Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή του Bitcoin

Ίσως πράγματι το ένα Bitcoin φτάσει να αξίζει 1 εκατ. δολ. Το ερώτημα, όμως, είναι πόση θα είναι η αγοραστική αξία αυτής της αποτίμησης. Οι προοπτικές και οι προκλήσεις, Τι λένε αναλυτές.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο Ryan Rasmusse, αναλυτής της Bitwise, προβλέπει πως το Bitcoin θα διαπραγματεύεται πάνω από 80.000 μέσα στο 2024, επιτυγχάνοντας νέο υψηλό όλων των εποχών.

Όπως αναφέρει στο X (πρώην Twitter), υπάρχουν δύο σημαντικοί καταλύτες που θα βοηθήσουν τα κρυπτονομίσματα. Η αναμενόμενη εκκίνηση των spot Bitcoin ETFs στις αρχές του 2024 και το halving τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Bitwise, σημαντική ώθηση στην αγορά των crypto θα δώσει η ανάπτυξη των stablecoins. Υπολογίζουν πως θα χρησιμοποιηθούν για τη διευθέτηση μεγαλύτερου όγκου από τον όγκο πληρωμών της Visa. Πού το στηρίζουν; Ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Visa επεξεργάστηκε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα των stablecoins ήταν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική τάση, προέβλεψε ότι τα stablecoins το 2024 θα έχουν και μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και χρησιμότητα. Ποια ανοδική τάση; Από σχεδόν μηδέν, έφτασαν τα 137 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε 4 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις της VanEck επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις για τα stablecoins. Προβλέπουν ότι η συνολική κεφαλαιοποίησή τους θα φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Πάνω από 100.000 δολάρια

Σύμφωνα με τον αναλυτή Raoul Pal, ο οποίος προέρχεται από τον παραδοσιακό επενδυτικό χώρο (σ.σ. ήταν στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά εδώ και χρόνια υποστηρικτής του χώρου των crypto), μια λογική τιμή για το Bitcoin θα ήταν κοντά στις 200.000 δολάρια.

Πότε θα τα φτάσει; Τον Μάιο του 2024, αν η αύξηση της ρευστότητας πραγματοποιείται με ρυθμό 20% ή τον Μάρτιο του 2025, αν ανεβαίνει με ρυθμό 5% ετησίως. Τον Απρίλιο του 2026, με ρυθμό αύξησης 9%, θα προσεγγίσει τις 500.000 δολάρια.

Κάποιοι άλλοι που μελετούν τους κύκλους της τιμής του Bitcoin θεωρούν πως σε αυτή τη χρονική φάση της αγοράς θα φτάσει τις 300.000 δολάρια.

Σας φαντάζουν υπερβολικά αυτά τα νούμερα; Δεν είναι καθόλου, αν πιστέψουμε τους Bitcoiners. Μάλιστα θεωρούν αυτά τα επίπεδα τιμών ακόμα και απαισιόδοξα. Ποια είναι μια «δίκαιη αποτίμηση» σύμφωνα με το σκεπτικό τους; Πάνω από 500.000 δολάρια. Σε αυτή την τιμή η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin θα φτάσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού. Όμως αν το Bitcoin έχει πλεονεκτήματα έναντι του πολύτιμου μετάλλου, γιατί να μην αξίζει παραπάνω;

Παλαιότερα για να διαφυλάξεις την αγοραστική δύναμή σου έναντι της υποτίμησης της αξίας του χρήματος, αγόραζες χρυσό ή ακίνητα. Ωστόσο οι νεότερες γενιές, που είναι εξοικειωμένες με την ψηφιακή αξία, προτιμούν Bitcoin. Κι όπως γνωρίζουμε, ο πλούτος νομοτελειακά μεταφέρεται σιγά σιγά προς τους νεότερους.

