Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πάρτι στα crypto συνεχίζεται δια χειρός BlackRock

Οι κινήσεις προεργασίας του επενδυτικού κολοσσού για το ETF και το νέο ιστορικό επίτευγμα για το δίκτυο του Bitcoin. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Το πάρτι στα crypto συνεχίζεται δια χειρός BlackRock

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

«Ξεκουράζεται» από χθες η τιμή του Bitcoin, στο επίπεδο των 44.000 δολαρίων. Λογικό. Από τον Σεπτέμβριο που βρισκόταν στις 25.000 δολάρια και μετά, δεν συναντάμε στο διάγραμμα ούτε μία υποχώρηση άξια λόγου.

Πάντοτε ο επόμενος τοπικός πυθμένας είναι υψηλότερος του προηγούμενου, με ακρίβεια που βρίσκουμε στον ορισμό της ανοδικής τάσης στα βιβλία της τεχνικής ανάλυσης.

Η επόμενη αντίσταση όπου υπολογίζεται να συναντήσει δυσκολίες το Bitcoin βρίσκεται στις 48.000 δολάρια. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο όπου είχε σταματήσει μια σημαντική ανοδική προσπάθεια τον Μάρτιο του 2022, θάβοντας τις ελπίδες για επαναφορά της τιμής προς τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Ωστόσο, αν αρχίσει να κινείται προς τα κάτω, στις 42.000 αναμένεται να συναντήσει ανυπόμονους αγοραστές. Αν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, η επόμενη στήριξη βρίσκεται στη μοβ γραμμή τάσης, κοντά στις 39.500 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό επίτευγμα για το δίκτυο του Bitcoin είχαμε προχθές. Οι διευθύνσεις που κατέχουν έστω και ελάχιστη ποσότητα Bitcoin έφτασαν στα 50 εκατομμύρια. Με την τάση να είναι και εκεί ξεκάθαρα ανοδική όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα. Και ασταμάτητη, θα συμπληρώναμε.

Παρ' όλα αυτά, το περιβάλλον γύρω από το Bitcoin δεν είναι χωρίς σύννεφα. Σε χθεσινή ακρόαση στο Καπιτώλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον ισχυρίστηκε ότι τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να απαγορευτούν. Όπως εξήγησε, η μία και μοναδική χρήση του Bitcoin είναι να βοηθά τους εγκληματίες, τους εμπόρους ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροαποφυγή. «Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα τα καταργούσα», ανάφερε με στόμφο.

Την καλύτερη απάντηση την έδωσε από το X (πρώην Twitter) ο Yan Pritzker, συνιδρυτής της swan.com. Παρομοίασε τον Ντάιμον με έναν πωλητή αλόγων και καροτσιών, ο οποίος προεδρεύει σε ένα ίδρυμα που έχει βρεθεί ένοχο και έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση εγκληματιών, και που ζητάει από την κυβέρνηση να βοηθήσει να κλείσει η αυτοκινητοβιομηχανία επειδή χρησιμοποιείται «μόνο για έγκλημα». 

Πράγματι, πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να κατηγορείς άλλους για παρανομίες που αποδεδειγμένα και συστηματικά έχεις βρεθεί ένοχος να διαπράττεις εσύ ο ίδιος. Μόνο όποιος ζει σε παράλληλο σύμπαν δεν έχει αντιληφθεί πως ο κύριος όγκος του ξεπλύματος χρήματος και η διοχέτευση ρευστότητας προς εγκληματίες γίνεται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Για παράδειγμα, όλοι οι λογαριασμοί που αναφέρονταν στα Pandora και Panama papers ήταν σε δολάρια. Δεν υπήρχε αναφορά ούτε σε ένα Satοshi.

