Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμικοί εισρέουν μαζικά στο Bitcoin

Οι θετικές εξελίξεις που οδηγούν το δημοφιλές κρυπτονόμισμα σε υψηλότερα επίπεδα. Οι κολοσσοί που «ψάχνουν» ETF, η άνοδος 25% και οι τεχνικές αντιστάσεις.

Θεσμικοί εισρέουν μαζικά στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το ενδιαφέρον για την έγκριση ενός ETF* που θα στηρίζεται στη spot αγορά του Bitcoin, αγοράζοντας πραγματικά νομίσματα, αναθερμάνθηκε πριν από δύο εβδομάδες, μετά την υποβολή αίτησης από την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν παρά την απόρριψη ανάλογων αιτημάτων 33 συνεχόμενες φορές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η βαρύτητα του μεγέθους και της αξιοπιστίας της BlackRock καθιστά δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, να μην περάσει από τη SEC.

Υπενθυμίζουμε πως ETFs για spot Bitcoin υπάρχουν ήδη σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελβετία και το Ντουμπάι. Ωστόσο η σημαντικότερη αγορά με διαφορά είναι η αμερικανική, η οποία από τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε να διαθέτει ETFs που βασίζονται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Bitcoin. Η πρώτη εταιρεία που έλαβε το πράσινο φως ήταν η ProShares, για να ακολουθήσουν κι άλλες.

Μόνο που τα funds που στηρίζονται στα futures δεν απαιτείται να έχουν στην κατοχή τους ούτε ένα Satοshi. Σε αντίθεση με τα spot ETFs, τα οποία υποχρεούνται να έχουν άμεση έκθεση σε πραγματικά Bitcoin. Να τα έχουν ως κάλυψη στο χαρτοφυλάκιό τους και να αυξάνουν το απόθεμά τους, όσο οι ενδιαφερόμενοι αγοράζουν τα μερίδιά τους.

Οι επενδυτές βλέποντας ευνοϊκές τις προοπτικές, έσπευσαν να αγοράσουν Bitcoin, με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή του σχεδόν 25%. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία τις αντιστάσεις που βρέθηκαν στον δρόμο της προς υψηλότερα επίπεδα. Όχι όλες όμως. Εκεί που δυσκολεύεται ακόμα είναι στη ζώνη των 31.000 δολαρίων, στο τοπικό υψηλό του Απριλίου.

Δεν ήταν όμως η αίτηση της Blackrock το μόνο bullish σημάδι. Αμέσως μετά, την επόμενη κιόλας ημέρα, υπέβαλαν ανανεωμένη αίτηση για τον ίδιο τύπο ETF η Bitwise και η Invesco (4ος μεγαλύτερος πάροχος ETF στις ΗΠΑ), σε συνεργασία με την Galaxy Digital. Πρόκειται για αιτήσεις οι οποίες είχαν προηγουμένως απορριφθεί από τη SEC. Ακολούθησε ελάχιστες ημέρες αργότερα η WisdomTree, η οποία διαθέτει ήδη ένα spot Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο της Ελβετίας από το 2019.

Δεν είναι οι μόνες. Ανανεωμένη αίτηση κατέθεσε και η Valkyrie Investments, η οποία έχει δηλώσει ως θεματοφύλακα την Xapo. Η Xapo θα αναλάβει τη φύλαξη των νομισμάτων σε «ψυχρά» πορτοφόλια. Στις αρχές του 2022, η Valkyrie είχε λάβει άδεια για ένα ETF εξόρυξης Bitcoin. Στο χαρτοφυλάκιο βρίσκονται εταιρείες που χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 77% ανανεώσιμη ενέργεια. Η λίστα τους περιλαμβάνει γνωστά ονόματα του κλάδου όπως οι Argo Blockchain, Bitfarms, Cleanspark, Hive Blockchain, Stronghold Digital Mining.

Η Ark Invest δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των ενδιαφερομένων. Η εταιρεία έχει επικεφαλής την Cathie Wood, ενθουσιώδη υποστηρίκτρια του Bitcoin, η οποία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να φτάσει να γίνει μέχρι και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η Ark Invest έχει ήδη έμμεσα έκθεση σε Bitcoin, έχοντας επενδύσει σε μετοχές της Coinbase και του Grayscale Bitcoin Trust.

Από τη Fidelity δήλωσαν ότι ετοιμάζουν και αυτοί φάκελο για Bitcoin ETF. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Η Fidelity, πρώτη από όλους τους μεγάλους, είχε τη διορατικότητα να πιστέψει την προοπτική των κρυπτονομισμάτων και να εισχωρήσει στα σοβαρά στον χώρο. Πρόσφατα λανσάρισαν μαζί με τις Charles Schwab και Citadel ένα νέο ανταλλακτήριο, στο οποίο θα διαπραγματεύονται τα Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Bitcoin Cash. Κρυπτονομίσματα που η SEC έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει ως «χρεόγραφα» στη μήνυση που κατέθεσε κατά της Binance και του Coinbase.

Στην Ευρώπη η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές για άδεια λειτουργίας υπηρεσίας φύλαξης Bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αμέσως μετά υπέβαλε αντίστοιχη αίτηση η Crédit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας. Ελάχιστες ημέρες πριν, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Santander δημοσίευσε ενημερωτικό-εκπαιδευτικό άρθρο, με το οποίο εξυμνεί την τεχνολογία του Bitcoin.

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Στον χορό των θεσμικών μπαίνει πιο βαθιά το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο (CME), ανακοινώνοντας την έναρξη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο ζεύγος Bitcoin - Ethereum στις 31 Ιουλίου, εφόσον λάβουν έγκριση από τις αρχές. Η διείσδυση του ομίλου CME στα crypto έχει ως αφετηρία το 2017, με τα futures του Bitcoin.

Η Mastercard μπαίνει κι αυτή για τα καλά στον χώρο, με το Multi-Token Network (MTN). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το ΜΤΝ στοχεύει να καταστήσει τις συναλλαγές εντός του οικοσυστήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε ευρεία κλίμακα, ασφαλείς, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως αποτελεσματική εφαρμογή πληρωμών και εμπορίου. Η μεγάλη καινοτομία είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών δικτύων blockchain.

Όπως αναφέρουν, η ψηφιακή επαλήθευση ταυτότητας θα βοηθήσει στην πρόληψη των περιπτώσεων απάτης, στη βελτίωση της ασφάλειας και την ασφαλή επαλήθευση των ταυτοτήτων. Επίσης σκοπεύει στη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών, βελτιώνοντας τους χρόνους λήψης και εκκαθάρισης, καθώς και μειώνοντας το κόστος συναλλάγματος. Η beta έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι.

* Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ως κανονική μετοχή.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v