Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Οι προσδοκίες για το 2024 και πώς θα επωφεληθούμε

Γιατί η νέα χρονιά αναμένεται να αποτελέσει την καλύτερη στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Οι εντυπωσιακές φετινές επιδόσεις και οι νέοι καταλύτες. Τα δύο σενάρια.

Κρυπτονομίσματα: Οι προσδοκίες για το 2024 και πώς θα επωφεληθούμε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει πραγματικά μεγάλες αποδόσεις το 2023. Ενδεικτικά, το Bitcoin έχει ανέβει 160%, το Ethereum 90%, το Cardano 140%. Δεν έλειψαν και άλλα νομίσματα με ακόμα πιο εντυπωσιακές αποδόσεις, όπως το Solana που 7πλασίασε την τιμή του, «γκαζώνοντας» στο τελευταίο τρίμηνο, όπου πολλαπλασίασε την τιμή του επί 5!

Ανεξάρτητα από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των crypto αναμένεται να είναι αυτή που έρχεται, το 2024. Για ποιο λόγο; Μια συγκυρία γεγονότων αναμένεται να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με πρώτη από όλες την αναμενόμενη έγκριση των ETFs του Bitcoin στη spot αγορά.

Το Bitcoin θα νομιμοποιηθεί στα μάτια του ευρύτερου πληθυσμού, καθώς για πρώτη φορά αξιοσέβαστα επενδυτικά ιδρύματα, όπως η BlackRock, θα αναλάβουν την ενημέρωση των πλεονεκτημάτων του. Κατόπιν έχουμε το halving του Bitcoin, την αναβάθμιση του Ethereum και μια σειρά από σημαντικά γεγονότα σε άλλα νομίσματα.

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη χρονιά που έρχεται, αν θεωρήσουμε δεδομένο πως για τις αμέσως επόμενες ημέρες θα σημειωθεί συγκρατημένη ή υπερβολική αισιοδοξία, εν αναμονή της απόφασης για το ETF. Μια απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί μάλλον στις 10 Ιανουαρίου.

Το πρώτο είναι ότι κοντά στην ημερομηνία ανακοίνωσης της έγκρισης των ETFs από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), θα υπάρξει ρευστοποίηση των κερδών του τελευταίου διαστήματος από τους βραχυχρόνιους επενδυτές. Συνεπώς η τιμή του Bitcoin θα κινηθεί πτωτικά, παρασύροντας ολόκληρη την αγορά των crypto.

Θα συμβεί για άλλη μια φορά το «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση». Κατόπιν όμως, το επόμενο διάστημα, το marketing των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών θα αρχίσει σταδιακά να αποδίδει. Νέοι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν να ασχολούνται και να αποκτούν κρυπτονομίσματα, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό στην τιμή τους.

Το δεύτερο βασικό σενάριο θέλει η ανακοίνωση της έγκρισης από τη SEC να προκαλέσει τέτοιο ενθουσιασμό, που να απορροφήσει ανώδυνα το αναμενόμενο κύμα ρευστοποιήσεων. Ας μην ξεχνάμε το προηγούμενο παράδειγμα του πρώτου ETF του χρυσού, το οποίο ανέβαινε επί 8 συνεχόμενα χρόνια!

Η επενδυτική διέξοδος

Τι ακριβώς θα συμβεί; Πώς θα πρέπει να κινηθούμε επενδυτικά; Με ποια κριτήρια θα λάβουμε τις αποφάσεις; Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και τι θα πρέπει να παρακολουθούμε; Είναι προφανές πως οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολες. Οι περισσότεροι όμως από τους επίδοξους επενδυτές αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα πολύ επιδερμικά.

Συνήθως όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα πρώτα χρόνια, ξεκινούν με μια εξαιρετική αφέλεια σε ένα χώρο που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί, μόνο και μόνο επειδή έμαθαν πως υπόσχεται γρήγορο και εύκολο κέρδος. Μέχρι που αποκαλύπτουν με τον σκληρό τρόπο πως δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτυχία. Ή, αν υπάρχει, δεν τον έχει ανακαλύψει κανείς μέχρι τώρα.

Ωστόσο είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτεί κάποιος αυτή τη συγκυρία. Να βρισκόμαστε στα προεόρτια ενός νέου bull run στα κρυπτονομίσματα και να μην είναι προετοιμασμένος να εκμεταλλευτεί τις συναρπαστικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο χώρος.

