Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θεσμικοί ξαφνικά στρέφονται προς το Ethereum

Μπαράζ αιτημάτων για τη δημιουργία ETFs με βάση το κρυπτονόμισμα. Ποιοι κινήθηκαν και τι σχεδιάζουν. Σε ιστορικά χαμηλά η μεταβλητότητα στο Bitcoin.

Οι θεσμικοί ξαφνικά στρέφονται προς το Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Εκεί που η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκονταν σε καλοκαιρινή νωχελική διάθεση, ακολουθώντας το Bitcoin, το οποίο εμφανίζει εδώ και μήνες την μεταβλητότητα… stablecoin, περιμένοντας την απόφαση της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) για την έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων για τα spot ETFs (exchange-traded funds) του Bitcoin, ξαφνικά τινάχτηκαν όλοι λες και τους χτύπησε ρεύμα. 

Σαν συνενοημένοι (ή μήπως σε απόλυση συνεννόηση;) κατατέθηκαν μέσα σε 24 ώρες 6 αιτήματα για ETFs του Ethereum, ενώ προηγήθηκε μια ακόμα, η οποία υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όχι για την spot αγορά, αλλά βασισμένα στα futures του Ethereum, τα οποία θυμίζουμε πως διαπραγματεύονται  στο Chicago Mercantile Exchange (CME) που ρυθμίζεται από την CFTC. Συνεπώς αναφερόμαστε σε ETFs που παρακολουθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, τα οποία δεν απαιτείται να κατέχουν άμεσα το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο.

Όλα ξεκίνησαν από την κατάθεση αίτησης της Volatility Shares, στις 28 Ιουλίου, μια εταιρία που έχει υπό διαχείριση 170 εκατομμύρια δολάρια. Η προτεινόμενη στρατηγική της εταιρείας ETF (ETHU) είναι να  επενδύσει έως και το 25% των περιουσιακών της στοιχείων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ether που διακανονίζονται σε μετρητά και διαπραγματεύονται στο Chicago Mercantile Exchange (CME). Επιπλέον, μπορεί να επενδύσει σε άλλες μετοχές εταιρειών επενδύσεων, αλλά όχι απευθείας στο Ethereum.

Η αίτηση της Volatility Shares δεν ήταν καν… είδηση, καθώς είναι μια μικρή εταιρία, για τα αμερικάνικα δεδομένα. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν όταν ακολούθησαν οι μεγάλοι παίκτες ταυτόχρονα, την 1η Αυγούστου. 

Η Bitwise, η οποία απέσυρε την αρχική της κατάθεση που υπέβαλε τον Μάιο και προχώρησε σε μια νέα αίτηση για το Ethereum Strategy ETF (ETHG). Σύμφωνα με την κατάθεση, το ETHG προτίθεται να επενδύσει σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ethereum, χωρίς να επιδιώξει άμεση έκθεση στην τρέχουσα τιμή spot της Ethereum. Το μέγεθος του επενδυόμενου κεφαλαίου δεν θα υπερβαίνει το 25% του συνολικού ενεργητικού του σε κάθε τρίμηνο στο τέλος της χρήσης. Το υπόλοιπο 75% αναμένεται να επενδυθεί σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή αντίστοιχης κατηγορίας τίτλων. 

Το Roundhill Ether Strategy ETF είναι η επόμενη αίτηση από την Roundhill Investments με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η εταιρία διαθέτει συνολικά 660 εκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση σε 8 ETFs. Ακολουθεί η VanEck με 78 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση που ήδη έχει υποβάλει αίτημα για Bitcoin ETF. Το συγκεκριμένο ETF σκοπεύει να έχει έκθεση ακόμα και στο 100% του συνολικού ενεργητικού του σε futures του Ethereum ή σε συσχετιζόμενο με αυτό τίτλους. 

Η Proshares (65 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση) κατέθεσε αίτηση για δύο διαφορετικά ETFs με επίκεντρο το Ethereum. Το ένα long και το άλλο short. Ανάλογα τις προσδοκίες του επενδυτή για την κατεύθυνση της αγοράς, να αγοράζει αυτό που βρίσκεται κοντά στις εκτιμήσεις του. 

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συμμετοχές η Grayscale Investments, με το Grayscale Ethereum Futures ETF. Πρόκειται και εδώ για μια ανανεωμένη αίτηση, επικαιροποιημένη με νεότερα στοιχεία. Σκοπός τους είναι να διατηρούν ένα ενεργά διαχειριζόμενο ταμείο που επιδιώκει να επιτύχει τον επενδυτικό του στόχο κυρίως μέσω της έκθεσης σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ethereum, που αγοράζονται μέσω θυγατρικής με έδρα τα νησιά Κέιμαν.

Νεότερα για το Bitcoin και το Litecoin

Νεότερα έχουμε όμως και για τα ETFs του Bitcoin. Οι αναλυτές του Bloomberg για τα ETFs, James Seyffart και Eric Balchunas, ανεβάζουν και επίσημα, όπως δηλώνουν, τις πιθανότητες έγκρισης στο 65% από 50% πριν μια εβδομάδα και 1% λίγους μήνες πιο πριν.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε στην αρχή, η μεταβλητότητα του Bitcoin βρίσκεται σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Ο μέσος όρος των 5 ημερών είναι χαμηλότερος από του δείκτη του δολαρίου, του Nasdaq, του S&P 500 και του χρυσού, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Κ33.

Στα αξιοσημείωτα για τον «βασιλιά» είναι πως η MicroStrategy σκοπεύει να αντλήσει άλλα 750.000.000 δολάρια για να τα μετατρέψει σε Bitcoin, όπως τουλάχιστον δήλωσαν στην SEC. Η στρατηγική τους είναι απλή. Εκτυπώνουν «άπειρες» μετοχές της εταιρίας για να αποκτήσει πεπερασμένο αριθμό Bitcoin! 

Τι οδήγησε τον Michael Saylor, ιδρυτή και μέχρι πρόσφατα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας στην απόλυτη αφοσίωση του στο Bitcoin και την μακροχρόνια προοπτική του; Όπως αναφέρει ο ίδιος, πριν επενδύσεις τα χρήματα σου, μάθε για το Bitcoin. Όσοι φοβούνται δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στην μελέτη του. Τι είναι, πως λειτουργεί, τη σύγκριση του με τις άλλες επενδυτικές επιλογές

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια αναφορά στο Litecoin. Το «ασήμι» των κρυπτονομισμάτων προχώρησε με επιτυχία στο τρίτο του halving. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρησιμότητα του Litecoin και τον τρόπο λειτουργίας του, έχουμε αναφέρει εδώ

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.  

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin και το blockchain  (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v