Η προτροπή του Ντάιμον προς την κυβέρνηση να καταργήσει το Bitcoin μοιάζει περισσότερο με αγωνιώδη κάλεσμα να κλείσουν τον ανταγωνισμό. Εμάς όμως μας κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η άγνοια του CEO του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος των ΗΠΑ. Να κλείσει το Bitcoin η κυβέρνηση; Πώς θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό; Με νόμο; Μα είναι σαν να απαγορεύεις τη βαρύτητα. Απλά δεν γίνεται. Αδιάβαστος πιάστηκες, Τζέιμι. Επαναλαμβάνεις ό,τι έλεγες το 2017. Ας πούμε ότι τότε είχες δικαιολογία. Σήμερα όμως;

Ευτυχώς δεν είναι όλοι πλέον τόσο στενόμυαλοι σε υψηλό τραπεζικό επίπεδο. Φωτεινό παράδειγμα η BlackRock, η οποία επιμένει στο αρχικό σχέδιο να διεισδύσει στον χώρο και να επωφεληθεί από το Bitcoin και το Ethereum. Τόσο από την εκμετάλλευσή του ως asset, όσο και από την τεχνολογία των crypto. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, Λάρι Φινκ, έχει ισχυριστεί ότι το tokenization θα είναι «η επόμενη γενιά για τις αγορές».

Η BlackRock δεν έχει μείνει στα λόγια. Αποκάλυψε σε μια νέα αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι έστειλε τα πρώτα 100.000 δολάρια ως «κεφάλαιο εκκίνησης» για το προς δημιουργία ETF του Bitcoin, το iShares Bitcoin Trust. Όπως αναφέρεται, τα μερίδια θα πωλούνται στην τιμή των 25 δολαρίων το κάθε ένα.

Τόσο βέβαιο είναι λοιπόν πως θα λάβει την πολυπόθητη έγκριση το ETF; Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, η πιθανότητα έγκρισης τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 90%. Θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι τον Μάρτιο. Προφανώς όμως οι άνθρωποι του κορυφαίου ειδησεογραφικού μέσου κάτι θα γνωρίζουν περισσότερο από εμάς.

Γιατί έχει τόση σημασία το νέο ETF του Bitcoin; Επειδή θα επενδύει σε πραγματικά νομίσματα και όχι σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που συνδέονται με το Bitcoin. Για παράδειγμα, κάθε μερίδιο 25 δολαρίων που θα πουλάει το iShares Bitcoin Trust της BlackRock, θα πρέπει να αποκτήσει από την αγορά το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο σε αναλογία 1:1. Δηλαδή Bitcoin αξίας 25 δολαρίων.

Η Galaxy Research προβλέπει ότι τα spot Bitcoin ETF θα αντλήσουν πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει πως η ζήτηση για Bitcoin θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Με ό,τι και αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Για ποιο λόγο θα συμβεί αυτό; Επειδή το τμήμα μάρκετινγκ της BlackRock, όπως και οι σύμβουλοι επενδύσεών της, θα επιχειρηματολογούν υπέρ των πλεονεκτημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του στους πελάτες τους. Σε όλο το τεράστιο πελατολόγιό τους, το οποίο περιλαμβάνει από εύπορους ιδιώτες μέχρι ασφαλιστικά ταμεία με περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων. Θα τους ενημερώσουν από το πώς μπορούν να επιτύχουν βελτιωμένες αποδόσεις, μέχρι πώς θα εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιό τους αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο.

Φυσικά οι πραγματικά ενημερωμένοι για τα πλεονεκτήματα του Bitcoin γνωρίζουν πως η επένδυση σε ETF δεν είναι ιδανική ιδέα. Για την ακρίβεια, θα ενθαρρύνουν τον περίγυρό τους να μάθει (κατ' αρχάς) για το Bitcoin και κατά δεύτερο, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κατέχουν πραγματικό Bitcoin. Όχι το υποκατάστατό του.

Τέλος, να αναφέρουμε κάτι που έχει συμβολική σημασία. Την ημέρα που απεβίωσε ο Τσάρλι Μάνγκερ, κολλητός για σχεδόν 60 χρόνια του Γουόρεν Μπάφετ και φανατικός ενάντιος του Bitcoin, που μαζί δημιούργησαν την Berkshire Hathaway, η κεφαλαιοποίηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ξεπέρασε την Berkshire Hathaway. Το παλιό παραδίδει τη θέση του στο νεότερο. Ας καλωσορίσουμε το καινούργιο, το καινοτόμο, το απελευθερωτικό.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v