Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές «προετοιμασίας» στο Bitcoin με το βλέμμα στα ETF

Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία για τις ροές προς τα κρυπτονομίσματα. Το προβάδισμα Bitcoin και Solana με το Ethereum στα… αζήτητα από τους θεσμικούς. Η εναλλακτική επιλογή για τους επενδυτές.

Αγορές «προετοιμασίας» στο Bitcoin με το βλέμμα στα ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να λάβουν εταιρίες όπως οι BlackRock, Fidelity, ARK, ProShares κ.τλ., την πολυαναμενόμενη έγκριση για ETF του Bitcoin βασισμένο στην spot αγορά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι ίδιοι οι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί.

Πως το αντιληφθήκαμε; Απλά κοιτάζοντας τα δεδομένα που αφορούν τις χρηματοροές που γίνονται από επενδυτικά προϊόντα σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, σημείωσαν σε εβδομαδιαία βάση την μεγαλύτερη αύξηση τους από τον Ιούνιο του 2022.


Το ποσό που επενδύθηκε ήταν 326 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να καταλαμβάνει το 90% από το συνολικό ποσό ή 296 εκατομμύρια. Βέβαια τα 15 εκατομμύρια αφορούν short θέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν εξαιτίας της πρόσφατης ανόδου της τιμής του. Αξιοσημείωτο είναι και το μερίδιο του Solana τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που δικαιολογεί την σημαντική άνοδο που σημειώνει εδώ και μήνες, με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την Coinshares, περίπου 91 εκατομμύρια δολάρια ήταν το ποσό που διέθεσε η ETC Group, 72 η Purpose Investments, 46 η 21shares, 32 η Proshares, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσά οι υπόλοιποι. Το μεγαλύτερο μέρος όπως αναφέραμε διοχετεύτηκε στο Bitcoin.

Το Ethereum συνεχίζει να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των θεσμικών. Δεν είχε μόνο περισσότερες εκροές από εισροές αυτή την εβδομάδα, αλλά ολόκληρο το 2023. Αντίθετα, το Solana είχε καθαρές εισροές 24 εκατομμυρίων μέσα στην εβδομάδα και 67 σε μηνιαία βάση.

Οι επιπτώσεις από την έκκριση του ETF

Πότε θα γνωρίζουμε αν θα δοθεί η έγκριση από την SEC; Μια πιθανή ημερομηνία είναι προς το τέλος Ιανουαρίου. Τότε είναι η καταλυτική ημερομηνία για την αίτηση που έχει υποβάλει η ARK Invest. Ωστόσο θεωρείται απίθανο να εγκριθεί πρώτα της ARK και να μετά από μήνες να δοθεί το πράσινο φως στην BlackRock και τους υπόλοιπους. Λογικά την έγκριση θα την λάβουν όλοι μαζί. Όσοι τουλάχιστον διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Για ποιο λόγο σπεύδουν να αγοράσουν οι επενδυτικές εταιρίες Bitcoin από τώρα, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα έγκριση από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC); Για να προλάβουν. Όπως εξήγησε στο CNBC ο πρώην CEO της MicroStrategy, Michael Saylor, αναμένεται η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ η προσφορά θα συρρικνωθεί!

Τα ETFs θα επιταχύνουν την υιοθέτηση από το ευρύτερο κοινό και την ευαισθητοποίηση από πλευράς θεσμικών. Ακόμα το 99% των επενδυτών δεν γνωρίζει για το Bitcoin. Ταυτόχρονα, μετά τον Απρίλιο που θα συμβεί το φαινόμενο του halving, ο ρυθμός προσφοράς Bitcoin θα πέσει στο μισό, μειώνοντας την διαθέσιμη ποσότητα, με συνέπεια να αυξηθεί η σπανιότητα του. Για αυτό με επενδυτικό ορίζοντα ενός έτους ή και παραπάνω, τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθείς στο Bitcoin, υποστηρίζει ο Saylor.

Μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή του Bitcoin ETF είναι να αγοράσεις την μετοχή της MicroStrategy, από τη στιγμή που η εταιρία κατέχει μεγάλες ποσότητες στον ισολογισμό της. Χρησιμοποιούμε μόχλευση με σύνεση και έξυπνο τρόπο (σ.σ. εννοεί το δάνειο των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 1,6% για να αγοράσουν Bitcoin), έχουμε φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ δεν χρεώνουμε έξοδα διαχείρισης, ισχυρίζεται ο Michael Saylor.

Ο ιδρυτής της MicroStrategy, φανατικός υποστηρικτής του Bitcoin τα τελευταία χρόνια, δηλώνει εμφατικά και κάτι άλλο. Στην ερώτηση αν θεωρεί πως ο ίδιος και η εταιρία του έχουν αρκετή έκθεση στο Bitcoin, απάντησε πως «ποτέ δεν μπορείς να κατέχεις αρκετά Bitcoin.»

Το σκεπτικό του Saylor δείχνει να επιβραβεύεται. Από τότε που αγόρασε για πρώτη φορά Bitcoin η MicroStrategy, εδώ και λίγο περισσότερο από 3 χρόνια, καταγράφει αθροιστικά 40-50% ετήσια απόδοση. Με μεγάλη μεταβλητότητα βέβαια, όπως παραδέχεται ο Saylor.

Ωστόσο δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τη μεταβλητότητα ως μειονέκτημα αλλά ως χαρακτηριστικό. Όπως δήλωσε σε μια άλλη συνέντευξη του στο Bloomberg, καλύτερα να υπάρχει μεταβλητότητα, η οποία επιταχύνει την επίτευξη αποδόσεων, παρά να μην υπάρχει. Για παράδειγμα, ο χρυσός έχει μικρή μεταβλητότητα αλλά στο ίδιο διάστημα είναι μείον 1%.

Σύμφωνα με τον Michael Saylor, ο τζίρος στο trading έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες, επειδή πολλοί από τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν υπερβολική μόχλευση ή ήταν απατεώνες, έχουν βγει εκτός αγοράς. Αυτοί που κυρίως πουλάνε είναι οι miners, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ αυτοί που αγοράζουν συστηματικά είναι οι holders, οι μακροχρόνιοι επενδυτές. Όσοι γνωρίζουν σε βάθος τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο με αφορμή τα ETFs, όλα θα αλλάξουν. Ιδιώτες και θεσμικοί θα κατευθύνουν τους κρουνούς των κεφαλαίων προς τον χώρο των crypto.

Ο Michael Saylor στην αρχή είχε λοιδορηθεί από τους mainstream οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων για την επιλογή του στο Bitcoin. Ωστόσο γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Αν η επενδυτική θέση του Michael Saylor δικαιωθεί, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον πιο διορατικό και επιτυχημένο επενδυτή όλων των εποχών.

Για την ώρα οι αποδόσεις του έχουν κατατροπώσει όλους τους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street. Η αξία της MicroStrategy έχει αυξηθεί 242% από τις 10 Αυγούστου 2020, την ημερομηνία όπου απέκτησε Bitcoin και το ενέταξε στον ισολογισμό της. Από τότε το Bitcoin σημειώνει άνοδο 192%.

Οι κυριότεροι μετοχικοί δείκτες S&P και Nasdaq, είχαν απόδοση 25% και 17%, αντίστοιχα. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες κυμάνθηκαν από -15% μέχρι +88%. Χρυσός, ασήμι και ομόλογα είχαν αρνητική απόδοση.

Καθόλου άσχημα Michael…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v