Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Lightning Network του Bitcoin και η επανάσταση στις συναλλαγές

Η απάντηση στο «τρίλημμα» που έδωσε ο Satoshi Nakamoto και πώς επηρέασε την εξέλιξη του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Voltage, πώς εμπλέκεται η Google.

To Lightning Network του Bitcoin και η επανάσταση στις συναλλαγές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το βασικό «μειονέκτημα» που καταλογίζουν οι επικριτές του Bitcoin, είναι πως δεν μπορείς εύκολα και άμεσα να αγοράσεις με αυτό τον καφέ σου. Το μειονέκτημα το βάζουμε σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα το Bitcoin δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό.

Στο περίφημο τρίλημμα που αντιμετώπισε ο Satοshi Nakamoto, έπρεπε να επιλεγούν αναγκαστικά δύο από τα τρία χαρακτηριστικά: της αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής (decentralization), της ασφάλειας (security) και της επεκτασιμότητας (scalability). Ο ιδρυτής του Bitcoin επέλεξε -δικαίως, όπως αποδείχτηκε- να δώσει βάρος στα δύο πρώτα.

Γιατί όχι και τα τρία; Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να αναπτυχθούν και τα τρία ταυτόχρονα, από οποιαδήποτε μέθοδο πληρωμών.

Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών διαχωρίζουν το Bitcoin από τα άλλα νομίσματα. Επειδή επιλέχτηκε να λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, δεν ελέγχεται από κανέναν κεντρικό φορέα, όπως τράπεζα ή κυβέρνηση. Στην πράξη ο σχεδιασμός υλοποιείται μέσω της τεχνολογίας του blockchain και της συμμετοχής πολυάριθμων ανεξάρτητων κόμβων.

Η ασφάλεια εξασφαλίζεται από την καταγραφή των δεδομένων σε ένα δημόσιο και διάφανο blockchain. Ειδικά στο σημερινό του μέγεθος είναι αδύνατο ο οποιοσδήποτε -όσο ισχυρός και να είναι- να αλλοίωση, διαγράψει ή ακόμα και να εμποδίσει να μεταφερθούν τα δεδομένα. Την εγκυρότητα και την επιβεβαίωση των συναλλαγών, διασφαλίζει η χρήση κρυπτογραφημένων αλγόριθμων, τους οποίους επεξεργάζονται και εγκρίνουν εκατοντάδες χιλιάδες διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο miners και notes.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές από αυτή τη στήλη και το επαναλαμβάνουμε συχνά επειδή είναι δύσκολο να το αντιληφθούν όσοι ασχολούνται επιφανειακά με το αντικείμενο. Το Bitcoin αποτελεί τον πιο αξιόπιστο τρόπο διαφύλαξης και διακίνησης πληροφορίας που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Ωστόσο αυτό επιτεύχθηκε σε βάρος της ευκολίας χρήσης και της ταχύτητας. Η κλιμάκωση αφορά την ικανότητα του δικτύου να υποστηρίξει μεγάλο όγκο συναλλαγών. Οι πρωτότυπες ρυθμίσεις του Bitcoin έχουν περιορίσει την δυνατότητα μεγάλης ποσότητας συναλλαγών. Αυτό οδηγεί σε μεγάλους χρόνους επιβεβαίωσης και υψηλά τέλη για τις συναλλαγές.

Όταν χρειάζεται να μεταφέρεις Bitcoin αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, εστιάζεις στην ασφάλεια. Δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να γίνει η μεταφορά σε δευτερόλεπτα, όσο να πραγματοποιηθεί με τον πιο αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο γίνεται, χωρίς κανείς να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να εμποδίσει τη διαδικασία ή να αλλοιώσει τα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείς το βασικό (πρώτο) επίπεδο του δικτύου.

Όταν όμως η συναλλαγή είναι αξίας λίγων ευρώ, αυτό που σε ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η ευκολία συναλλαγής και η ταχύτητα. Εκεί η λύση έχει δοθεί από την λειτουργία μιας τεχνολογίας δευτέρου επιπέδου, του Lightning Network. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τα καθιερωμένα νομίσματα όπως το ευρώ, η επιταγή είναι δεύτερου επιπέδου και η πιστωτική κάρτα είναι τρίτου επιπέδου.

Η εταιρία Voltage και η Google

Η εταιρία Voltage ξεκίνησε το 2020, με σκοπό της είναι να παρέχει υπηρεσίες Lightning Network, που επιτρέπει τη διεκπεραίωση πληρωμών επιτρέποντας στις εταιρικές οντότητες και τους ιδιώτες να αποστέλλουν και να λαμβάνουν πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, με σχεδόν μηδενικά τέλη.

Η Voltage εξυπηρετεί επώνυμα brand που έχουν τις πληρωμές στον πυρήνα των επιχειρήσεών τους, όπως χρηματοοικονομικές ή fintech εταιρείες. Εταιρίες στις οποίες είναι κρίσιμο να εξοικονομήσουν κόστη μεταφοράς χρημάτων και διασυνοριακές πληρωμές ή να παρέχουν την δυνατότητα μικροπληρωμών.

Το σημαντικό σε αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια είναι πως η Voltage εκμεταλλεύεται την πλατφόρμα του Google Cloud για να επεκτείνει τους παρόχους και τις τοποθεσίες φιλοξενίας. Μέσα από εκεί, οι πελάτες της μπορούν να δημιουργήσουν Bitcoin και Lightning Nodes σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως.

Η Google αντιμετωπίζει με φιλικό τρόπο το Lightning, σε αντίθεση με την Apple, η οποία αφαίρεσε πρόσφατα από το App Store την εφαρμογή Damus, μια αποκεντρωμένη κοινωνική πλατφόρμα φιλική προς το Lightning. Ενδεικτικό είναι πως ο επενδυτικός βραχύονας της Google, η Google Ventures (GV), συμμετείχε με χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Voltage το 2021.

Η Voltage βοηθά να επιλυθούν τρία προβλήματα. Πρώτον, βοηθάει τις επιχειρήσεις να διεκπεραιώνουν μεταφορές χρημάτων μέσω του Lightning Network. Δεύτερον, μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσεγγίσουν ένα παγκόσμιο κοινό πελατών.

Τέλος με τη δυνατότητα μικροσυναλλαγών (πληρωμή ενός σεντς ή και λιγότερο), επιτυγχάνουν να προσεγγίσουν ένα δυνητικά τεράστιο καταναλωτικό κοινό που ήταν αδύνατο να αξιοποιηθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής. Οι μικροπληρωμές ανοίγουν νέους δρόμους επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ. Για παράδειγμα μπορεί μια επιχείρηση να προσφέρει μηνιαία συνδρομή με ένα σεντς. Ή να πουλάει ένα ψηφιακό βιβλίο, το οποίο ο αναγνώστης να πληρώνει ανά σελίδα, όχι ολόκληρο. Αν δεν του αρέσει και το παρατήσει στις πρώτες 10 σελίδες, να πληρώσει μόνο αυτές.

Οι δυνατότητες είναι πραγματικά τεράστιες, ειδικά στο ψηφιακό επιχειρηματικό πεδίο. Μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό λόγω του κόστους συναλλαγών (εκκαθάρισης, back office κτλ) των παραδοσιακών μεθόδων πληρωμής μέσα από τραπεζικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα οι κάρτες. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε διασυνοριακές πληρωμές το εγχείρημα ήταν κυριολεκτικά αδύνατο. Διέξοδος υπάρχει μόνο από το Lightning Network, τουλάχιστον με τις τεχνολογικές δυνατότητες που γνωρίζουμε να υπάρχουν σήμερα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v