Οι εκδότες νομισμάτων σταθερής ισοτιμίας με κρατικά νομίσματα, όπως το δολάριο, θα πρέπει να έχουν ισχυρή εποπτεία. Θα ήταν λάθος, συνέχισε, να παραγκωνίσουμε τη Fed, επιτρέποντας σε ιδιώτες τη δημιουργία χρημάτων σε κρατικό επίπεδο.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το βασικό πρόβλημα των ρυθμιστικών αρχών που θα πρέπει να επιλύσουν νομοθετικά δεν είναι τόσο το Bitcoin όσο τα stablecoins. Για το Bitcoin εξάλλου δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, καθώς δεν υπάρχει ένας εκδότης. Δεν στηρίζεται σε μια εταιρική ή εθνική οντότητα. Η δημιουργία και η διακίνηση είναι απλά αδύνατο να εμποδιστεί.

Όσο περνάει ο καιρός, ιδιώτες, εταιρείες, ιδρύματα και αρχές ενημερώνονται για την αποκεντρωμένη φύση του και συμβιβάζονται. Συνειδητοποιούν ότι όσο και αν ενοχλούνται από την παρουσία του, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συμβιώσουν μαζί του. Η ομολογία Powell αυτό ακριβώς δείχνει.

Εν τω μεταξύ, αίτηση για ETF που να βασίζεται σε πραγματικά Bitcoin νομίσματα και όχι futures κρυπτονομισμάτων, μετά την BlackRock, έκανε και η Valkyrie, ένας άλλος επενδυτικός κολοσσός. Μάλιστα το σύμβολο που κατέθεσε για να ενταχθεί στον Nasdaq είναι το BRRR! Με σαφές υπονοούμενο στο χιουμοριστικό meme που κυκλοφορεί ανάμεσα στους κύκλους των φίλων του Bitcoin, για την πολιτική αέναου «τυπώματος» χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

Πριν από τη Valkyrie αλλά αμέσως μετά την BlackRock, αίτηση κατέθεσαν οι Invesco και WisdomTree. Για την ακρίβεια, δεν έφτιαξαν φάκελο από την αρχή, αλλά ανανέωσαν τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις τους, οι οποίες είχαν απορριφθεί. Η WisdomTree είχε μέχρι τώρα δύο αποτυχημένες υποβολές αίτησης για Bitcoin ETF. Η πρώτη απορρίφθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο του 2021 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2022.

Η τιμή του Bitcoin μετά από όλα αυτά συνεχίζει να σκαρφαλώνει υψηλότερα, ξεπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση τις 30.000 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Μέσα σε μία εβδομάδα έχει κερδίσει 25% και από την αρχή του χρόνου 90%.

Για ποιο λόγο υπάρχει αισιοδοξία; Τι διαφορετικό έχουν αυτά τα ETFs του Bitcoin σε σχέση με αυτά που ήδη έχουν πάρει άδεια και διαπραγματεύονται; Επειδή δεν θα βασίζεται η αξία τους από τα futures του Bitcoin, αλλά θα κατέχουν πραγματικά νομίσματα.

Όσοι επιθυμούσαν να έχουν επενδυτική έκθεση σε Bitcoin και μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν, είτε επειδή τους φαινόταν δύσχρηστο να φτιάξουν ένα λογαριασμό σε ανταλλακτήριο είτε δεν τα εμπιστεύονταν ή έβρισκαν άβολο να διατηρούν τα νομίσματά τους στο δικό τους προσωπικό πορτοφόλι, τώρα θα τους είναι πολύ εύκολο.

Θα μπορούν να αγοράζουν μερίδια από το ETF το οποίο θα αναλάβει να αγοράζει Bitcoin για λογαριασμό τους. Φυσικά αυτός ο τρόπος, αποκτώντας έμμεσα Bitcoin, ενέχει τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου. Να «σκάσει» το fund και να μείνεις με άχρηστες μετοχές στο χέρι. Ωστόσο αυτός ο κίνδυνος πλησιάζει το μηδέν, όταν αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Για να το εξηγήσουμε αλλιώς, αν βαρέσει κανόνι η BlackRock, οι καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τόσο μεγάλες, που θα είναι σαν να έχουν πέσει πυρηνικά. Συνεπώς πολλοί είναι εκείνοι που θα θεωρήσουν αυτό τον τρόπο απόκτησης κρυπτονομισμάτων πιο ασφαλή από το να προσέχουν μη χάσουν τις λέξεις-κλειδιά του προσωπικού τους πορτοφολιού.

Επιπλέον, εταιρείες και θεσμικοί δυσκολεύονται να εντάξουν στον ισολογισμό τους και να φυλάξουν «γυμνά» Bitcoin. Τους διευκολύνει αφάνταστα να τα κρατάει κάποιος θεματοφύλακας για λογαριασμό τους. Τώρα αυτό το νομικό, λογιστικό, αλλά και πρακτικό πρόβλημα λύνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Ωστόσο όσο περισσότεροι αγοράζουν μερίδια του Bitcoin ETF τόσο η ομάδα διαχείρισης θα αναγκάζεται να μαζεύει Bitcoin από την αγορά, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν σε αντίκρισμα πραγματικά νομίσματα, όχι futures. Μέχρι τώρα τα ETFs που διαπραγματεύονταν στην αμερικανική αγορά δεν υποχρεούνταν να κατέχουν ούτε satoshi!

Αυτός είναι ο λόγος που ιδιώτες και θεσμικοί έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα ταχύτητας για να αποκτήσουν σε όσο πιο προνομιακή τιμή μπορούν το κομμάτι που τους αναλογεί από τα 21 εκατομμύρια Bitcoin. Γιατί όπως έχουμε εξηγήσει, μόνο αυτή η ποσότητα πρόκειται να υπάρξει. Δεν πρόκειται να βγει ούτε ένα παραπάνω. Ποτέ.

Επιπλέον ποσότητα σε ευρώ, δολάρια, ρούβλια, χρυσό, πετρέλαιο, μετοχές της Apple, της Microsoft, της Amazon είναι δυνατόν (έως βέβαιο) να υπάρξει. Παραπάνω Bitcoin, αποκλείεται. Και με δεδομένη την προσφορά, το μόνο που καθορίζει την τιμή είναι η ζήτηση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν τελικά θα εγκριθεί από τη SEC η αίτηση για το Bitcoin ETF της BlackRock. Ένα στοίχημα που τουλάχιστον ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής για τα ETFs στο Bloomberg, είναι πρόθυμος να βάλει. Όπως ανέφερε, όποιος αναλυτής πιστεύει πως δεν θα εγκριθεί φέτος, είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει μαζί του ένα δείπνο.

Βέβαια, μπορεί η BlackRock να έχει ρεκόρ 575 εγκρίσεων για ETFs και μόνο μία απόρριψη, αλλά η SEC έχει να επιδείξει 33 απορρίψεις και καμία έγκριση, όσον αφορά τα Bitcoin spot ETFs.

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι, ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v