Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πιο φανατικός οπαδός του Bitcoin!

Η εντυπωσιακή μεταστροφή του επικεφαλής της BlackRock υπέρ του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, ο ρόλος του ETF που έχει στα σκαριά και οι κινήσεις της Ευρώπης.

Ο πιο φανατικός οπαδός του Bitcoin!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού φορέα στον κόσμο, της BlackRock, έχει εξελιχθεί ο πιο φανατικός οπαδός του Bitcoin! Σε όποια τηλεοπτική εκπομπή και αν τον καλούν τις τελευταίες εβδομάδες, εκθειάζει τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το πιο πρόσφατο που δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ήταν ότι η αξία του Bitcoin «θα υπερβεί οποιοδήποτε νόμισμα. Είναι ένα διεθνές νόμισμα που δίνει λύση στο πρόβλημα της υποτίμησης του δολαρίου».

Όσον αφορά το ETF της spot αγοράς του Bitcoin, για το οποίο η εταιρεία του έχει υποβάλει φάκελο προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), o Φινκ εξήγησε πως δεν μπορεί να αναφερθεί, εξαιτίας της αίτησης που εκκρεμεί. «Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές διότι, όπως και σε οποιαδήποτε νέα αγορά, αν το όνομα της BlackRock θα εμφανίζεται επάνω της, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής».

Ισχυρίστηκε πως η είσοδος της BlackRock στον χώρο των κρυπτονομισμάτων συμβαδίζει με τον ευρύτερο στόχο της εταιρείας, να δημιουργήσει προϊόντα που είναι εύχρηστα και φθηνά για τους επενδυτές.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να δημοκρατοποιήσουμε τις επενδύσεις. Έχουμε κάνει ένα εξαιρετικό έργο και ο ρόλος των ETFs στον κόσμο μετασχηματίζει τις επενδύσεις. Και είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της διαδικασίας».

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε την τεράστια μεταστροφή στη σκέψη του Φινκ, όπως διατυπώνεται στο παρακάτω βίντεο. 

 

Το 2018 θεωρούσε τα κρυπτονομίσματα ως αποκλειστικό μέσο ξεπλύματος χρημάτων. Το 2019 δήλωνε κατηγορηματικά πως κανείς από τους πελάτες του δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει κρυπτονομίσματα. Το 2021, σε μια μεταστροφή 180 μοιρών, ομολογούσε πως με έκπληξη διαπίστωσε πως πάρα πολλοί από τους πελάτες του τελικά ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα. Με συναρπάζει ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πρόσθεσε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε ως υποκατάστατα των νομισμάτων.

Φτάνοντας στο 2023, είχαμε τις γνωστές δηλώσεις. Ότι με βάση το Bitcoin έχουν τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσουν τους επενδυτικούς τίτλους. Ότι πραγματοποιείται μια επανάσταση στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ότι πρόκειται για μια ψηφιοποίηση του χρυσού. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης των καθιερωμένων κρατικών νομισμάτων.

Πού οφείλεται η μεταστροφή του Φινκ; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Αντιλήφθηκε μια επενδυτική ευκαιρία και θέλησε να την εκμεταλλευτεί; Έψαξε και έμαθε για τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και σαγηνεύτηκε από τον τόσο ιδιοφυή τρόπο που είναι σχεδιασμένο και δομημένο;

Το πιθανότερο να πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω σεναρίων. Η σχέση του με το Bitcoin να μη διαφέρει από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ακούνε για πρώτη φορά για αυτό. Στην αρχή επικράτησε η δυσπιστία και άρνηση. Κατόπιν όμως, όσο έβλεπε να αντέχει και να αναπτύσσεται παρά την εχθρική αντιμετώπισή του από τη mainstream κοινότητα των οικονομολόγων και του επίσημου τραπεζικού τομέα, όσο οι προσδοκίες για τον επικείμενο θάνατο διαψεύδονταν πανηγυρικά, έσκυψε πάνω του και άρχισε να το μελετάει.

Κάπου εκεί, προφανώς, θα διαπίστωσε πως αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί η BlackRock. Ότι θα βγει ωφελημένη -και δεν αναφερόμαστε μόνο στα λειτουργικά κέρδη από το ETF. Δεν λείπουν από την BlackRock τα ETFs.
Δεν στέκεται εκεί ο Φινκ στις συνεντεύξεις του. Εκείνο που του έχει -προφανώς- προκαλέσει εντύπωση είναι η τεχνολογία, η οποία έχει τις δυνατότητες να μετασχηματίσει σε ψηφιακά μερίδια όλων των ειδών τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό το νόημα είχε η αναφορά του στη δημοκρατοποίηση των επενδύσεων. (σ.σ. αν επιθυμείτε και εσείς να μάθετε για τον τρόπο λειτουργίας και τη φιλοσοφία του Bitcoin, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από τις εκδόσεις euro2day.gr, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory).

Όπως και να έχει, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Θα ανακαλύψουμε σύντομα τι έχει στο μυαλό του ο Φινκ. Η έγκριση και η λειτουργία του ETF θα είναι το πρώτο βήμα, το οποίο δεν θα αργήσει να συμβεί. Η πίεση προς τη SEC δεν γίνεται μόνο από τους μεγάλους της Wall Street, όπως η BlackRock, η Fidelity, η Goldman Sachs, αλλά και από τον ανταγωνισμό του εξωτερικού.

Όσο οι Αμερικανοί αναμένουν την απόφαση της SEC, εμφανίζονται ευρωπαϊκά ETF του Bitcoin. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του ένα τέτοιου τύπου ETF από τη βρετανική εταιρεία Jacobi Asset Management, με έδρα το Λονδίνο. Μάλιστα είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει από το 2022, αλλά αναβλήθηκε λόγω… δυσμενών οικονομικών συνθηκών.  

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v