Ethereum: Ενας χρόνος μετά το merge

H αλλαγή από το «Proof of Work» σε «Proof of Stake», η χρηματιστηριακή αξία και το ενεργειακό αποτύπωμα. To «κάψιμο» των Ethereum, το staking και οι προοπτικές για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Ethereum: Ενας χρόνος μετά το merge

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα πρώτα του γενέθλια έκλεισε το Ethereum στην νέα του μορφή, μετά το Merge. Από τότε που ο μηχανισμός συναίνεσης από Απόδειξη Εργασίας (PoW) μετατράπηκε σε Απόδειξη συμμετοχής (PoS) έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό του δικτύου που όμως δεν αποτυπώνονται στη χρηματιστηριακή αξία. Για την ακρίβεια εκεί δεν έχει αλλάξει τίποτα. 1.600 δολάρια είχε πριν ένα χρόνο, 1.600 έχει και σήμερα, όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα.

Πριν την αναβάθμιση με το κωδικό όνομα Merge, το Ethereum επαλήθευε τις συναλλαγές στην αλυσίδα με τον ίδιο μηχανισμό συναίνεσης που χρησιμοποιεί το Bitcoin, το «Proof of Work». Απαιτείται από τους εξορύκτες να ανταγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων, οι οποίοι επιλύονται με δυνατούς υπολογιστές. Σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους και την ενέργεια που ξοδεύουν, κερδίζουν ανταμοιβές .

Τι είναι ο μηχανισμός συναίνεσης; Ο μηχανισμός με τον οποίο το δίκτυο επιτυγχάνει καθολική συμφωνία για το τι είναι αληθές. Στο Ethereum, η «αλήθεια» μπορεί να είναι από μια απλή συναλλαγή έως πολύπλοκες ρήτρες ενός έξυπνου συμβολαίου.

Με το «Proof of Stake» οι validators (επικυρωτές), για να λάβουν την άδεια να επικυρώνουν τις συναλλαγές και να διατηρούν το δίκτυο σε λειτουργία, δεσμεύουν κεφάλαιο, δεν απαιτούνται ισχυροί υπολογιστές. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει επικυρωτής και να λαμβάνει αμοιβή, αρκεί να δεσμεύσει 32 Ethereum.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν χρησιμοποιούνται ισχυροί υπολογιστές, μια από τις πρώτες επιπτώσεις ήταν η δραστική μείωση της απαίτησης για ενέργεια. Το αποτύπωμα άνθρακα του δικτύου συρρικνώθηκε κατά 99,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ethereum Foundation. Το Bitcoin θεωρείται ενεργοβόρο, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για το Ethereum.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το στοιχείο; Πέρα από την εξάλειψη των περιβαλλοντολογικών ανησυχιών -συχνά υπερβολικών- το Ethereum πλέον εναρμονίζεται με το αγαπημένες προϋποθέσεις των επενδυτών -ειδικά των θεσμικών- για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους: την συμμόρφωση με τις προσταγές της εταιρικής ηθικής του ESG (Environmental-Social-Governance).

Staking

Πριν συμβεί το Merge όσοι δέσμευαν τα νομίσματα τους έναντι ανταμοιβής (staking) δεν μπορούσαν να τα αποδεσμεύσουν. Δεν μπορούσαν να τα ρευστοποιήσουν οι κάτοχοι τους, εφόσον το επιθυμούσαν. Κι όχι μόνο αυτό, δεν γνώριζαν ούτε τον χρόνο που θα επιτρεπόταν να τα απελευθερώσουν. Σταδιακά άρθηκε ο περιορισμός και υπήρξε η δυνατότητα της αποδέσμευσης των «σκλαβωμένων» Ethereum.

Αυτό είχε προκαλέσει την ανησυχία ότι πολλοί θα έσπευδαν να βγάλουν από το staking τα νομίσματα τους, δημιουργώντας πίεση στην τιμή. Από ότι αποδείχτηκε έγινε το αντίθετο! Εκείνοι που βρήκαν το staking ελκυστικό ήταν πολλοί περισσότεροι από εκείνους που βιάστηκαν να τα αποδεσμεύσουν. Σήμερα βρίσκονται σε staking 26.770.400 Ethereum, σχεδόν τα διπλά από όσα βρίσκονταν πριν ένα χρόνο! Μια ξεκάθαρη ένδειξη της αύξησης της εμπιστοσύνης προς το δίκτυο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dune.com, το 22,27% της συνολικής κυκλοφορίας βρίσκεται σε staking. Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα, οι validators έχουν φτάσει τους 836.574.

Το «κάψιμο» των Ethereum

Μια κομβική διαφοροποίηση του δικτύου του Ethereum τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των αναβαθμίσεων, ήταν η προοπτική και τελικά η υλοποίηση της «καύσης» των νομισμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η συνολική ποσότητα των νομισμάτων.

Σύμφωνα τα δεδομένα που αντλούμε από το https://ultrasound.money, από την αρχή του Merge μέχρι σήμερα, έχουν διαγραφεί σχεδόν 300.000 Ethereum ή το 0,25% της συνολικής ποσότητας. Μπορεί να έχουν «τυπωθεί» 684.000 νέα νομίσματα, αλλά έχουν «καεί» 983.000, στο σύνολο των 120 εκατομμυρίων που βρίσκονται συνολικά στην κυκλοφορία.

Με τη νέα του αρχιτεκτονική στο δίκτυο του Ethereum πιθανόν να αρχίζει ένας νέος ενάρετος κύκλος. Η ποσότητα που βγαίνει εκτός κυκλοφορίας εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις: α) το πόσα χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές ως fees, και β) το πόσα βρίσκονται σε κατάσταση staking.

Στις περιόδους που υπάρχει μεγάλη κίνηση στο δίκτυο, αυτά που διαγράφονται είναι περισσότερα από αυτά που δημιουργούνται. Επίσης με περισσότερα Ethereum στο staking, μεγεθύνεται το ποσοστό των νομισμάτων που αποσύρονται. Συνεπώς η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται!

Όσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για αυτό και όσο αυξάνεται η αξιοπιστία του, τόσο περισσότερα θα βγαίνουν εκτός κυκλοφορίας. Το Ethereum υπό αυτές τις προϋποθέσεις καθίσταται αποπληθωριστικό. Γίνεται πιο σπάνιο από το χρυσό ή ακόμα και το Bitcoin.

Οι προοπτικές

Τι πετυχαίνει με άλλα λόγια το Ethereum; Υψηλότερη ζήτηση σε συνδυασμό με μειωμένη προσφορά. Κι όλα αυτά σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικό «μέρισμα». Μαζεμένα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα βρούμε σε οποιοδήποτε άλλο χρηματιστηριακό τίτλο. Παγκόσμια. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να γνωρίζουμε εμείς.

Η αναβάθμιση του Ethereum δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρξει δυνατότητα για δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν άμεσα, με μηδενικό κόστος.

Οι προγραμματιστές έχουν εκπονήσει ήδη το σχέδιο. Το πρόβλημα των υψηλών τελών θα επιλυθεί με την μετάβαση στο sharding. Αντί οι συναλλαγές να γίνονται σε ένα ενιαίο blockchain προκαλώντας συμφόρηση στο δίκτυο, ο μηχανισμός συναίνεσης θα διαχειρίζεται 64 blockchains, τα shards (θραύσματα). Το κύριο blockchain Ethereum που χρησιμοποιείται σήμερα θα αποτελεί ένα από τα 64 shards. Στην τελική φάση θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέχρι και 100.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο (TPS).

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v