Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στα crypto μετά τη δικαστική ήττα της SEC για το XRP

Για την αγορά η ετυμηγορία δεν αποτελεί νίκη μόνο για το XRP αλλά ευρύτερα για τα κρυπτονομίσματα. Η εξαίρεση του Bitcoin.

Πάρτι στα crypto μετά τη δικαστική ήττα της SEC για το XRP

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πάρτι στήθηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από τη μεγάλη νίκη της Ripple Labs εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στη νότια επαρχία της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε υπέρ της εταιρείας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της SEC ότι το κρυπτονόμισμα XRP αποτελεί χρεόγραφο (security).

Στο κατηγορητήριο, ο διευθύνων σύμβουλος Bradley Garlinghouse και ο εκτελεστικός πρόεδρος Christian Larsen, σύμφωνα με τους δικηγόρους της SEC, παραπλάνησαν τους επενδυτές συγκεντρώνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη καταχωρημένες προσφορές κινητών αξιών από το 2013.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης το XRP εκτινάχθηκε. Μέσα σε ελάχιστες ώρες διπλασίασε την τιμή του.

Από τα 47 σεντς του δολαρίου έφτασε τα 95, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους.

Η Δικαστής Analisa Torres έκρινε ότι οι πωλήσεις του XRP σε θεσμικούς επενδυτές, στην απόπειρά του να συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδρύματα, θεωρείται όντως πωλήσεις χρεογράφων.

Η Torres κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συμβάσεις αξίας 728 εκατομμυρίων δολαρίων σε θεσμικούς αποτελούσαν πωλήσεις μη καταχωρημένων τίτλων. Οι αγοραστές επένδυσαν στο XRP με την προσδοκία ότι θα αντλούσαν κέρδη από τις προσπάθειες της Ripple, άρα υπήρξε παράβαση του άρθρου 5 του νόμου περί κινητών αξιών.

Ωστόσο, και αυτό είναι το σημαντικό, η δικαστής αποφάνθηκε ότι οι αγοραπωλησίες μέσα από ανταλλακτήρια θεωρούνται απόλυτα νόμιμες! Η ετυμηγορία δεν αποτελεί τεράστια νίκη μόνο για το XRP! Αφού δεν θεωρείται χρεόγραφο το XRP, λογικά δεν πρέπει να θεωρείται κανένα κρυπτονόμισμα, το οποίο διαπραγματεύεται μέσω ανταλλακτηρίων.

Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2020 και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο XRP. Πολλά ανταλλακτήρια έσπευσαν να το διαγράψουν από τις λίστες με τα υπό διαπραγμάτευση νομίσματα.

Άμεσα όμως κάποια το ενέταξαν και πάλι, όπως η Coinbase και το Kraken, για πρώτη φορά σε περίπου δύο χρόνια. Μια Coinbase, η οποία είδε την μετοχή της να εκτοξεύεται 25% στη χθεσινή συνεδρίαση, σκαρφαλώνοντας στα 107 δολάρια.

Νομικό προηγούμενο

Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο. Συνεπώς ναυαγεί η απόπειρα της SEC να χαρακτηρίσει ως χρεόγραφα τη συντριπτική πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων. Για την ακρίβεια όλα, εκτός από το Bitcoin.

Πλέον όμως αρχίζει και διαγράφεται με σαφήνεια τι είναι και τι δεν θεωρείται χρεόγραφο. Η SEC θα πρέπει να αναθεωρήσει αρκετούς από τους ισχυρισμούς της.

Για παράδειγμα ένα σημαντικό κομμάτι του κατηγορητηρίου εναντίον των ανταλλακτηρίων, στα οποία τελευταία επιτέθηκε με σφοδρότητα, βασίζεται στο ότι διαπραγματεύονται χρεόγραφα και όχι εμπορευματικές αξίες, όπως θεωρεί πως είναι το Bitcoin.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της SEC, τους οποίους είχε αναφέρει επανειλημμένα ο επικεφαλής της, Gary Gensler, τα κρυπτονομίσματα πρέπει να υπάγονται στους κανονισμούς και στην εποπτεία της SEC. Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ήδη ρυθμίσεις και νόμοι που διέπουν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αμφισβητώντας την ιδιαιτερότητά τους.

Οι κανόνες αυτοί αφορούν γενικά τα χρεόγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι επειδή η προσδοκία κερδών προκύπτει από τις προσπάθειες τρίτων. Μια μικρή κεντρική ομάδα από την οποία εξαρτιέται η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος. Κάτι που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις στα κρυπτονομίσματα, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες.

Ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου από τη στιγμή που δικαιώνει το XRP, μια από τις πιο εμφανείς περιπτώσεις σύμφωνα με τον ορισμό της SEC, καθιστά πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσει ως χρεόγραφα άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Για αυτό και το μοναδικό κρυπτονόμισμα που δεν σημείωσε σημαντική άνοδο είναι το Bitcoin. Την τιμητική τους χθες το βράδυ είχαν τα altcoins. Ειδικά εκείνα που ήταν… πρώτα φαβορί για να χαρακτηριστούν χρεόγραφα, καθώς τα είχε κατονομάσει η SEC.

Για παράδειγμα η τιμή του Cardano αυξήθηκε 30% και του Solana 45% μέσα σε λίγες ώρες.

Άραγε με την αβεβαιότητα από τη δίωξη της SEC να λαμβάνει τέλος ή τουλάχιστον δείχνει να απομακρύνεται, θα ξεκινήσει μια νέα altcoin season; Αυτό είναι το νέο μεγάλο στοίχημα, στο οποίο όποιος μαντέψει σωστά, θα δει πολύ μεγάλες αποδόσεις στο χαρτοφυλάκιό του.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v