Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο βιώσιμη είναι η άνοδος στα κρυπτονομίσματα

Πόσο γερές βάσεις έχει η άνοδος της τιμής των Bitcoin, Ethereum και της υπόλοιπης παρέας. Τα ποιοτικά στοιχεία και οι διαφοροποιήσεις. Τα γενέθλια του Dogecoin και η σχολή που δημιούργησε.

Πόσο βιώσιμη είναι η άνοδος στα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2021. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους εμπλεκόμενους είναι αν η -αναμφισβήτητη πλέον- ανοδική τάση είναι βιώσιμη. Αν θα οδηγήσει σε νέα υψηλά ή αν πρόκειται για μια ακόμα κερδοσκοπική φωτοβολίδα, η οποία θα καταρρεύσει άδοξα.

Όσον αφορά το αν θα συνεχιστεί η ανοδική προσπάθεια, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει με σιγουριά κανείς. Οι αγορές έχουν… το κακό συνήθειο να μας αιφνιδιάζουν. Ωστόσο υπάρχει απάντηση στο αν η άνοδος της τιμής των Bitcoin, Ethereum και της υπόλοιπης παρέας έχει γερές βάσεις; Ένα ηχηρό ΝΑΙ.

Ποια είναι τα αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν αυτή την περίοδο από άλλες ανοδικές κινήσεις; Έχουν εκλείψει τρεις παράγοντες που σε κάποιο βαθμό, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο, αυξάναν τη μεταβλητότητα, ωθώντας τεχνητά τις τιμές προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.

Ο ένας είναι η μόχλευση. Όχι πως δεν υπάρχουν futures, ακόμα και options στα crypto, αλλά ο αντίκτυπός τους είναι μικρότερος. Οι περισσότεροι από τους βραχυπρόθεσμους traders έχουν «καεί». Ίσως πρόκειται για την πιο καθαρή ανοδική κίνηση, καθώς η καύσιμη ύλη που την τροφοδοτεί είναι τα μετρητά. Όχι μοχλευμένα κεφάλαια. Χρήματα από απλούς ιδιώτες και από θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβουν την εμπλοκή τους στον χώρο.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως απουσιάζουν οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στο προηγούμενο bull run παρέσυραν τον κόσμο είτε να αγοράζει χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο είτε να τοποθετήσει τα χρήματά του σε αμφίβολης αξιοπιστίας tokens και NFTs. Λίγοι ήταν εκείνοι που επιδίωκαν να «εκπαιδεύουν» τους ακροατές ή αναγνώστες τους. Αντίθετα αυτό που προωθούσαν, ήταν την «πληροφορία» για το τάδε token που αν το αγοράσεις σήμερα, θα πολλαπλασιάσεις πολύ γρήγορα τα χρήματά σου.

Τεράστιο ψέμα. Ένας μύθος που ως «παλιές καραβάνες» στις αγορές, οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν ισχύει. Κανείς, μα κανείς, σε οποιονδήποτε χρηματιστηριακό χώρο, όσο πίσω και να κοιτάξουμε στο παρελθόν, δεν κέρδισε χρήματα σε βάθος χρόνου χωρίς να κοπιάσει πρώτα. Χωρίς να παρακολουθεί τις εξελίξεις και κυρίως χωρίς να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Η ποιοτική διαφορά είναι πως από τον Ιανουάριο, αν, όπως όλα δείχνουν, δώσει την άδεια για Bitcoin ETF η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, τη σύσταση για τις αγορές θα την κάνουν πιστοποιημένοι επενδυτικοί σύμβουλοι από αξιοσέβαστα ιδρύματα, όπως η BlackRock, η Fidelity κ.λπ. Και αυτοί δεν απευθύνονται μόνο σε εύπορους ιδιώτες, αλλά και στα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η τρίτη διαφορά σε σύγκριση με άλλες ανοδικές περιόδους και κυρίως την προηγούμενη, είναι πως δεν υπάρχουν πια οι αμφιβόλου αξιοπιστίας -όπως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις- οντότητες, όπως η FTX, η Celsius και άλλοι. Φορείς που κατηγορούνται πως φούσκωναν τις τιμές προς ίδιο όφελος, χρησιμοποιώντας υπερβολική μόχλευση. Κάποιοι έχουν κατηγορήσει και την Binance ότι χειραγωγεί την αγορά. Μια κατηγορία που δεν έχει αποδειχθεί, ούτε έχουν προκύψει απτά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, ακόμα και αν είχαν δίκιο, είναι εντελώς απίθανο να το επιχειρήσει αυτή την περίοδο, καθώς βρίσκεται υπό επιτήρηση από τις αρχές.

