Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν συμφέρει στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν το Bitcoin

Πώς συσχετίζεται το οικοσύστημα των crypto με τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα που εξασθενεί και την ολοένα μειωμένη ελκυστικότητα του δολαρίου, καθώς οδεύουμε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Οι ανταγωνιστές και ο ρόλος των stablecoins.

Γιατί δεν συμφέρει στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πολλοί Αμερικανοί -και όχι μόνο- κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες συμφωνούν πως τα crypto είναι χρήσιμα μόνο για τρομοκράτες, έμπορους ναρκωτικών και πάσης φύσεως εγκληματίες. Το ισχυρίζονται ανερυθρίαστα, λες και δεν υπήρχαν παρανομίες πριν την εμφάνιση του Bitcoin, λες και δεν έχουν καταδικαστεί οι τράπεζες (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) με πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων για διευκολύνσεις σε παράνομους. Αποδεδειγμένα σε δικαστήρια, όχι απλώς εικασίες.

Για ποιο λόγο το κάνουν; Μια οπτική εστιάζει στην άγνοια. Δεν γνωρίζουν πως οι κινήσεις του Bitcoin καταγράφονται σε ένα δημόσιο «καθολικό», το οποίο είναι άμεσα προσβάσιμο στον οποιοδήποτε. Ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετικά αφελή ερμηνεία.

Μπορούσε ίσως να σταθεί πριν καμιά δεκαετία, όταν ούτε οι παράνομοι ούτε οι διωκτικές αρχές είχαν αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Σήμερα όμως δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία. Ακόμα και αν δεν ξέρεις, υπάρχουν άπειρες πηγές γνώσης πλέον. Η άγνοια σήμερα, σε τόσο υψηλό επίπεδο, ισοδυναμεί με δόλο.

Πιο κοντά στην αλήθεια είναι πως δεν επιθυμούν ανταγωνιστές. Το τραπεζικό κατεστημένο παρέμεινε υπό την προστασία του κράτους υπερβολικά πολλές δεκαετίες, για να θέλει να ξεβολευτεί. Να αλλάξει συνήθειες εκτιθέμενο στον ανταγωνισμό. Για αυτό επιθυμούν να επιβληθούν κανονισμοί που να διασφαλίζουν το ολιγοπώλιό τους. Όταν βλέπεις πως χάνεις έδαφος, ο καλύτερος τρόπος να το αποτρέψεις είναι να αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Ακόμα καλύτερα θέτοντας εκτός νόμου τον επίδοξο ανταγωνιστή σου.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί το Bitcoin. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους. Αν υπήρχε θα το είχαν απαγορεύσει από καιρό. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να απαγορεύσει στον εαυτό του να επωφεληθεί από αυτό.

Υπάρχει και ο άλλος δρόμος όμως, όπως μας έδειξαν οι τελευταίοι μήνες. Όταν δεις πως είναι αδύνατο ή πανάκριβο να επιτεθείς αποτελεσματικά στον αντίπαλο ή ανταγωνιστή σου, επιχειρείς να επωφεληθείς από την άνοδο και τη δυναμική του. Αυτή τη διέξοδο επέλεξε -πολύ έξυπνα, κατά τη γνώμη μας- η BlackRock, η ναυαρχίδα του παραδοσιακού επενδυτικού κλάδου.

Γιατί τους συμφέρει να υπάρχουν τα crypto

Πέρα από τη διαφορετική οπτική που μπορούν να έχουν κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες, υπάρχει και μια παράμετρος που δεν θα πρέπει να αγνοούμε. Το οικοσύστημα των crypto που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Bitcoin περιλαμβάνει και τα stablecoins. Τα stablecoins είναι κατά βάση δολαρίου και μάλιστα έχουν φτάσει να είναι ο 16ος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.

