Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Πακτωλός κεφαλαίων σε αναμονή για έγκριση του ETF

Γιατί η έγκριση του ETF από τη spot αγορά θεωρείται ιστορική καμπή στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Οι θεσμικοί, η... διαφήμιση και τα 100 δισ. δολάρια.

Bitcoin: Πακτωλός κεφαλαίων σε αναμονή για έγκριση του ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets. 

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η έγκριση ενός ETF του Bitcoin, το οποίο να βασίζεται στη spot αγορά (όχι στα futures), θα αποτελέσει μια ιστορική καμπή στην πορεία των crypto. Ο λόγος που το πιστεύουν είναι πως θα ανοίξει ο δρόμος στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Τόσο επειδή θα εισέλθουν ενεργά οι θεσμικοί επενδυτές με τα άπειρα χρήματα που διαθέτουν, όσο και επειδή θα διευκολύνει την απόκτησή του από ιδιώτες, οι οποίοι διστάζουν, διότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν με προσωπικά πορτοφόλια ή να ανοίξουν λογαριασμό σε ανταλλακτήρια.

Κυρίως όμως επειδή θα νομιμοποιήσει σε πρώτη φάση το Bitcoin και σε δεύτερη το Ethereum στη συνείδηση του κόσμου. Οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες που θα εκδώσουν το ETF, καθώς θα επιδιώκουν να πουλήσουν μερίδια, θα προβάλουν τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του Bitcoin. Όσο και αν πριν από 2-3 χρόνια αυτό ακουγόταν σαν ανέκδοτο, οι παραδοσιακοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι θα προβούν σε κανονική διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του Bitcoin.

Πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη αίτηση και μετά από 33 συνεχόμενες απορρίψεις, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα δώσει το πράσινο φως για τη δημόσια διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια ενός συγκεκριμένου τύπου ETF του Bitcoin, όπου ο εκδότης θα απαιτείται να αγοράζει κανονικά νομίσματα, όχι futures.

Αξία ανεκτίμητη, όπως αναφέρει το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν, ειδικά για τους παλαιότερους του χώρου που δικαιώνονται. Που άντεξαν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα επί χρόνια, ενάντια σε mainstream καθηγητές, διεθνούς φήμης αναλυτές, επιτυχημένους επενδυτές και συμβούλους, αξιοσέβαστα ιδρύματα, κ.λπ., με όποιο κόστος συνεπάγεται κάτι τέτοιο στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Πλέον βλέπουν τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους οικονομικούς συμβούλους να ακολουθούν με καθυστέρηση τα βήματά τους. Όχι μόνο να αρχίζουν επιτέλους να αφιερώνουν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους στα crypto, αλλά και να το υπερασπίζονται στον κοινωνικό και επαγγελματικό τους περίγυρο.

Βέβαια δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό από ό,τι γινόταν από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του Bitcoin. Αυτό που άλλαξε είναι η κλίμακα. Το μέγεθος του ανθρώπινου πλήθους και των κεφαλαίων. Στην αρχή, όλοι -ή αν θέλετε σχεδόν όλοι, για να μην είμαστε απόλυτοι- το υποτίμησαν ή το θεώρησαν απάτη. Πρώτος από όλους ο υποφαινόμενος.

Στο βιβλίο «Επενδυτικό Εγχειρίδιο του Bitcoin» αναφέρω το προσωπικό μου βίωμα: «Το ταξίδι μου στη χώρα των κρυπτονομισμάτων δεν ξεκίνησε καλά. Η αντίδρασή μου στην αρχή δεν διέφερε από αυτήν της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων που άκουσαν το Bitcoin για πρώτη φορά. Αμέσως σκέφτηκα πως πρόκειται για απάτη. Τους άτιμους, σκέφτηκα. Τι σκαρφίστηκαν για να φάνε τα χρήματα του κοσμάκη! Μου φαινόταν αδιανόητο ότι υπάρχουν τόσο αφελείς που ανταλλάσσουν τα με τόσο κόπο αποκτημένα χρήματά τους με ψηφία στον υπολογιστή.