Η εικόνα της αγοράς

Όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, ο χώρος του blockchain διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Ένα από αυτά είναι πως μπορούμε να ανιχνεύουμε τη δραστηριότητα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Πράγματι, τα on-chain δεδομένα μάς δείχνουν πως οι βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι Bitcoin σε μεγάλο βαθμό έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα έχουν ρευστοποιήσει σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Βραχυχρόνιοι θεωρούνται όσοι κρατάνε τα νομίσματα στα πορτοφόλια τους κάτω από 155 ημέρες. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί μια σαφής ποιοτική διαφορά. Όσοι κρατάνε τα Bitcoin τους μεγαλύτερο διάστημα από τις 155 ημέρες, έχουν μια σχετικά ομογενοποιημένη συμπεριφορά, η οποία διαφέρει από όσους τα κρατάνε κάτω από αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι βραχυπρόθεσμοι είναι πιο ευάλωτοι στα νέα της αγοράς, τα κέρδη ή τις ζημιές τους. Επηρεάζονται συναισθηματικά πιο πολύ από τους μακροχρόνιους, που κατά κανόνα αρκούνται να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Να έχουν βαθιά πίστη στις προοπτικές του Bitcoin και ενδεχομένως σε κάποια από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Για τους μακροπρόθεσμους, συχνά το Bitcoin είναι περιουσιακό στοιχείο «μιας απόφασης». Αυτό σημαίνει ότι αγοράζεται με το σκεπτικό να μην πωληθεί «ποτέ». Δεδομένου του ιστορικού της απόδοσης του Bitcoin, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έχουν λάθος;

Τα γενέθλια του Dogecoin

Τέλος, να κλείσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση σε γιορτινό κλίμα. Πριν από 10 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου 2013, δύο κρυπτο… σπασίκλες, ο Billy Markus και ο Jackson Palmer, ξεκίνησαν για πλάκα ένα meme coin, το Dogecoin. Ένα νόμισμα το οποίο εξελίχθηκε πέρα από κάθε φαντασία, ακόμα και των εμπνευστών του. Μέσα σε δύο εβδομάδες, η τιμή του τριπλασιάστηκε και κατέγραψε περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές ακόμα και από το Bitcoin.

Μέσα σε ένα μήνα, το Dogecoin.com είχε πάνω από ένα εκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες και κάποια στιγμή έφτασε να συγκεντρώνει μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα μαζί! Τελικά αποδείχθηκε πως όντως ήταν κάτι παραπάνω από ένα hype. Έφτασε να αποκτήσει κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων, δημιουργώντας σχολή. Μια ειδική κατηγορία στον χώρο των crypto, τα meme coins.

Σήμερα είναι το δέκατο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έχοντας αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κι όχι μόνο αυτό. Διαθέτει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Elon Musk, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλοδωρήματα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για αγορά εισιτηρίων και για αγορά αντικειμένων σε καταστήματα λιανικής!

Το Dogecoin αποδεικνύει πως ακόμα και οι πιο τρελές ευχές μπορούν να πραγματοποιηθούν στον μαγικό χώρο των crypto…

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v