Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είδαμε το τέλος της ανοδικής κίνησης στο Bitcoin;

Τι σηματοδοτεί η ξαφνική «εξαέρωση» στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι αιτίες της «βουτιάς» και τα σινιάλα για την τάση. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Τι γίνεται με το Cardano.

Είδαμε το τέλος της ανοδικής κίνησης στο Bitcoin;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επιτέλους, μία διόρθωση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία επέτρεψε σε όσους έμειναν έξω από το πάρτι να συμμετέχουν. Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα της τιμής του Bitcoin, τη Δευτέρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε μια σημαντική υποχώρηση. Από τις 44.000 δολάρια, μέσα σε ελάχιστες ώρες, βρέθηκε στις 40.600, διαγράφοντας μεμιάς όλα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Πράγματι, τη Δευτέρα σημειώθηκε η τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση μέσα στο 2023.

Η αιτία δεν είναι άμεσα φανερή, αν εξαιρέσουμε πως ρευστοποιήθηκαν μοχλευμένες θέσεις αξίας 280 εκατ. δολαρίων σε λιγότερες από 4 ώρες, κυρίως από εκείνους που είχαν ποντάρει στη συνέχιση της ανόδου. Η αλήθεια είναι πως δεν αποτέλεσε έκπληξη η υποχώρηση, αν σκεφτούμε πως το Bitcoin έχει καταγράψει 8 συνεχόμενα εβδομαδιαία πράσινα καντήλια. Με άλλα λόγια, επί 8 συνεχόμενες εβδομάδες κάθε Κυριακή βράδυ η τιμή του Bitcoin βρισκόταν υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τεχνικά, το κρίσιμο σημείο είναι οι 42.000 δολάρια. Όντως, εκεί η νέα ανοδική προσπάθεια βρήκε εμπόδιο. Αντίθετα, κοντά στις 40.000 δολάρια είναι ένα πιθανό σημείο όπου αναμένεται να βρεθούν μαζεμένοι πολλοί αγοραστές.

Ανάλογη εικόνα είχαμε και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum. Η μοβ οριζόντια γραμμή στήριξης στις 2.150 δολάρια δεν απειλήθηκε, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα.

Κρίσιμο εμπόδιο οι 2.320, αν συνεχιστεί η άνοδος, ενώ τυχόν διάσπαση των 2.150 θα σημαίνει πως η υποχώρηση είχε σοβαρούς λόγους που συνέβη.

Πόσα διαθέσιμα Bitcoin υπάρχουν;

Άραγε είδαμε την κορυφή; Θα πρέπει να θεωρήσουμε πως βιώνουμε το τέλος του ενθουσιασμού ή πρόκειται για φυσιολογική παροδική υποχώρηση; Αυτά τα ερωτήματα μόνο ο χρόνος μπορεί να τα απαντήσει με σιγουριά. Ωστόσο, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ορισμένα ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά στον χώρο των crypto. Κάποιες ενδείξεις, οι οποίες βοηθάνε στην… εξερεύνηση του μέλλοντος.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό στην τωρινή ανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πως πάνω από το 70% των νομισμάτων δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και ένα χρόνο. Προφανώς οι κάτοχοί τους θεωρούν πολύ χαμηλή την τιμή, έτσι ώστε να μπουν στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν. Συνήθως, στους παραδοσιακούς τίτλους, συμβαίνει το αντίθετο. Όσο η τιμή ανεβαίνει τόσο ο κόσμος θέλει να πουλήσει, για να κατοχυρώσει τα κέρδη του. Όχι στο Bitcoin. Σε αυτό, όσο η τιμή ανεβαίνει, ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση ότι έχουν κάνει τη σωστή επιλογή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της on-chain ανάλυσης της Glassnode, οι βραχυχρόνιοι επενδυτές Bitcoin κατέχουν 2,33 εκατομμύρια νομίσματα, ενώ στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται 2,32 εκατομμύρια. Αθροιστικά αυτές οι δύο κατηγορίες αποτελούν μόλις το 23,8% της συνολικής κυκλοφορίας του Bitcoin, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Το χαμηλότερο ποσοστό που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του Bitcoin.

Aλλο ένα διάγραμμα που αποδεικνύει ότι τα διαθέσιμα Bitcoin στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα από όσο νομίζουμε, είναι το επόμενο. Η κόκκινη γραμμή αποτυπώνει τους βραχυχρόνιους κατόχους νομισμάτων και τη διαθέσιμη ποσότητα στα ανταλλακτήρια. Η πορτοκαλί γραμμή απεικονίζει τα Bitcoin που ρευστοποιούνται πολύ γρήγορα. Και οι δύο ενδείξεις είναι σε καθαρή πτωτική τάση, στο χαμηλότερο σημείο ετών. Αντίθετα, οι μακροχρόνιοι κάτοχοι βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Τι γίνεται με το Cardano

Εξελίξεις όμως έχουμε και στο Cardano, όπου το ξεπέρασμα του 0,40 δολαρίου απελευθέρωσε την τιμή του, η οποία ξεχύθηκε προς το 0,65 μέσα σε λιγότερο από 4 ημέρες. Παρασυρόμενο από το γενικότερο κλίμα μετά την έλευση του Σαββατοκύριακου, υποχώρησε και αυτό. Ωστόσο το κρίσιμο τεχνικά σημείο του 0,53 δολαρίου άντεξε την πίεση.

Πέρα από τα τεχνικά σημάδια, είχαμε και νεότερα για το οικοσύστημα του Cardano. Η ομάδα ανάπτυξης εφάρμοσε με επιτυχία την αρχική έκδοση της δοκιμής συμμόρφωσης Conway, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στη δέσμευση της πλατφόρμας για ισχυρή και αξιόπιστη απόδοση του δικτύου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μελλοντικές αναβαθμίσεις, οι προγραμματιστές προετοιμάζονται για την κυκλοφορία του Lace 1.8.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης στον τομέα των αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps), με την έκδοση beta του Marlowe TS-SDK.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι επιτροπές Intersect έχουν δραστηριοποιηθεί αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς, ενισχυμένου και αποκεντρωμένου οικοσυστήματος. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για ένα μάθημα Haskell το 2024, με στόχο την ενίσχυση μιας κοινότητας με γνώσεις γύρω από τη βασική γλώσσα προγραμματισμού του Cardano.

Στο οικοσύστημα τρέχουν ήδη 1.307 έργα, ενώ υπήρξε προσθήκη άλλων 152, τα οποία ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα. Η πλατφόρμα διαχειρίζεται σχεδόν 80 εκατομμύρια συναλλαγές την εβδομάδα, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση του δικτύου Cardano.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v