Για αυτό το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, με την αρωγή του Εuro2day.gr, σας προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε ένα ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που αρχίζει 8 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες). (https://indifi.gr/)

Ακούγεται υπερβολικό να ισχυριζόμαστε πως παρακολουθώντας τα μαθήματα θα ξεχωρίζετε από το υπόλοιπο 99% των traders. Κι όμως ισχύει. Στην ενότητα του trading, δεν διδάσκεται απλώς τεχνική ανάλυση, ειδικά προσαρμοσμένη στα κρυπτονομίσματα, αλλά δίνεται έμφαση στην παρουσίαση δεικτών, τεχνικών και επενδυτικών συστημάτων που έχουν αποδεδειγμένα αποδώσει.

Κι όχι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μαθήματα «on chain ανάλυσης». Δεν είναι δυνατόν κάποιος να θεωρείται σοβαρός trader στα crypto, χωρίς να συμβουλεύεται τις μετρήσεις των δεδομένων μέσα στο blockchain. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εκροή κεφαλαίων από τα ανταλλακτήρια προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια. Πόσες φορές έχουμε προειδοποιηθεί έγκαιρα από αυτή την ένδειξη ή άλλες παρόμοιες μετρήσεις; Πόσα χρήματα έχουν γλιτώσει όσοι το παρακολουθούν;

Κατόπιν, διδάσκεται ίσως το σπουδαιότερο μάθημα από όλα, το οποίο δυστυχώς υποτιμάται από τους επενδυτές: τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Είναι προτιμότερο να ρίχνει κανείς κορώνα γράμματα για το αν θα αγοράσει σήμερα και να διαθέτει στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου, παρά να ακολουθεί το καλύτερο σύστημα τεχνικής ανάλυσης και να μην έχει προβλέψει για αυτές. Όλοι οι έμπειροι traders το γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι συνήθως το αντιλαμβάνονται όταν είναι αργά, με τον σκληρό τρόπο.

Οι τεχνικές για επιτυχημένο trading όμως δεν φτάνουν. Ίσως αλλού είναι αρκετά, αλλά όχι στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Εκεί, το όνειρο κάθε επενδυτή στα crypto, κυρίως των νεοεισερχόμενων, είναι να αναγνωρίσουν το νέο «Bitcoin». Ένα από τα χιλιάδες νεότερα νομίσματα, το οποίο θα ανακαλύψουν σε εμβρυακό στάδιο. Σε χαμηλή τιμή, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία άνοδο της αξίας του… σε αστρονομικά επίπεδα.

Στη θεωρία ακούγεται ωραίο, αλλά η πράξη αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη. Η πορεία της τεχνολογικής καινοτομίας των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά δεν θα είναι εύκολη. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν ο επενδυτής δεν γνωρίζει σε βάθος το project στο οποίο επενδύει. Πώς είναι δυνατόν να το πετύχει ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα, όταν δεν γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενο που αναπτύσσει, τον ανταγωνισμό, τους ιδρυτές και την εκτελεστική ομάδα, το white paper, το roadmap και ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Πώς θα ξεχωρίσεις τους απατεώνες από τους τίμιους; Τους ικανούς, με ελπίδες επίτευξης των φιλόδοξων στόχων, από τους καταδικασμένους σε αποτυχία; Τον κλάδο που θα ξεχωρίσει; Γιατί πράγματι, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει προσελκύσει κάθε καρυδιάς καρύδι. Από λεπτομερώς σχεδιασμένες, ιδιοφυείς ιδέες και εμπνευσμένους επιχειρηματίες, μέχρι απατεώνες ή ανίκανους να εκπονήσουν ένα σοβαρό επιχειρηματικό πλάνο.

Αυτά ακριβώς είναι που μαθαίνουμε στην επόμενη ενότητα, την εξερεύνηση του κόσμου των altcoins. Παρέα με ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα τα οικοσυστήματα πολλών νομισμάτων, όπως των Ethereum, Solana, Cosmos, Tezos, VeChain και άλλα πολλά.

Εξηγούν με απλό τρόπο τη χρησιμότητα, τις ιδιότητες και τις προοπτικές των κυριότερων κρυπτονομισμάτων, τι είναι τα smartcontracts, τις ιδιαιτερότητες του Web 3.0. Ξεκλειδώνουν τα μυστικά των DeFi, αποκαλύπτουν πώς γίνεσαι Validator του Ethereum από τον χώρο σου. Κι ακόμα πώς δημιουργούμε, πώς οργανώνουμε και πώς προβάλλουμε το δικό μας κρυπτονόμισμα, πώς θα επωφεληθούμε από τα airdrops και άλλα πολλά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v