Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Ethereum έπαψε να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές

Ο ρόλος που παίζει στη διαμόρφωση της αποτίμησης η σπανιότητα στην κυκλοφορία για το δεύτερο τη τάξει κρυπτονόμισμα και οι διαφορές με το Bitcoin. Ο ανταγωνισμός με άλλα assets και η έλλειψη κινήτρου για αξιόλογο παθητικό εισόδημα.

Γιατί το Ethereum έπαψε να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα πρώτα δύο μαθήματα του νέου προγράμματος στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (https://indifi.gr/) θα μπορεί όποιος επιθυμεί να τα παρακολουθήσει δωρεάν. Αρκεί να συνδεθείτε εδώ σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 18:00.
Το πρώτο μάθημα έχει θέμα «Κατανόηση της έννοιας, της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του Bitcoin. Η σύγκρισή του με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και οι διαφορές του με τα ευρώ, δολάριο και χρυσό» και θα το παρουσιάσει ο Βασίλης Παζόπουλος. Το δεύτερο «Το σημείο από όπου ξεκίνησαν όλα. Επεξήγηση της Λευκής Βίβλου (White Paper) του Satοshi Nakamoto», το παρουσιάζει ο Τζέγκας Γιώργος (CryptoCapitalist).
 

Εκτός από το ότι πρωταγωνιστεί σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθιστούν ελκυστικό το Ethereum, ιδιαίτερα μετά τις αναβαθμίσεις που έχει υποστεί πρόσφατα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η διαφαινόμενη σπανιότητα.

Εδώ και 397 ημέρες, από τότε δηλαδή που άρχισε να εφαρμόζεται το «Merge», έχει μειωθεί η ποσότητα των νομισμάτων που κυκλοφορούν 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του https://ultrasound.money.

Έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία σχεδόν ένα εκατομμύριο ETH, ενώ έχουν «τυπωθεί» 755.000.

Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε τη διαφορά, με τον παλιό τρόπο λειτουργίας η συνολική ποσότητα των 120 εκατομμυρίων Ethereum θα είχε αυξηθεί πάνω από 4 εκατομμύρια νομίσματα. Το Ethereum, υπό σχετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση του, καθίσταται αποπληθωριστικό. Γίνεται πιο σπάνιο ακόμα και από το Bitcoin ή τον χρυσό.

Ένα άλλο στοιχείο που το διαφοροποιεί με το Bitcoin είναι πως αλλάζοντας ο μηχανισμός συναίνεσης, δηλαδή ο μηχανισμός με τον οποίο το δίκτυο επιτυγχάνει καθολική συμφωνία για το τι είναι αληθές, έπαψε να είναι ενεργοβόρο. Δεν απαιτείται πλέον να χρησιμοποιούνται ισχυροί υπολογιστές, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της απαίτησης για ενέργεια κατά 99,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ethereum Foundation.

Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα, καθώς η εξάλειψη των περιβαλλοντικών ανησυχιών εναρμονίζεται με τις αγαπημένες προϋποθέσεις των επενδυτών -ειδικά των θεσμικών- για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους: τη συμμόρφωση με τις προσταγές της εταιρικής ηθικής του ESG (Environmental-Social-Governance).
Ένα άλλο σημείο που λατρεύουν οι επενδυτές είναι το παθητικό εισόδημα.

Ένα άλλο σημείο όπου διαφοροποιείται με το Bitcoin είναι πως προσφέρει «τόκο» μέσα από το staking. Όποιος δεσμεύσει τα κεφάλαιά του για λίγες ημέρες, λαμβάνει ανταμοιβή που σήμερα έχει υποχωρήσει γύρω στο 3,5% (σε Ethereum) σε ετήσια βάση. Πολύ μεγαλύτερο από το μηδέν που προσφέρει το Bitcoin ή ο χρυσός, αλλά πλέον μικρό για να αποτελεί σημαντικό κίνητρο.

Μετά την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων το τελευταίο 18μηνο από τις κεντρικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός. Μεγαλύτερο ποσοστό προσφέρουν τα «απολύτως ασφαλή» αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου, τα οποία δίνουν κουπόνι με απόδοση σχεδόν 5% (σε δολάρια). Ακόμα και τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης είναι κατά μέσο όρο στο 3,5%.

Αυτό που εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα είναι πως οι αξιωματούχοι της Fed και οι αναλυτές συμφωνούν πως τα επιτόκια μπορεί να πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι ανάμεναν οι αγορές αρχικά, προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 2%, ειδικά μετά τις γεωπολιτικές αναταράξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συνεπώς το κίνητρο να αποκτήσεις Ethereum προκειμένου να απολαύσεις αξιόλογο παθητικό εισόδημα έχει εκλείψει. Οι εποχές που έδινε το Ethereum σημαντικό επιτόκιο (πάνω από 8% ήταν τον Μάιο), ενώ οι υπόλοιποι είχαν κολλήσει σε μηδενικά επιτόκια, έχει παρέλθει, προκαλώντας αμφισβήτηση για το αν αξίζει ακόμα να «στακάρει» κανείς τα Ethereum του.

Για αυτό και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει τα κεφάλαιά του για να μετατραπεί σε επικυρωτή (validator), την προϋπόθεση για να αρχίσεις να λαμβάνεις αμοιβή. Οι υποψήφιοι έφτασαν, έστω και προσωρινά, τους μηδέν χθες! (https://www.validatorqueue.com/)

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, η ουρά έχει ανέβει και πάλι στους 422 επικυρωτές, με χρόνο αναμονής 3 ώρες και 28 λεπτά. Καμία σχέση όμως με τους 96.500 που ήταν πριν από λίγους μήνες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν αναμονή πάνω από 45 ημέρες. Ήταν η περίοδος που είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναβάθμιση Shapella.

Η ονομασία προέκυψε από τον συνδυασμό των δύο αναβαθμίσεων Shanghai και Capella. Ήταν τότε που άρχισε να επιτρέπεται η απελευθέρωση των στακαρισμένων ETH, για πρώτη φορά από την ενεργοποίηση του staking τον Δεκέμβριο του 2020.

Σήμερα, σχεδόν 28 εκατομμύρια νομίσματα, τα οποία που αντιπροσωπεύουν το 23,1% του κυκλοφορούντος προσφερόμενου Ethereum, είναι σε κατάσταση staking από 863.688 validators.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου - 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v