Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ... σκληρό για να πεθάνει το Solana

Πού οφείλεται η ολική επαναφορά του κρυπτονομίσματος, με άνοδο 170% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και 24% το τελευταίο 24ωρο. Η κατάρρευση λόγω FTX και οι νέες κινήσεις.

Πολύ... σκληρό για να πεθάνει το Solana

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το Solana. Μέσα σε ένα 24ωρο εκτοξεύτηκε +24%, φτάνοντας μέχρι και τα 47 δολάρια. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου καταγράφει απόδοση της τάξης του +170%.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω, από το χαμηλό του Ιουνίου, η άνοδος είναι +266%. Αν μάλιστα το υπολογίσουμε από την αρχή του χρόνου, τότε έχει πενταπλασιάσει την αξία του.

Τι είναι αυτό που κινεί το Solana; Έγινε ξαφνικά τόσο καλό ή είχε υποτιμηθεί πολύ η αξία του; Η απάντηση είναι πως πρόκειται για έναν συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Υπενθυμίζουμε πως το Solana είχε ένα δολάριο τον Δεκέμβρη του 2020, για να φτάσει… στις δόξες του, στα 270 δολάρια, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, στην κορυφή του Νοεμβρίου του 2021.

Από τότε έγιναν πολλά. Κατ' αρχάς άρχισε να υποχωρεί όλη η αγορά των κρυπτονομισμάτων, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αλλαγής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Από την περίοδο της απότομης χαλάρωσης λόγω της πανδημίας, περάσαμε στην αυστηρή σύσφιξη, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Για την άνοδο και την πτώση του δικτύου του Solana, όμως, υπήρξαν και άλλοι λόγοι. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του προέκυψε από το αφήγημα ότι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ο αντικαταστάτης του Ethereum.

Πράγματι, αυτό το σενάριο φαινομενικά είχε βάσεις. Η ταχύτητα συναλλαγών που υποσχόταν, ταυτόχρονα με το πολύ χαμηλό κόστος συναλλαγών, ήταν κάτι που ακουγόταν πειστικό. Επιπλέον, είχε πίσω του ως βασικό χρηματοδότη τον τότε πανίσχυρο ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried.

Εκείνο όμως που φάνταζε τότε το δυνατό του σημείο, αποδείχτηκε το πιο αδύναμο. Η αποκάλυψη του σκανδάλου και η κατάρρευση της FTX παρέσυρε και το Solana Foundation, το οποίο είχε στην κατοχή του πολλές μετοχές του ανταλλακτηρίου και πολλά από το FTT. Τότε άξιζαν δεκάδες εκατομμύρια, ενώ τώρα δεν αξίζουν σχεδόν τίποτα, καθώς βρίσκονται στη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Κι όχι μόνο αυτό. Το οικοδόμημα του Solana είχε βασίσει την ανάπτυξή του υπερβολικά, όπως αποδείχτηκε, στην FTX. Για παράδειγμα, το FTX δημιούργησε το Serum, ένα πρωτόκολλο DeFi που δεν υπάρχει πια, αλλά στην ακμή του ήταν η ραχοκοκαλιά του οικοσυστήματος αποκεντρωμένης χρηματοδότησης του Solana.

Ωστόσο το Solana αποδείχτηκε πως ήταν πολύ σκληρό για να πεθάνει. Χάρη στην αυξανόμενη υποστήριξη προγραμματιστών αλλά και την κοινότητα των χρηστών του, όχι μόνο επιβίωσε αλλά πραγματοποιεί ολική επαναφορά. Οι προγραμματιστές έχουν αυξηθεί πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι υποστηρικτές του Solana λένε πως το δικό τους blockchain είναι τεχνολογικά ανώτερο. Το θεωρούν καλύτερο, ταχύτερο, φτηνότερο από το Ethereum και ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να αποδειχθεί.

Συγκρίνουν μάλιστα το Solana με τη χρηματιστηριακή πορεία του Ethereum, το οποίο είχε βυθιστεί στην ανυποληψία μετά το σκάσιμο της φούσκας των ICO το 2018, έχοντας πέσει κάτω από τα 100 δολάρια. Παρ' όλα αυτά μπόρεσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και βρέθηκε μέχρι τις 4.700 δολάρια το 2021. Πού βασίστηκε η αναγέννηση του Ethereum; Στο γεγονός ότι πολλοί προγραμματιστές μαζεύτηκαν και ξεκίνησαν νέες, ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Έτσι και το Solana, ισχυρίζονται. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως μετά την κατάρρευση της FTX δεν θα ανακάμψει ποτέ. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα θεωρήθηκε η χειρότερη εποχή να κατέχεις Solana, επειδή αναμενόταν να ρευστοποιηθεί μεγάλη ποσότητα νομισμάτων SOL που κατείχε η υπό εκκαθάριση FTX.

Ωστόσο για άλλη μια φορά η αγορά έκανε το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι.

Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη δεν προήλθε χωρίς αιτία. Η κάλυψη των short θέσεων που είχαν ανοιχτεί με μόχλευση ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο πραγματικός λόγος ήταν πως προχθές, στις 31 Οκτωβρίου, στο Συνέδριο Breakpoint του Solana έγιναν σημαντικές αποκαλύψεις.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Dan Albert ανακοίνωσε την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου (Testnet) για τον Firedancer, το οποίο κατασκευαζόταν από τον περασμένο Αύγουστο. Ο Firedancer θα λειτουργεί ως ένας δεύτερος επικυρωτής (Validator) του δικτύου Solana. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Solana Labs, Anatoly Yakovenko, υπολογίζουν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα, την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τελικά την αποτελεσματικότητα.

Με το Firedancer ισχυρίζονται πως θα λύσουν τα προβλήματα του δικτύου που είχαν προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας του στο παρελθόν. Η κυκλοφορία του mainnet προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αν θα το πετύχουν τελικά δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά, αλλά αυτό που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά είναι πως η ενασχόληση με το οικοσύστημα των crypto κρύβει συνεχώς μεγάλες συγκινήσεις

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v