Ωστόσο, υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή που έκανα το λάθος να αγνοήσω. Στη ζούγκλα των αγορών, νικητής βγαίνει ο "επενδυτής-ελέφαντας". Αυτός που διαθέτει μεγάλα αυτιά και μικρό στόμα, ο ανοιχτόμυαλος. Ο "επενδυτής-ιπποπόταμος", που ξεχωρίζει από τα μικρά αυτιά και το μεγάλο στόμα, αυτός που βρίσκεται στον χώρο για να κάνει επίδειξη της εξυπνάδας του, είναι το αιώνιο θύμα. Κι εγώ δεν είχα απλώς μικρά αυτιά στο θέμα των crypto. Τα είχα ερμητικά κλειστά. Ποτέ δεν έκανα μεγαλύτερο λάθος σε όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία μου».

Πράγματι, προσωπικά πέρασα από όλα τα στάδια. Στην αρχή το θεώρησα ως μέσο εξαπάτησης των αφελών. Κατόπιν ως απλά έναν κερδοσκοπικό τίτλο, που υπόσχεται έντονες διακυμάνσεις και που δίνει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις στο trading. Μόνο μετά από εντατική μελέτη και επίμονη προσπάθεια κατανόησης, αντιλήφθηκα τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Και βέβαια μετά, ακολουθεί το επόμενο στάδιο. Όχι μόνο της αποδοχής αλλά της πίστης.

Της πίστης ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα, το οποίο δείχνει την κατεύθυνση σε ένα πιο αποδοτικό αλλά και πιο δίκαιο νομισματικό -συνεπώς και οικονομικό- σύστημα. Πως τα περιστατικά απάτης, όπως της FTX ή κακών απομιμήσεων, όπως τα νομίσματα-πυραμίδες, είναι τα συμπτώματα του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται ακόμα.

Για αυτό και οι παλαιότεροι στον χώρο των crypto υποδέχονται τους νεότερους με κατανόηση και πάντοτε διάθεση να εξηγήσουν τι διαφορετικό διαθέτει ο θαυμαστός κόσμος του Bitcoin και του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω του. Όχι από ηθική ανωτερότητα. Επειδή έχουν περάσει και εκείνοι από το στάδιο της άγνοιας και διαφωτίστηκαν από τους ακόμα παλαιότερους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg Intelligence, εξαιτίας της πιθανής εμπλοκής αξιοσέβαστων τεράστιων ονομάτων της Wall Street, όπως η BlackRock, η Fidelity και η Invesco, η αγορά του Bitcoin ETF έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε αγορά ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η Galaxy Digital Holdings, η οποία συνεργάζεται με την Invesco, πραγματοποίησε συνάντηση νωρίτερα αυτό τον μήνα με περίπου 300 επαγγελματίες επενδύσεων, με θέμα το ETF του Bitcoin.

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να έχει 55% προσανατολισμό προς μετοχές, άλλο 25% προς ομόλογα, 20% σε μετρητά και εναλλακτικές λύσεις όπως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Μετά την κυκλοφορία των ETF στη spot αγορά, μόλις είναι διαθέσιμα τίτλοι όπως το BITQ της Bitwise's, θα είναι εύκολο να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα.

Πολλοί επενδυτικοί σύμβουλοι δημιουργούν ένα είδος επενδυτικής στρατηγικής με μοντέλα, στα οποία συμβουλεύουν τους πελάτες τους να διαθέσουν ένα ορισμένο ποσοστό σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα. Πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και θα επιτύχουν καλή απόδοση για τους πελάτες τους.

Φυσικά, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, το καλύτερο από όλα είναι για κάποιον να κατέχει άμεσα Bitcoin στο προσωπικό του πορτοφόλι, το οποίο να έχει προμηθευτεί από κάποιο ανταλλακτήριο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ευκολία που θα προσφέρει το Bitcoin ETF είτε στους θεσμικούς είτε στους αρχάριους επενδυτές.

 

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v