Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τι νόμισμα θα συναλλάσσονται οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Το επικρατέστερο σενάριο για το νόμισμα που θα χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο του Lightning Network, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι αγορές στο εγγύς μέλλον.

Σε τι νόμισμα θα συναλλάσσονται οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι δυνατότητες που έχουν αποκαλύψει οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μέσα σε ελάχιστους μήνες από την εμφάνιση του Chat GPT, ανοίγουν συναρπαστικούς δρόμους. Ελπιδοφόρους ή δυστοπικούς, μένει να το δούμε στην πράξη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ζωή μας σε ελάχιστα χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετική. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να ανατρέψει την καθημερινότητά μας, στον βαθμό που την μεταμόρφωσε η εμφάνιση και η εξάπλωση του ηλεκτρισμού παλαιότερα ή του Διαδικτύου πιο πρόσφατα.

Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, σε λίγο καιρό όλοι θα διαθέτουμε τον προσωπικό μας βοηθό. Δεν μιλάμε βέβαια (ακόμα) για ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία θα λειτουργούν σαν οικιακοί βοηθοί, μπάτλερ, ψυχολόγοι, γιατροί ή ερωτικοί σύντροφοι. Στην αρχή τα πράγματα θα είναι πιο… πεζά. Ο έξυπνος βοηθός θα βρίσκεται στο κινητό μας τηλέφωνο.

Η ΤΝ θα κάνει τις αγορές για λογαριασμό μας

Δημιουργείται μια νέα διεπαφή μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών, καθώς θα βελτιωθεί δραστικά ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε μπαίνοντας στο Internet. Ο ψηφιακός προσωπικός βοηθός θα μας βρίσκει ότι πληροφορίες ζητάμε και θα μας τις μεταφέρει επεξεργασμένες. Δεν θα χρειάζεται καν να γράφουμε. Θα του μιλάμε και θα μας καταλαβαίνει άψογα. Θα αντιλαμβάνεται τι θέλουμε να πούμε ή τι αισθανόμαστε, ακόμα και από τον τόνο της φωνής μας.

Μια από τις δραστηριότητες που θα αναλάβει για εμάς ο έξυπνος ψηφιακός βοηθός, είναι οι αγορές. Μια που θα γνωρίζει τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τα διαθέσιμα χρήματα προς κατανάλωση και βέβαια τη διάθεσή μας, θα γνωρίζει τι θα ψωνίσει. Μια δραστηριότητα που μέχρι σήμερα κάνουμε αποκλειστικά εμείς που -τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό- γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε και πόσα χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε.

Τι μας λείπει για να προβούμε στην τέλεια αγορά; Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο Internet, καθώς δεν διαθέτουμε τον χρόνο και την υπολογιστική δύναμη να τις επεξεργαστούμε όλες. Θέλουμε για παράδειγμα να αγοράσουμε ένα πουκάμισο για να παραβρεθούμε σε μια εταιρική δεξίωση την επόμενη εβδομάδα. Βαμβακερό, καλής ποιότητας, σε γήινα χρώματα, το οποίο να συνδυάζεται με τα παπούτσια και το κουστούμι που διαθέτουμε.

Μπορεί όμως το συγκεκριμένο πουκάμισο με την πιο ανταγωνιστική τιμή να βρίσκεται… στην Ιαπωνία, ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα μεταφορικά και ο χρόνος παραλαβής. Είναι προφανές πως εμείς προσωπικά δεν υπήρχε περίπτωση να ανακαλύψουμε την ευκαιρία ή αν το site ανήκει σε απατεώνες που θα μας φάνε τα χρήματα. Ας είναι καλά η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός βοηθός που θα ενεργεί για λογαριασμό μας. Τον οποίο βοηθό, εμπιστευόμαστε να προχωρήσει στην αγορά, έχοντας του δώσει πρόσβαση στο προσωπικό μας πορτοφόλι.

Εννοείται πως το μαγαζί (ή ο παραγωγός) στην Ιαπωνία έχει και αυτό αντίστοιχους πωλητές που λειτουργούν έξυπνα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Τα δύο μηχανήματα συνεννοούνται αυτόματα, άμεσα και άψογα στην δικιά τους γλώσσα. Πιθανότατα να προηγείται της συμφωνίας και ένα παζάρι, πριν το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας.

