Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο χαζός, ο έξυπνος και η τεράστια ευκαιρία

Ζούμε μια απίστευτη τεχνολογική και οικονομική μεταμόρφωση μπροστά στα μάτια μας. Το νέο τοπίο που διαμορφώνει η τεχνολογία και οι τρεις τρόποι αντίδρασης στο τσουνάμι των αλλαγών.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο χαζός, ο έξυπνος και η τεράστια ευκαιρία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται χαζός όταν έχει IQ κάτω από 70. Ο Αϊνστάιν ίσως ο εξυπνότερος άνθρωπος που έχει υπάρξει, είχε καταγεγραμμένο IQ 160.

Αυτό σημαίνει πως η διαφορά IQ μεταξύ του Αϊνστάιν και ενός χαζού είναι 2,3 φορές. Αν σκεφτούμε πως εξαιτίας της ευφυΐας του Αϊνστάιν η ανθρωπότητα ανακάλυψε την βάση της φυσικής από την οποία έχουν προέρθει οι εφευρέσεις που οδήγησαν στην τεχνολογία την οποία θεωρούμε σήμερα δεδομένη, που μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία υπολογίζεται μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας να είναι 100 φορές πιο έξυπνη από τον μέσο άνθρωπο;

Η διαφορά είναι της τάξης του τρόπου σκέψης μιας μέλισσας και του Αϊνστάιν. Πόσοι έχουν προβληματιστεί γύρω από το μέγεθος της σπουδαιότητας της επίδρασης που θα έχει η ΤΝ στο μέλλον; Αναφέρουμε προβληματιστεί, γιατί να αντιληφθεί αποκλείεται. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιου επιπέδου υπολογισμούς.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι ήταν εκείνοι που προέβλεψαν με επιτυχία την τεχνολογική εξέλιξη και τις ανάγκες των επόμενων 5 ή 10 ετών. Και βέβαια εκμεταλλεύτηκαν την διορατικότητά τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι πιο έξυπνος από την ΤΝ, άρα δεν μπορεί να προβλέψει καλύτερα. Μόνο κατά (απίστευτα μεγάλη) τύχη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή –τόσο σε ένταση όσο και ταχύτητα- που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.

Για την επόμενη χρονιά ίσως και να μπορούμε σε κάποιο βαθμό να προβλέψουμε την εξέλιξη και τα όρια του. Σε καμία περίπτωση όμως σε δύο, πόσο μάλλον περισσότερα. Για παράδειγμα: πότε θα έχουμε δημιουργία ταινίας επιπέδου Hollywood από έναν και μόνο άνθρωπο; Δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι πως υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί. Το ερώτημα δεν είναι ΑΝ θα συμβεί, αλλά το πότε.

Με την ανάπτυξη της ΤΝ θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον. Η προοπτική των 10 ή 20 χρόνων ταίριαζε σε μια ευθύγραμμη κίνηση της οικονομίας. Με την ΤΝ περνάμε σε μια εκθετική αύξηση, σε έναν νέο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ανάγκες θα υπάρχουν, για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας. . Ποια θα είναι η ζήτηση, η προσφορά, οι νέες λύσεις.

Ανεβάζοντας εκθετικά την παραγωγικότητα χρειαζόμαστε λιγότερη δουλεία, λιγότερο εργατικό δυναμικό για να παραχθούν τα ίδια προϊόντα, το ίδιο ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός θα πέσει περισσότερο από ότι εκτιμάει η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών. Η ΤΝ θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η ρομποτική, το 3D printing, η νανοτεχνολογία, οι μπαταρίες, η πράσινη ενέργεια, το blockchain. Με λίγα λόγια όλα εκείνα που ελπίζαμε να δώσουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

