Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστισμός στην πόρτα εξόδου από στελέχη της Binance

Αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες και αγωγές για αγνόηση χρηματοοικονομικών κανονισμών, ξέπλυμα χρήματος, παραπλάνηση αρχών, εγκαταλείπουν το καράβι παρά τα ωραία λόγια που εκθειάζουν την εταιρεία και τον CEO, Ch. Zhao.

Συνωστισμός στην πόρτα εξόδου από στελέχη της Binance

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μια μάλλον ανεπάντεχη εξέλιξη υπήρξε στο ανταλλακτήριο της Binance, όταν διευθυντικά στελέχη της εταιρείας υπέβαλαν μαζικά της παραιτήσεις τους. Σε ένα ρεπορτάζ του Fortune αναφέρεται πως ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος της Binance, ο Επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος Συμμόρφωσης παραιτήθηκαν όλοι την ίδια εβδομάδα.

Τελευταία έχουν αποχωρήσει και άλλα ανώτερα στελέχη, σύμφωνα πάντα με το Fortune, με αφορμή τη διαχείριση της έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Όπως ο Επικεφαλής εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Yibo Ling, που είχε αναφέρει πρώτο το Bloomberg.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao (CZ), σε μήνυμά του στο Twitter θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός, θεωρώντας πως υπήρξε περισσότερος φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία (FUD) από ό,τι δικαιολογείται. Όπως ανέφερε:

«Ως μια οργάνωση που αυξήθηκε από 30 σε 8.000 άτομα σε έξι χρόνια, από το μηδέν στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου σε λιγότερο από πέντε μήνες από την ίδρυσή του» είναι λογικό να υπάρξει κινητικότητα όσον αφορά το προσωπικό, όπως σε κάθε εταιρεία. «Σταθήκαμε εξαιρετικά τυχεροί», συνέχισε, «που είχαμε στην υπηρεσία μας κάποιους από τους καλύτερους επαγγελματίες του κόσμου. Ευχαριστούμε όλα τα πρώην μέλη της ομάδας μας για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξή μας και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Ο CZ επικαλέστηκε αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον των crypto, την ωρίμανση της εταιρείας και προσωπικά ζητήματα, ως λόγους των αποχωρήσεων και αρνήθηκε ότι όλα τα αναφερόμενα στελέχη έφυγαν την ίδια εβδομάδα. Επίσης πρόσθεσε ότι έχουν ήδη διοριστεί αντικαταστάτες, όπως η νέα γενική νομική σύμβουλος Eleanor Hughes, πρώην επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας για τις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής.

Πράγματι, κάποιοι επιβεβαίωσαν τις παραιτήσεις τους σε ξεχωριστές ανακοινώσεις στο Twitter, αναφέροντας προσωπικούς λόγους. Είμαι κουρασμένος και έχω παχύνει είπε ένας, ότι η γυναίκα του ετοιμάζεται να γεννήσει το δεύτερο παιδί τους, ένας άλλος. Ότι μετά από δύο χρόνια, ήρθε η ώρα να περάσω στην επόμενη πρόκληση, ήταν μια από τις δικαιολογίες που ειπώθηκαν.

Όλοι αυτοί οι λόγοι υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν εύλογοι. Τα στελέχη βρίσκουν ότι ήρθε η ώρα να ρίξουν ταχύτητες στον εργασιακό τους βίο. Κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει στο τόσο δυναμικό και απαιτητικό κλάδο των crypto. Μόνο που όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα αποχωρήσεις, τη στιγμή που εκκρεμεί το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων, είναι δύσκολο να αποδοθεί σε σύμπτωση.

Εκτός από τις πιθανές ποινικές κατηγορίες που προκύπτουν από την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Binance αντιμετωπίζει αγωγές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Εμπορίου Εμπορευμάτων για κατηγορίες που αφορούν την αγνόηση των χρηματοοικονομικών κανονισμών, ξέπλυμα χρήματος, παραπλάνηση των αρχών και άλλες παράνομες ενέργειες. Κάποιες από τις κατηγορίες, εκτός από την Binance, στρέφονται κατά του ίδιου του CZ. Επίσης εκκρεμούν έρευνες και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Η πίεση είναι πιθανό να αυξηθεί, δεδομένου ότι οι αναχωρήσεις προέρχονται από τα κρίσιμα, ειδικά αυτή την περίοδο, τμήματα των νομικών και της συμμόρφωσης, τα οποία έχουν ως κύριο αντικείμενο ασχολίας τους τις σχέσεις με τις ρυθμιστικές αρχές. Η ενέργεια να εγκαταλείψουν το καράβι σε τόσο κρίσιμη στιγμή φαίνεται να μη συνάδει με τα λόγια, στα οποία όσοι αποχωρούν εκθειάζουν την εταιρεία και τον CZ.

Στις επενδύσεις υπάρχει ένα «αρχαίο» ρητό: Μην κοιτάς τι λένε. Να βλέπεις τι κάνουν. Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά τι συμβαίνει εσωτερικά στην Binance, αλλά είναι δύσκολο να αποδοθεί και πάλι σε σύμπτωση ότι πριν από δύο εβδομάδες βγήκε φήμη ότι συγκλήθηκε έκτακτη διάσκεψη στο Ντουμπάι των σημαντικότερων στελεχών της, χωρίς να γίνει γνωστό το θέμα.

Η ερμηνεία που δίνουν κάποιοι είναι πως οι παραιτήσεις συνδέονται με τον χειρισμό των διώξεων από τον CZ.

Τα στελέχη μάλλον πιστεύουν ότι θα έχουν μπλεξίματα με τον νόμο. Με την παραίτησή τους ελαφραίνουν τη θέση τους από τυχόν κατηγορίες εναντίον τους, καθώς θα έχουν το δικαιολογητικό ότι έφυγαν μόλις αντιλήφθηκαν τις παρανομίες που γίνονταν. Αυτό είναι μάλλον το καλό σενάριο για την Binance. Το κακό είναι πως τους έχουν καλέσει ήδη ως μάρτυρες κατηγορίας οι αμερικανικές αρχές.

Δύσκολα να μην πάει το μυαλό μας στο ότι ακριβώς πριν την κατάρρευση της FTX και τις βαριές κατηγορίες που ασκήθηκαν στον Sam Bankman-Fried, αποχώρησαν αρκετά από τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, τα οποία αργότερα «έκαψαν τον Sam Bankman-Fried. Βέβαια ο CZ δεν είναι το ίδιο με τον Sam Bankman-Fried και η Binance δεν είναι το ίδιο με την FTX. Έχουν δοκιμαστεί πολλά χρόνια και μέχρι τώρα έχουν υπερπηδήσει αμέτρητες δυσκολίες.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Σύντομα θα δούμε τι θα προκύψει από αυτή την πρόκληση. Όπως και να έχει, θα επαναλάβουμε ξανά και ξανά το «not your Keys, not your coins». Όποιος το τηρεί, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Στο χειρότερο σενάριο, θα αντιμετωπίσει μια πρόσκαιρη αναστάτωση στην αγορά.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v