Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκτόξευση κατά 160% του Bitcoin και η κούρσα για ETFs

Πώς θα επηρεάσει το κρυπτονόμισμα η μάχη για τα νέα ETFs και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς. Κλειδί ο πόλεμος χρεώσεων και marketing.

Η εκτόξευση κατά 160% του Bitcoin και η κούρσα για ETFs

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πιο νωρίς από την 10η Ιανουαρίου αναμένεται να ενημερώσει τους εκδότες του Bitcoin spot ETF η αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC). Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μόλις την Τρίτη 2 Ιανουαρίου ή την επόμενη, θα μάθουν αν έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους οι συνολικά 14 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. 

Εκείνοι που ελπίζουν να είναι μεταξύ των πρώτων που βγάλουν σε δημόσια διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα το συγκεκριμένου τύπου ETF, είναι οι BlackRock, VanEck, Valkyrie, Bitwise, Invesco, Fidelity, WisdomTree και μια κοινοπραξία μεταξύ της Ark Investments και της 21Shares. Όλοι οι παραπάνω έχουν υποβάλει νέα έγγραφα στην SEC, με τις διευκρινίσεις που τους έχουν ζητηθεί.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα, τα μόνα ETF κρυπτονομισμάτων που έχουν εγκριθεί και διαπραγματεύονται, είναι συνδεμένα με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου. Τα νέα ETFs όμως, θα έχουν κάλυψη πραγματικά Bitcoin, τα οποία θα πρέπει oι εκδότες των ETFs να αγοράσουν και να έχουν στην κατοχή τους, σε αναλογία 1 προς 1 σε αξία δολαρίου, με τα μερίδια που έχουν διαθέσει.

Εν τω μεταξύ ήδη έχει ξεσπάσει μάχη μεταξύ των εκδοτών, όσο αφορά το ποιος θα κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι Valkyrie και ARK έχουν ενημερώσει την SEC πως θα χρεώνουν 0,80% ετήσια τέλη διαχείρισης. Το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund αναμένεται να είναι το λιγότερο ακριβό, επιβάλλοντας προμήθειες μόλις 0,39%. Η Invesco ανακοίνωσε πως θα χρεώνει 0,59%, αλλά μόνο μετά τους πρώτους έξι μήνες ή για τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τότε οι προμήθειες θα είναι μηδέν!

Φυσικά ο ανταγωνισμός δεν σχετίζεται μόνο στις χρεώσεις, αλλά και τις διαφημίσεις. Ήδη έχουμε δει τα τηλεοπτικά σποτ από τις VanEck, Bitwise και άλλες. Κυρίως όμως, Διευθύνοντες Σύμβουλοι επενδυτικών κολοσσών, όπως η BlackRock σε όποια τηλεοπτική εμφάνιση ή δημόσια ομιλία και να βρεθούν, εκθειάζουν το Bitcoin!

Ο πόλεμος του marketing αναμένεται να ενταθεί όσο περνάει ο καιρός. Και τι θα αναφέρουν τα διαφημιστικά μηνύματα; Τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Από ποιους; Από τους μέχρι πρόσφατα ενάντιους του! Αξία ανεκτίμητη, όπως αναφέρει ένα άλλο, γνωστό, διαφημιστικό σλόγκαν. Ειδικά για τους παλαιότερους στον χώρο, οι οποίοι δικαιώνονται για την επιμονή τους να στραφούν ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin «Υπάρχει περίπτωση να μπαίνουμε σε μια χρονική περίοδο που οι Bitcoiners θα θεωρηθούν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί από τους υπόλοιπους. Όποιος πιστεύει στην προοπτική του τοποθετώντας ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου του, δεν έχει πολλά να χάσει. Σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας, η απώλεια θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Θα υποστεί τη χλεύη συγγενών και φίλων, που θα τον αντιμετωπίσουν σαν αφελή που σκορπάει τα χρήματά του σε ανοησίες, όμως η ζωή του θα συνεχιστεί κανονικά.

Αν, όμως, η τάση της υιοθέτησης και της εμπιστοσύνης στο δίκτυο του Bitcoin συνεχιστεί, θα βγει πολλαπλά ωφελημένος από πολλές πλευρές. Από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου μέχρι την ικανοποίηση της προσωπικής επιβεβαίωσης. Στον αντίποδα, όσοι τον λοιδορούσαν, θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο».

Μια που αναφερόμαστε στους ενάντιους του Bitcoin, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στον Jamie Dimon, Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan. Ποια ήταν η στάση του μέχρι… κυριολεκτικά προχθές;

  • 23 Ιανουαρίου 2014: «Το Bitcoin είναι ένα άθλιο μέσο αποθήκευσης αξίας»
  • 5 Νοεμβρίου 2015: «Το Bitcoin δεν θα επιβιώσει»
  • 20 Ιανουαρίου 2016: «Το Bitcoin δεν πρόκειται να πάει πουθενά»
  • 12 Σεπτεμβρίου 2017: «Το Bitcoin είναι απάτη»
  • 12 Οκτωβρίου 2017: «Δεν πρόκειται να μιλήσω άλλο για το Bitcoin»
  • 9 Ιανουαρίου 2018: «Λυπάμαι που έκανα αυτό το σχόλιο για το Bitcoin»
  • 30 Οκτωβρίου 2018: «Πραγματικά δεν ασχολούμαι με το Bitcoin»
  • 21 Σεπτεμβρίου 2022: «Είμαι ένας μεγάλος σκεπτικιστής σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin».
  • 6 Δεκεμβρίου 2023: «Πάντα ήμουν βαθιά αντίθετος με τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin κ.λπ. Αν ήμουν η κυβέρνηση θα τα απαγόρευα». 

Παρόλα αυτά, η JP Morgan, συμμετέχει ως ένας από τους authorized participants, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η BlackRock και η Valkyrie στην SEC για το Bitcoin ETF!

Καλή χρονιά σας ευχόμαστε. Αν και όπως όλα δείχνουν δεν θα μείνει μόνο ευχή, όσο αφορά την υιοθέτηση του Bitcoin. Το 2024 θα είναι το έτος που όλοι θα αρχίσουν να συζητάνε για το Bitcoin.

Κλείνουμε με ένα νέο της τελευταίας στιγμής: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, εκροή Bitcoin αξίας 1,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταγράφηκε από τα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια χθες Τετάρτη. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια εκταμίευση από τον Δεκέμβριο του 2022. Λίγο πριν ξεκινήσει η ανοδική πορεία της τάξης του +160% κατά τη διάρκεια του 2023.

Επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Εuro2day.gr, σας προσφέρει την ευκαιρία ξεχωρίστε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε ένα ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που αρχίζει 10 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες).

Λεπτομέρειες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

 

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v