Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο CEO της BlackRock και το μεγάλο στοίχημα στο Bitcoin

Ο χρησμός του Larry Fink για την αξία του Bitcoin στο μέλλον, εν αναμονή της απάντησης της SEC για το ETF. Γιατί διπλασίασε την τιμή του σε μία εβδομάδα το altcoin PYR.

Ο CEO της BlackRock και το μεγάλο στοίχημα στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Την περασμένη εβδομάδα, o γνωστός επενδυτής Mike Alfred συνομίλησε με τον CEO της BlackRock, Larry Fink (φωτό). Ήταν μια όμορφη κουβέντα που κράτησε περίπου 15 λεπτά, όπως αφηγήθηκε ο Alfred. Στο τέλος, τον ρώτησε πόσο πολύτιμο πιστεύει ότι μπορεί να είναι το Bitcoin στο μέλλον. Η απάντηση του Larry Fink ήρθε με τη μορφή μιας ερώτησης: ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ελευθερίας; 

Πράγματι, έχει δίκιο ο επικεφαλής του ισχυρότερου επενδυτικού ομίλου στον κόσμο. Το δίκτυο του Bitcoin μπορεί να παρομοιαστεί με την πιο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα στον κόσμο. Ελεύθερη από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, πειθαρχεί μόνο στα μαθηματικά. Ακολουθεί το αρχικό πλάνο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε, ανεξάρτητα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις ή τις συνθήκες.

Πρόκειται για το νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Αδιαφορεί για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα συμφέροντα, τις οικονομικές κρίσεις. Η νομισματική πολιτική του δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο εκτός από έναν μαθηματικό κώδικα, ο οποίος όχι μόνο είναι δημοσιοποιημένος αλλά και προαποφασισμένος.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η SEC, ειδικά υπό την προεδρία του Gary Gensler, δεν πρόκειται να ενδώσει στα αιτήματα των μεγάλων της Wall Street και θα αρνηθεί να δώσει έγκριση για ETF του Bitcoin στη spot αγορά. Από την άλλη, κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, καθώς όλοι αυτοί οι αξιοσέβαστοι οίκοι έχουν να προστατέψουν τη φήμη τους.

Για παράδειγμα η BlackRock φαντάζει δύσκολο να έκανε την κίνηση να ζητήσει την άδεια για το συγκεκριμένου τύπου ETF χωρίς να έχει υπολογίσει τις πιθανότητες, τις συνθήκες ή, αν θέλετε, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Οι πελάτες της την εμπιστεύονται γιατί πιστεύουν πως γνωρίζει τι κάνει. Θα ήταν πλήγμα για την εικόνα της, αν η SEC την απορρίψει.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό χρηματιστηριακά το Bitcoin ETF; Η απάντηση δίνεται με μια άλλη ερώτηση: γιατί ανέβηκε τόσο πολύ ποσοστιαία τις προηγούμενες φορές; Ο λόγος είναι πως σημειώθηκε τεράστια ζήτηση, η οποία δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί από την προσφορά. Και πώς θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, όταν η προσφορά είναι αυστηρά πεπερασμένη;

Από την άλλη, κρατικά νομίσματα μπορούν να βγαίνουν όσα επιθυμεί η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση. Αρκεί μια πολιτική απόφαση. Τα ομόλογα, το ίδιο. Είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να εκδώσουν όσα θέλουν. Στις μετοχές συμβαίνει κάτι ανάλογο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί μια εταιρεία με απόφαση της γενικής συνέλευσης να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών.

Αντίθετα, ο χρυσός έχει περιορισμούς. Ωστόσο, το πιο σπάνιο εμπόρευμα επί χιλιάδες χρόνια, τα επόμενα 25 χρόνια θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Στο ίδιο διάστημα, η ποσότητα του Bitcoin είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί μόλις κατά 7%. Θα προσεγγίσει το ανώτατο σημείο των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων και δεν πρόκειται να αυξηθούν ποτέ. 

Η διαφορά είναι συγκλονιστική. Και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό. Τον Μάρτιο του 2017, η τιμή του ενός Bitcoin έφτασε την τιμή μιας ουγκιάς χρυσού, στα 1.200 δολάρια. Από τότε το ψηφιακό νόμισμα έχει πολλαπλασιάσει την αξία του πάνω από 20 φορές, ενώ ο χρυσός έχει ανέβει μόλις 50%.

Πολλοί το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όσον αφορά στο Bitcoin είναι πως έχει αποτύχει επειδή έχει υποχωρήσει αρκετά από τα υψηλά του. Δεν σκέφτονται τη διαδρομή, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, που έχει διανύσει μέχρι σήμερα. Η τιμή του Bitcoin πάντα αυτό κάνει. Κινείται σε οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι διαρκούν σχεδόν μια 4ετία. Πάντα όμως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ξεπερνάει τα προηγούμενα υψηλά του στο τέλος του κύκλου.

Ειδικά στη χώρα μας, που ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του πριν από 25 χρόνια, αυτό δεν θα έπρεπε να αναφέρεται καν ως επιχείρημα.

Μια που αναφερθήκαμε σε ιστορικά υψηλά, σε αυτό το σημείο βρίσκεται το Bitcoin σε σχέση με τα νομίσματα τριών μεγάλων χωρών: Αργεντινή, Τουρκία και Νιγηρία. Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε την πορεία της τιμής του Bitcoin υπολογισμένο σε σχέση με την τουρκική λίρα τα τελευταία 5 χρόνια. Το επίσημο νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει υποτιμηθεί 99% επί του Bitcoin.

Ο κόσμος των altcoins

Το PYR, το νόμισμα του οικοσυστήματος Vulcan Forged, το οποίο έχει έδρα στην Αθήνα, σχεδόν διπλασίασε την τιμή του μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε πάνω από τα 5 δολάρια με +37%. Ο σημαντικότερος λόγος ήταν η ένταξή του στο κορεατικό ανταλλακτήριο Bithumb. Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια επέκτασής της στην Ασία, όπως αναφέρει στο Χ (πρώην Twitter) η Vulcan Forged.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v