Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρελοί» μισθοί για ειδικευμένους στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Το παράδειγμα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας.

«Τρελοί» μισθοί για ειδικευμένους στην τεχνητή νοημοσύνη

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η ανατροπή της αγοράς εργασίας εξαιτίας των εξελίξεων της τεχνολογικής προόδου δεν είναι νέο φαινόμενο. Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το άλογο ως μεταφορικό μέσο επί χιλιάδες χρόνια. Παρόλα αυτά δεν δίστασε να το αντικαταστήσει με το αυτοκίνητο, το τρένο, το αεροπλάνο, προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο σε μια σειρά από επαγγέλματα, αλλά σε ολόκληρη τη μορφή της κοινωνίας.

Αργότερα, τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση έγιναν αναπόσπαστο μέρος των εργοστασιακών χώρων και γραμμών συναρμολόγησης, αντικαθιστώντας εκατομμύρια εργαζομένους, εκτελώντας φυσικές εργασίες όπως η μετακίνηση και συναρμολόγηση αντικειμένων. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργήθηκαν νέες ειδικότητες και οι καταναλωτές άρχισαν να απολαμβάνουν ποιοτικότερα και χαμηλότερου κόστους προϊόντα.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Ένας σχετικά νέος, αλλά ταχέως εξελισσόμενος τύπος τεχνολογίας, είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία αναμένεται να είναι το ίδιο ανατρεπτική. Οι ειδικοί εμφανίζονται σίγουροι. Όπως η ανάπτυξη του Internet επηρέασε άμεσα ή έμμεσα κάθε επάγγελμα στον πλανήτη, το ίδιο θα συμβεί με την ΤΝ. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως αυτή τη φορά τη δουλειά τους δεν θα τη χάσουν όσοι πραγματοποιούν χειρωνακτικές εργασίες, αλλά πνευματικές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη διαφοροποιείται από τις προηγούμενες τεχνολογίες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 100+ χρόνια. Θα είναι μια αργή δύναμη ή ένα τσουνάμι; Αυτό είναι άγνωστο», ισχυρίζεται ο Ρακές Κοτσάρ, ειδικός σε τάσεις απασχόλησης και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας του Pew, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο σκέψης.

Το βέβαιο είναι πως μετά την ανάπτυξη της ΤΝ, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά. Όλοι θα επηρεαστούν. Ωστόσο υπάρχουν θέσεις εργασίας με υψηλότερη ή μικρότερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιούμε τον όρο «έκθεση» επειδή δεν είναι σαφές ποια είναι τα όρια της επίδρασης της. Ειδικά όποιος δουλεύει μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζεται. Χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα… χρειάζεται να εργάζεται. Για παράδειγμα, ποιος θα το περίμενε ότι πλησιάζει ο καιρός που δεν θα έχουμε ανάγκη από προγραμματιστές, επειδή αυτή τη δουλειά θα την κάνει πολύ πιο αποδοτικά η ΤΝ;

Ανατροπή στον κλάδο της ψυχαγωγίας

Από ότι δείχνουν μέχρι τώρα οι ενδείξεις, οι τρεις τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και οι υπηρεσίες υγείας. Μέχρι τώρα δεν μπορούσες να έχεις εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση. Αυτό όμως αλλάζει. Άμεσα. Κι αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο, ταυτόχρονα όμως και το πιο τρομακτικό, κομμάτι της νέας τεχνολογίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η πρόσφατη απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων στο Hollywood. Ένα από τα ζωτικής σημασίας αιτήματα των απεργών ήταν τα κινηματογραφικά στούντιο να μην χρησιμοποιήσουν την ΤΝ καταχρηστικά εναντίον τους. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην συμβεί. Ήδη ένας απασχολούμενος στον κλάδο της ΤΝ, δημιούργησε μέσα σε μόλις 7 ώρες ένα trailer για μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία… δεν υπάρχει. Δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου μέσα από την ΤΝ. Ο σχεδιαστής απλώς έδωσε τις εντολές και τις λέξεις «κλειδιά».

Αν ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει ταινία επιπέδου Hollywood, δεν αλλάζει απλώς ο κλάδος. Μεταμορφώνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είναι να απορείς που μεγάλοι παραγωγοί, όπως το Netflix και η Disney, αντιλαμβάνονται την ΤΝ ως ένα τεράστιας σημασίας εργαλείο, όπου θα τους βοηθήσει να ρίξουν δραστικά το κόστος και τον χρόνο παραγωγής ταινιών. Έστω και αν πληρώνουν υπερβολικά γενναιόδωρες αμοιβές!

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για εμάς, παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Bob Iger, στην παρουσίαση αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του 2023. Στην πραγματικότητα, αρχίζουμε ήδη να χρησιμοποιούμε εφαρμογές της για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους καταναλωτές, συνέχισε. Παρόλα αυτά, η Disney δεν φανερώνει πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της ΤΝ, εκτός από το να δηλώνει ότι η νομική της ομάδα διερευνά το θέμα.

Πριν δύο εβδομάδες, η Netflix δημοσίευσε μια αγγελία στο site της, με την οποία ζητάει διαχειριστή προϊόντων στην πλατφόρμα Μηχανικής Μάθησης (MLP). Ο αρχικός μισθός κυμαίνεται από 300.000 έως 900.000 δολάρια. Ο ρόλος περιλαμβάνει τη χρήση ΤΝ σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης της Netflix, συμπεριλαμβανομένου της απόκτησης περιεχομένου και της εξατομίκευσης των συστάσεων των χρηστών. Η θέση εργασίας είναι ακόμα ανοιχτή. Επιπλέον, η Netflix επιθυμεί να προσλάβει έναν τεχνικό διευθυντή στο στούντιο παιχνιδιών της, εστιάζοντας στην τεχνολογία ΤΝ, με αρχικό μισθό 650.000 δολάρια.

Το νέο εργασιακό μοντέλο

Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούν και άλλες εταιρίες τεχνολογίας. Η Drobox απέλυσε το 16% του προσωπικού της, προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια για να τα κατευθύνει προς τις εφαρμογές ΤΝ. Φυσικά δεν είναι η μόνη εταιρία που αναπροσαρμόζει το οργανωτικό της μοντέλο. Για να βρεθούν πόροι προκειμένου να επενδυθούν στις δυνατότητες της ΤΝ, από κάπου αλλού πρέπει να κοπούν.

Όλα αυτά ίσως ακούγονται τρομακτικά, αλλά υπάρχει και η πλευρά που ευνοεί δημιουργικά τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, αρκετοί έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές ΤΝ, προκειμένου να προετοιμαστούν για μια συνέντευξη για δουλειά. Δίνουν την περιγραφή της θέσης εργασίας και μαθαίνουν ποιες ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Ποιοι θα βγουν χαμένοι από τις νέες εξελίξεις, κινδυνεύοντας να μείνουν ακόμα και εκτός αγοράς; Εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην ψηφιακή οικονομία παγκοσμίως, ειδικά αυτή την περίοδο.

Δεν θα αντικατασταθούν οι άνθρωποι από την ΤΝ. Θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που χειρίζονται εφαρμογές ΤΝ, επειδή θα αυτοματοποιήσουν τη δουλειά και θα την βελτιώσουν. Οι εργαζόμενοι με την αρωγή των εφαρμογών της ΤΝ γίνονται πολύ πιο αποδοτικοί από τους εργαζόμενους χωρίς αυτήν. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση, προσφέροντας της ένα ανυπέρβλητο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v