Όσοι ήταν ενήλικοι όσο ίσχυε ο χρυσός κανόνας που καταργήθηκε πριν από 50 χρόνια, αποτελούν μειοψηφία. Ελάχιστοι γνώρισαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό σε έκτακτες συνθήκες όπως ο πόλεμος. Δεν έχουν κάτι να τους δέσει ψυχολογικά.

Ειδικά οι νέοι έχουν παραστάσεις για το χρήμα σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακές. Είναι δεδομένο πως θα θελήσουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Να μην έχουν μόνο παραδοσιακές αξίες όπως οι πατεράδες τους κι ακόμα περισσότερο οι παππούδες τους.

Στο ένα εκατομμύριο δολάρια

Ο Michael Saylor επανέλαβε την άποψή του για τη δίκαιη τιμή του Bitcoin στο CNBC. Εάν το Bitcoin δεν πρόκειται να μηδενιστεί, τότε θα φτάσει στο ένα εκατομμύριο δολάρια, ισχυρίστηκε.

Η ερώτηση που πραγματικά έχει σημασία είναι αν πρόκειται για ένα νόμιμο περιουσιακό στοιχείο που αποδέχονται οι θεσμικοί. Αν ναι, θα νομιμοποιηθεί στα μάτια όλων. 

Στον δρόμο προς την ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, το Bitcoin αντιπροσωπεύει την ψηφιοποίηση του κεφαλαίου, όπως η Google αποτελεί την ψηφιοποίηση των βιβλίων και η Apple του τηλεφώνου και της κάμερας. Σήμερα το 99,9% του κεφαλαίου βρίσκεται με τη μορφή μετοχών, ομολόγων, πολύτιμων μετάλλων και ακινήτων.

Όταν ο κόσμος εκπαιδευτεί πάνω στις ψηφιακές αξίες και συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητά τους, το ψηφιακό κεφάλαιο αντί για 0,1% θα αντιπροσωπεύει το 2%. Η εκπαίδευση κάνει τη διαφορά, ισχυρίζεται.

Ένας άλλος αναλυτής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, ο Arthur Hayes, συνιδρυτής της BitMEX, θέτει και αυτός ως στόχο το ένα εκατομμύριο δολάρια. Βέβαια κι αυτός είναι προκατειλημμένος υπέρ του Bitcoin.

Διατηρεί τις θετικές προσδοκίες του ανεξάρτητα από τη φάση που βρίσκεται η αγορά, με την πεποίθησή του να πηγάζει στην ικανότητα του Bitcoin να φέρει επανάσταση. Ακόμα περισσότερο, θεωρεί πως το Bitcoin διαθέτει τη δυνατότητα να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος ενός νέου, πιο δίκαιου και αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προκλήσεις

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε αυτούς τους στόχους τιμών με κάποια προσοχή, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Το ταξίδι του Bitcoin στο ένα εκατομμύριο δολάρια θα απαιτούσε ευρεία υιοθέτηση και αναγνώρισή του ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Κάτι που δύσκολα θα επιτευχθεί, όχι μόνο αν δεν ξεπεραστούν ρυθμιστικά εμπόδια αλλά και να φτάσουμε στην επιτακτική ανάγκη αναδιαμόρφωσης του τρέχοντος χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος.

Όπως αναφέρει, όταν το Bitcoin προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο δολάρια, δεν θα πρόκειται για κάποιο απλό στρογγυλό αριθμό. Θα αποτελέσει ορόσημο για την πορεία του, καθώς θα πάψει να θεωρείται ένα απλό περιουσιακό στοιχείο, αλλά παγκόσμιο πρότυπο. Για τους hodlers (μακροχρόνιους επενδυτές και φανατικούς), αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα αποτελέσει απόδειξη και επιβράβευση της πίστης στις αρχές της αποκέντρωσης.

Πρόσεχε τι εύχεσαι, λένε. Ίσως πράγματι το ένα Bitcoin φτάσει να αξίζει 1 εκατ. δολ. Το ερώτημα όμως είναι πόση θα είναι η αγοραστική αξία του ενός εκατομμυρίου δολαρίου ή ευρώ.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v