Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό ξεκίνημα στη χρονιά για το Bitcoin, το μεγάλο ερώτημα

Πάνω από τις 45.000 δολάρια για πρώτη φορά σε σχεδόν δυο χρόνια για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Το σήμα από τα ανταλλακτήρια και οι προσδοκίες για το ETF.

Εκρηκτικό ξεκίνημα στη χρονιά για το Bitcoin, το μεγάλο ερώτημα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι τώρα  στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πως λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα επόμενα μαθήματα που θα διδαχθούν από τις 10 Ιανουαρίου 2024, είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική Ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες  αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

Με το… δεξί μπήκε η χρονιά για το Bitcoin. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του έχει διασπάσει την αντίσταση των 44.000 δολαρίων που την εμπόδιζε να κινηθεί ανοδικά τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα ξεπέρασε και τις 45.000 για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως η έγκριση ενός ή περισσοτέρων ETF που να βασίζονται στην spot αγορά είναι όλο και πιο πιθανή τις επόμενες ημέρες.

Τελικά για να καταλάβεις την πορεία της τιμής του Bitcoin κάποια πράγματα είναι απλά. Βασικά οικονομικά. Ποια είναι αυτά; Ότι η αύξηση της ζήτησης, ταυτόχρονα με την μείωση της προσφερόμενης ποσότητας οδηγεί σε αύξηση της τιμής.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο. Όπως σε όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, το Bitcoin δεν βρίσκεται στην τιμή που αξίζει τώρα, αλλά στην τιμή που οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν πως θα βρίσκεται στο άμεσο μέλλον.

Η προσδοκία για την διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου τύπου ETF έχει αυξήσει το ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως τα διαθέσιμα προς πώληση νομίσματα μειώνονται. Πως το γνωρίζουμε; Από τα καταγεγραμμένα στοιχεία που προέρχονται από την εταιρία ερευνών Glassnode, τα οποία δείχνουν πως η διαθέσιμη ποσότητα στα ανταλλακτήρια (πορτοκαλί γραμμή) συνεχίζει να μειώνεται!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν άμεσα τα Bitcoin τους, καθίστανται κάτοχοι… προς εξαφάνιση. Άραγε που θα βρεθούν αρκετά να καλύψουν τη ζήτηση, αν το ενδιαφέρον για μερίδια στα ETF του Bitcoin είναι αυξημένο;

Η μοναδική ελεύθερη αγορά

Ήδη το Bitcoin είναι ο τίτλος με την μεγαλύτερη απόδοση μέσα στο 2024. Όχι μόνο επειδή ανέβηκε 8%, αλλά και για άλλον έναν λόγο. Οι τράπεζες μπορεί να ήταν κλειστές χθες, τα χρηματιστήρια το ίδιο, αλλά η αγορά των crypto δεν κλείνει ποτέ. Το Bitcoin και… η παρέα του, διαπραγματεύονται στα ανταλλακτήρια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Δεν κλείνει ούτε για Πρωτοχρονιά, ούτε για Χριστούγεννα ή Πάσχα ή Ραμαζάνι. Δεν σταματάει η διαπραγμάτευση των τίτλων για οποιοδήποτε λόγο. Συμβαδίζει με τον σύγχρονο, έντονο ρυθμό ζωής, με τη λογική των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Σαν να είσαι πελάτης σ’ ένα μαγαζί που δεν κλείνει ποτέ. Ψωνίζεις όποια ώρα θέλεις, σε όποια περιοχή του πλανήτη βρίσκεσαι.

Για να προστατέψουν τους επενδυτές, οι αρχές μπορούν ακόμα και να κλείσουν το χρηματιστήριο. Ακόμα και στην καρδιά της ελεύθερης αγοράς, στις ΗΠΑ, αν πέσει 5% ο S&P, η συνεδρίαση σταματάει για λίγα λεπτά. Κι αν συνεχίσει να πέφτει, το διακόπτουν οριστικά για την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, οι αρχές συχνά επεμβαίνουν είτε με δηλώσεις στήριξης, είτε διοχετεύοντας ατελείωτα δισεκατομμύρια.

Αυτές μάλιστα θεωρούνται ήπιες παρεμβάσεις. Αν δεν φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχουν και πιο δραστικά μέτρα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της επίθεσης στους δίδυμους πύργους. Τότε έκλεισε ολόκληρη Wall Street για μία εβδομάδα σχεδόν. Στην Ελλάδα όταν επιβλήθηκαν τα capital controls το ΧΑ ήταν κλειστό για 3 μήνες. Όλα αυτά για την προστασία ή «προστασία» του επενδυτή, ανάλογα την οπτική του καθενός.

Ωστόσο στην αγορά των crypto αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Απλά αποκλείεται λόγω της αποκεντρωμένης φύσης της. Πρόκειται για την μοναδική ελεύθερη αγορά. Για την ακρίβεια, η μοναδική ελεύθερη αγορά που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ελεύθερη διαπραγμάτευση ή να επέμβει υπέρ τους κανένας δημόσιος φορέας.

Το μεγάλο ερώτημα

Τελικά το μεγάλο ερώτημα των ημερών είναι ένα: η έγκριση των ETFs έχει προεξοφληθεί και μόλις ανακοινωθεί θα υπάρξει σημαντικό κύμα ρευστοποίησης, ικανό να ρίξει χαμηλότερα την τιμή ή η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη που θα δούμε την τιμή του Bitcoin να πλησιάζει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό;

Κανείς δεν είναι μάντης για να γνωρίζει με σιγουριά, αλλά σε μεγάλο βαθμό η απάντηση θα δοθεί από το πού θα βρίσκεται η τιμή του Bitcoin την στιγμή της ανακοίνωσης. Αν θα έχει σκαρφαλώσει ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τιμών ή όχι.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι εύκολες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μακροχρόνιες. Με δεδομένο πως από το 2011 και μετά, όπως φανερώνει ο παρακάτω πίνακας, το Bitcoin βρίσκεται στην κορυφή ή τον πυθμένα στην λίστα των περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα) από πλευράς απόδοσης, και κάνοντας την υπόθεση πως και το 2024 θα καταλάβει μία από τις δύο θέσεις, ποιες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί στον πάτο;




Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v