«Ο ρυθμός της αλλαγής είναι τόσο υψηλός που πρέπει να τροποποιήσουμε τη διάλεξη από την αρχή του εξαμήνου μέχρι το τέλος του, σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», ισχυρίζεται ο Γιώργος Στάμου, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το επιχείρημα περί έκρηξης της νοημοσύνης είχε διατυπώσει από το 1965 ο Βρετανός μαθηματικός Ίρβινγκ Γκουντ: «Ας ορίσουμε την υπερνοήμονα μηχανή ως εκείνη τη μηχανή που μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ σε όλες τις διανοητικές δραστηριότητες οποιονδήποτε άνθρωπο, όσο έξυπνος και αν είναι αυτός. Εφόσον η σχεδίαση των μηχανών είναι μία από αυτές τις διανοητικές δραστηριότητες, μια υπερνοήμων μηχανή θα μπορούσε να σχεδιάσει ακόμα καλύτερες μηχανές. Θα συντελούνταν τότε αναμφιβόλως μια “έκρηξη νοημοσύνης, και η νοημοσύνη του ανθρώπου θα έμενε πολύ πίσω. Συνεπώς, η πρώτη υπερνοήμων μηχανή είναι η τελευταία εφεύρεση που χρειάζεται να κάνει ποτέ ο άνθρωπος, με την προϋπόθεση ότι η μηχανή θα είναι αρκετά υπάκουη ώστε να μας αποκαλύπτει πώς να την διατηρούμε υπό τον έλεγχό μας». (πηγή: Life 3.0 του Max Tegmark)

Το ζήτημα της αξιοποίησης των ευκαιριών

Το τσουνάμι όχι μόνο έχει αρχίσει να σηκώνεται, αλλά παρόλο που είναι ακόμα στην αρχή του, είναι ορατό από την ακτή. Θα υπάρξει ένα τεράστιο κύμα ανέργων εξαιτίας της εξάπλωσης του οδοστρωτήρα της τεχνητής νοημοσύνης; Πιθανότατα. Θα έχεις τη δυνατότητα μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα από την θέση εργασίας που βρίσκεσαι σήμερα εκτινάσσοντας την παραγωγικότητα σου; Σίγουρα.

Σε λίγο καιρό, για να πιάσεις μια δουλειά γραφείου μπροστά σε έναν υπολογιστή, όπως είναι σήμερα απαραίτητο να ξέρεις τουλάχιστον το πρόγραμμα word, θα πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι κάποιες από τις εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά έχουμε την τύχη να ζούμε στην συναρπαστικότερη εποχή στην ιστορία. Συντελείται μια απίστευτη τεχνολογική και οικονομική μεταμόρφωση μπροστά στα μάτια μας. Με τη συμβολή μας. Πως μπορείς να αντιδράσεις σε αυτό το τσουνάμι των αλλαγών; Με τρεις τρόπους.

Η πρώτη είναι να αγνοήσεις τις νέες τεχνολογίες, ελπίζοντας να μην σε αγγίξουν. Ξεχάστε το, δεν πρόκειται να συμβεί. Η πρόοδος θα προχωρήσει με άλματα και θα σε επηρεάσει, είτε το θέλεις είτε όχι. Το δεδομένο που θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας είναι πως η εξέλιξη είναι αμείλικτη. Δεν την ενδιαφέρει πως αισθάνεσαι, αν θα χάσεις τη δουλειά σου, την ψυχολογική σου κατάσταση.

Μια άλλη συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι να πανικοβληθείς. Κι αυτή είναι λάθος. Η σωστή αντίδραση είναι να ενδιαφερθείς για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Να τις μελετήσεις, να βρεις πως θα επωφεληθείς από αυτές. Ακολουθώντας το τεχνολογικό ρεύμα θα σου δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσεις τις αλλαγές.

Ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να εκμεταλλευτείς τις αλλαγές προς όφελος σου, επιχειρηματικά, επενδυτικά ή ανεβάζοντας την παραγωγικότητα στην εργασία σου, τουλάχιστον ας σταθείς με περιέργεια. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να τις παρακολουθεί με δέος.

Συναισθανόμενοι την σπουδαιότητα της επίδρασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, στις επενδύσεις και γενικότερα στην ζωή μας, θα διεξαχθούν ειδικά μαθήματα πάνω στην εκμάθηση της λειτουργίας των εφαρμογών της και της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της. Αναφερόμαστε βέβαια στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, το οποίο σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v