Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την PayPal και η Visa στρέφεται προς το Ethereum

Eντείνεται το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κλάδου για το κρυπτονόμισμα. Γιατί παραμένει κολλημένη η τιμή του. Ποιες είναι οι πληροφορίες για τα σχέδια της Visa.

Μετά την PayPal και η Visa στρέφεται προς το Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν είχαμε επισημάνει ότι οι θεσμικοί στρέφονται προς το Ethereum, ούτε και εμείς δεν περιμέναμε πόσο γρήγορες και σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις.

Μετά την θεαματική απόφαση της PayPal να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα σταθερής ισοτιμίας (stablecoin) με το δολάριο βασισμένο στο δίκτυο του Ethereum, το PayPal USD, ένας άλλος κολοσσός στον χώρο των πληρωμών στρέφεται προς τα εκεί προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες του: η Visa.

Η Visa έχει αναγνωρίσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του Ethereum ως πλατφόρμα πληρωμών, όμως ανακάλυψε ένα μειονέκτημα που την εμποδίζει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο σε ευρεία κλίμακα: τα gas fees. Δηλαδή τα τέλη που πληρώνει κάποιος για να διεξαχθεί μια συναλλαγή.

Τι πρόβλημα έχουν τα τέλη; Κυρίως δύο. Το πρώτο είναι πως δεν είναι πάντοτε σταθερά και συγκεκριμένα, αλλά εξαρτώνται από τον φόρτο του δικτύου τη στιγμή που διεξάγεται η συναλλαγή. Το δεύτερο είναι πως πληρώνονται σε Ethereum. Όχι δολάρια ή ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα. Αυτό σημαίνει πως αν αύριο χρησιμοποιήσουν την υποδομή του Ethereum, ο πελάτης τους πρώτα θα πρέπει να έχει προμηθευτεί το κρυπτονόμισμα σε ένα προσωπικό πορτοφόλι, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει το κόστος της συναλλαγής.

Ωστόσο πέρα από την διαδικασία απόκτησης Ethereum που θα πρέπει να υποβάλουν τους χρήστες τους, για παράδειγμα, να τα προμηθευτούν από ανταλλακτήρια, η συνεχής προσαρμογή του κόστους τελών, συχνά οδηγεί σε υπερβολική δαπάνη ή σε έλλειψη υπολοίπου σε Ethereum. Με άλλα λόγια αυξάνεται η πολυπλοκότητα της εμπειρίας του χρήστη, σε αποτρεπτικό βαθμό.

Η λύση που σκέφτηκαν οι τεχνικοί της Visa, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο ERC-4337 του Ethereum και το έξυπνο συμβόλαιο «Paymaster», επιτρέποντας την εξόφληση των τελών εκτός blockchain. Η διαδικασία περιγράφεται από την Visa στο παρακάτω διάγραμμα.

Ο χρήστης ξεκινάει μια συναλλαγή Ethereum μέσω του πορτοφολιού του, η οποία αποστέλλεται στην εφαρμογή Paymaster. Αυτή υπολογίζει τα τέλη σε fiat νόμισμα και χρεώνει τον χρήστη χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαχείρισης πληρωμών Cybersource της Visa. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια ψηφιακή υπογραφή που επικυρώνεται προσωρινά και προστίθεται από το πορτοφόλι πριν αποσταλεί στο Ethereum. Κατόπιν η Paymaster επαληθεύει την υπογραφή και καλύπτει τα έξοδα.

Αυτή η ακολουθία ενεργειών επιτρέπει στον χρήστη να πληρώνει απευθείας τα τέλη συναλλαγής χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες της Visa, καθιστώντας περιττή την ανάγκη για κατοχή Ethereum.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από μια δημοσίευση του Mustafa Bedawala, product manager της Visa. Ο Bedawala εξήγησε ότι πειραματίστηκαν στο Goerli testnet, μια προσομοίωση του κυρίως δικτύου του Ethereum, χρησιμοποιώντας εργαλεία ανοικτού κώδικα, όπως η βιβλιοθήκη userop.js της Stackup. Όμως αναφέρεται, οι δοκιμαστικές συναλλαγές κάλυψαν με επιτυχία τα τέλη μέσω του Paymaster, αποφεύγοντας την ανάγκη για κατοχή Ethereum από τους συναλλασσόμενους.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις, επισημαίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και αποκεντρωμένες εφαρμογές (dapps) που βασίζονται στο blockchain του Ethereum, να χρησιμοποιούν την Paymaster, διευκολύνοντας τις πληρωμές τελών με τις κάρτες Visa! Να χρησιμοποιούμε Visa για να πληρώνουμε τα τέλη συναλλαγών στο δίκτυο του Ethereum!

Για να συνοψίσουμε τις τελευταίες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, έχουμε τρεις σημαντικές εξελίξεις που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κλάδου για το Ethereum: α) τις μαζικές αιτήσεις για Ethereum ETFs, έστω και αν βασίζονται στα futures και όχι στην spot αγορά, β) το stablecoin της PayPal, το οποίο εκδίδεται από το blockchain του Ethereum, γ) την προετοιμασία της Visa πάνω στις δυνατότητες συναλλαγών με την τεχνολογία και το δίκτυο του Ethereum.

Προφανώς, δεν αποτελεί σύμπτωση που οι 10 κορυφαίες διευθύνσεις συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα νομίσματα. Σύμφωνα με την εταιρία on chain ερευνών Santiment, πριν 5 χρόνια κατείχαν το 11,2% της συνολικής διαθέσιμης ποσότητας, ενώ σήμερα βρίσκονται στο 34,6%.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ισχυροί που βρίσκουν ελκυστικό το Ethereum. Οι διευθύνσεις που κατέχουν έστω και ελάχιστη ποσότητα Ether ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Glassnode. Αυτό δεν σημαίνει πως τόσοι είναι οι χρήστες, αλλά σίγουρα είναι πολλά εκατομμύρια. Οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, με την τάση της υιοθέτησης να είναι εμφανώς και αδιάκοπα θετική.

Γιατί δεν ανεβαίνει τότε η τιμή του Ethereum, αλλά έχει κολλήσει εδώ και ένα εξάμηνο σχεδόν σε
ένα εύρος τιμών κοντά στα 1.850 δολάρια, με ελάχιστες βραχύβιες εξαιρέσεις; Γενικά στην αγορά των crypto κυριαρχεί μια χρηματιστηριακή υποτονικότητα.

Ωστόσο, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, έχει διαμορφωθεί ένας τεράστιος τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης. Κι όπως έχει δείξει η ιστορία, η διάσπαση μιας από τις δύο γραμμές τάσης, θα οδηγήσει σε έντονη κίνηση της τιμής. Αν θα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω, μένει να το διαπιστώσουμε.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v