Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φήμες και πραγματικότητα στην αγορά των crypto

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις πιέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα κρυπτονομίσματα. Η νέα μεγάλη «φάλαινα» στην αγορά και τα σενάρια.

Φήμες και πραγματικότητα στην αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, εμφανίστηκε μια νέα τεράστια «φάλαινα» (λογαριασμός που διαθέτει πολλά Bitcoin στην κατοχή του). Ο λογαριασμός αυτός έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 118.300 Bitcoin αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο πορτοφόλι σε αξία ανήκει στην Binance, ενώ το δεύτερο στην Bitfinex.

Η συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση των πλουσιότερων πορτοφολιών, προς το παρόν παραμένει άγνωστο σε ποιον ανήκει. Ωστόσο αναρριχήθηκε πολύ γρήγορα στη λίστα με τα περισσότερα νομίσματα, πυροδοτώντας τις συζητήσεις στην κοινότητα των crypto στο Χ (πρώην Twitter), όσον αφορά την ταυτότητα του κατόχου των νομισμάτων.

Ορισμένοι πιστεύουν πως ο ιδιοκτήτης είναι η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας βασίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι η πρώτη μεταφορά κεφαλαίων προς τη συγκεκριμένη διεύθυνση ήταν τον Μάιο, χρονικά πολύ κοντά με την πρόσφατη κατάθεση της BlackRock για spot Bitcoin ETF.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι πως ο ιδιοκτήτης του πορτοφολιού είναι το ανταλλακτήριο Gemini. Το στοιχείο που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι πως η προηγούμενη διεύθυνση του Gemini έχει σχεδόν αδειάσει. Η απόσυρση των Bitcoin πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο που «γέμιζε» το άλλο πορτοφόλι.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σημαίνει πως η BlackRock δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να αγοράζει. Όταν θα αρχίσει, θα το καταλάβουμε πολύ γρήγορα. Η ποσότητα που θα απορροφήσει δεν θα περάσει απαρατήρητη, λόγω μεγέθους.

Η πτώση του BNB

Το ερώτημα πίσω από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών είναι αν βρίσκεται κάποιος μεγάλος παίκτης. Κι εδώ οι συζητήσεις έχουν ανάψει, με πιθανότερο ύποπτο την Binance. Για ποιο λόγο φημολογείται πως ρευστοποιεί τα Bitcoin της η Binance; Για να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά της να κρατήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τιμών την αξία του BNB, επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, το BNB κόντεψε να φτάσει το ψυχολογικό όσο και κρίσιμο τεχνικά όριο των 200 δολαρίων. Η εικόνα του διαγράμματος του BNB δεν είναι ενθαρρυντική, αν σκεφτούμε πως βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τιμών που έχει καταγράψει για περισσότερο από έναν χρόνο.

Το Bloomberg απεύθυνε ερώτηση στην Binance σχετικά με την πτώση του BNB, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση, όπως αναφέρουν. Προφανώς ο λόγος έχει να κάνει με τη σύγκρουση του ανταλλακτηρίου και του Changpeng Zhao (CZ), του ιδρυτή του, με τις αρχές των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως τον Ιούνιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε την Binance μαζί με την αμερικανική θυγατρική της Binance US, ισχυριζόμενη πως είχε προβεί σε διάφορες παραβιάσεις του νόμου περί κινητών αξιών. Η Binance και ο CZ έχουν αμφισβητήσει τις κατηγορίες. Η CFTC (Commodities Futures Trading Commission) είχε υποβάλει νωρίτερα κατηγορίες, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει και αυτό έρευνα.

Παρόλη την υποχώρηση, το BNB παραμένει το τέταρτο μεγαλύτερο νόμισμα σε κεφαλαιοποίηση, η οποία αποτιμάται περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Το BNB είναι το νόμισμα που εκδίδει η Binance και το οποίο χρησιμεύει για να λαμβάνουν οι κάτοχοί του εκπτώσεις στις προμήθειες και να επωφελούνται από άλλα προνόμια.

Τα θεμελιώδη του Bitcoin

Τα στοιχεία της «υγείας» του δικτύου του Bitcoin δεν ακολουθούν την υποχώρηση της τιμής. Για την ακρίβεια, αποκλίνουν. Η δυσκολία εξόρυξης έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά όλων των εποχών, αυξημένη κατά 6,17% την τελευταία εβδομάδα, μετά την αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή. Η δυσκολία αντικατοπτρίζει τόσο τον ανταγωνισμό των εξορυκτών όσο και την ασφάλεια του δικτύου.

Η ισχύς της ασφάλειας φανερώνεται και από ένα άλλο δεδομένο, το Hash Rate (ποσοστό κατακερματισμού), δηλαδή η συνολική υπολογιστική ισχύς από μηχανήματα mining που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο. Κι αυτό βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του, όπως παρατηρούμε.

Ποιο άλλο μέγεθος βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του, με τις προβλέψεις της Bank of America να το δείχνουν να ανεβαίνει 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε ημέρα, για τα επόμενα δέκα χρόνια; Το αμερικανικό δημόσιο χρέος, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη διάβρωση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου.

Όσο σκεπτικιστής και να είναι κάποιος πάνω στα κρυπτονομίσματα, δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα: την επόμενη δεκαετία αναμένεται να «εκτυπωθούν» άπειρα δολάρια και ελάχιστα Bitcoin.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν, θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου - 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v