Σε μια περίοδο που η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα από χώρες του εξωτερικού φθίνει, για γεωπολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους, η ζήτηση που προέρχεται από τα stablecoins είναι ουρανοκατέβατο δώρο για την αμερικανική κυβέρνηση. Τι εννοούμε μειώνεται; Κίνα και Ιαπωνία κατείχαν πριν από μια δεκαετία σχεδόν το 22% των αμερικανικών ομολόγων. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 7%, με την τάση να είναι σαφώς πτωτική.

Αν συνεχίζει να εξασθενεί η ζήτηση από χώρες που παραδοσιακά αγόραζαν αμερικανικά ομόλογα, τι θα αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές; Να κρατήσει τα επιτόκια υψηλά.

Όχι όμως για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, αλλά επειδή δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να απαγορεύσουν τα stablecoins. Το αντίθετο. Από το «πουθενά» βρέθηκε ένας παράγοντας που ενισχύει το δολάριο, του οποίου έχει μειωθεί η ελκυστικότητα, καθώς οδεύουμε σε ένα πολυπολικό κόσμο και αφήνουμε πίσω την παγκοσμιοποίηση.

Ο ρόλος των stablecoins

Νομίσματα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο όπως τα Tether και USDC δεν είναι μυστικό πως δραστηριοποιούνται υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πρώτα από όλα, υπόκεινται πλήρως στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλάξει ποτέ γνώμη για οποιοδήποτε λόγο, θα κλείσουν την επόμενη μέρα. Αν οι αμερικανικές αρχές μπόρεσαν να παγώσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας όπως της Ρωσίας, πόσο δύσκολο είναι να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους εκδότες των stablecoins;

Επιπλέον τα stablecoins ευνοούν την πολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ δια μέσου του δολαρίου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε χώρες που έχουν πολιτική αστάθεια και υψηλό πληθωρισμό, οι πολίτες προτιμούν να κατέχουν Tether παρά αργεντίνικο πέσο ή τουρκικές λίρες.

Ωστόσο η ύπαρξη και ανάπτυξη των stablecoins έχουν μια παράπλευρη ωφέλεια. Ευνοούν την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των crypto. Για παράδειγμα η Tether έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατ. δολ. για εξόρυξη Bitcoin με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Χρηματοδοτεί προγράμματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για Bitcoin και άλλα πολλά.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν ήθελε, ακόμα και αν μπορούσε, δεν συμφέρει πλέον την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαγορεύσει τα crypto. Όπως η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) αναγκάζεται απρόθυμα να δώσει έγκριση για spot Bitcoin ETF. Είναι θέμα χρόνου, όχι επιθυμίας, από τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν προηγηθεί.

Σε αυτό το θέμα έχουμε μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη. Χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής της SEC Gary Gensler ανάφερε πως μπορεί να είχαμε απορρίψει ορισμένες αιτήσεις στο παρελθόν (σ.σ. εννοεί όλες), αλλά τα δικαστήρια έχουν διαφορετική άποψη. Επομένως, ρίχνουμε μια νέα ματιά στις αιτήσεις, με βάση αυτές τις δικαστικές αποφάσεις.

Πέρα από το αν πρόκειται για πρόσχημα ή πραγματικό λόγο, η αλήθεια είναι πως ούτε οι πολιτικοί θα θελήσουν να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία αιχμής σε ανταγωνιστικές χώρες, ούτε οι τράπεζες να αφήσουν μια κατηγορία αναξιοποίητη, μια περιουσιακών στοιχείων, όπου τους δίνει τη δυνατότητα να βγάλουν πολλά χρήματα, στα χέρια των ανταγωνιστών.

Η φάση ωρίμανσης γίνεται σε φάσεις, όπως και στους ιδιώτες. Πρώτα τους καθοδηγεί το συμφέρον. Η πνευματική αφύπνιση έρχεται αργότερα, με τη μελέτη. Στην τελική φάση, πασπαλίζεται με συναίσθημα. Με την πίστη ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό, που θέτει τις βάσεις -ή, αν επιθυμείτε, την ευκαιρία- για ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο νομισματικό και κατ’ επέκταση οικονομικό σύστημα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v