Ωραία λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο της παραγγελίας. Συμφωνούν οι τεχνητές νοημοσύνες του αγοραστή και του πωλητή στην τιμή, την ποσότητα, το χρώμα, την ποιότητα. Όμως σε τί νόμισμα θα γίνει η πληρωμή; Σε ευρώ; Σε γιέν; Προφανώς σε κανένα από αυτά. Η μεταφορά ευρώ σε ιαπωνική τράπεζα κάνει ημέρες να φτάσει. Κι όχι μόνο αυτό. Η μετατροπή σε συνάλλαγμα κοστίζει. Το τραπεζικό σύστημα δεν προβλέπεται να δουλεύει τσάμπα, ούτε σε μια ρομποτική κοινωνία.

Το αναλογικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και είναι κατακερματισμένο μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και τραπεζών, δεν ταιριάζει στις σύγχρονες, προηγμένης νοημοσύνης ανάγκες.

Η εναλλακτική του LN

Τι εναλλακτική υπάρχει; Η συναλλαγή να γίνει με κρυπτονόμισμα. Σε δευτερόλεπτα, με μηδενικό κόστος και ασφάλεια. Τι πιο λογικό, τα μοντέλα ΤΝ όταν θα αρχίσουν να αγοράζουν και να πουλάνε για λογαριασμό μας, να συναλλάσσονται μέσα από ένα δίκτυο πληρωμών που θα είναι απόλυτα συμβατό με γλώσσα που αντιλαμβάνονται. Ένα νόμισμα που θα είναι το ίδιο πρόγραμμα και θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του καταναλωτή, αλλά και του παραγωγού.

Ποιο από όλα τα κρυπτονομίσματα; Το Bitcoin είναι η λογική επιλογή νομίσματος για κάθε ΤΝ. Είναι καθαρά ψηφιακό, ανθεκτικό στη λογοκρισία, αποδεδειγμένα σπάνιο και η εγγενής αξία του εξαρτάται πλήρως από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Μια μονάδα υπολογισμού που οι ΤΝ αντιλαμβάνονται πολύ καλά.

Πράγματι, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει Bitcoin μέσα από το πρωτόκολλο του Lightning Network. Εναλλακτικά το Ethereum μετά τις αναβαθμίσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί ή ακόμα και κάποιο stablecoin. Σίγουρα πάντως κανένα κρατικό νόμισμα, τουλάχιστον όσο παραμένει προσκολλημένο στην σημερινή του μορφή.

Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι που αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον πάει προς τα εκεί. Η Lightning Labs, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες που εργάζονται πάνω στο Lightning Network του Bitcoin, ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας σειράς εργαλείων για προγραμματιστές, τα οποία ενσωματώνουν το δίκτυο Lightning στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models ή LLMs), όπως το ChatGPT.

Τα εργαλεία βασίζονται στο πρωτόκολλο L402 (ένας ενσωματωμένος μηχανισμός πιστοποίησης του Lightning) και στο Langchain (μια βιβλιοθήκη που διευκολύνει τη δημιουργία εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα LLM). Όλα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα. Το LangChain επιτρέπει στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να αλληλεπιδρούν απευθείας με το Bitcoin και το δίκτυο Lightning, αποστέλλοντας και λαμβάνοντας satoshi μέσω ενός κόμβου Lightning LND. Συμπληρωματικά έχουμε το Aperture, τι οποίο είναι σε θέση να μετατρέψει οποιαδήποτε διεπαφή προγραμματισμού σε πληρωμές μέσω του Lightning.

Με το Lightning Network του Bitcoin μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακές συναλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και σε περιοχές με ανύπαρκτο τραπεζικό δίκτυο, με σχεδόν ανύπαρκτα τέλη. Η καθολική, άμεση, με μηδενικό κόστος πρόσβαση, χωρίς μεσάζοντες, θα αλλάξει δραστικά πολλούς τομείς της οικονομίας.

Εσείς είστε έτοιμοι για τον νέο κόσμο που ανατέλλει;

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin και το blockchain (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v