Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στα crypto, αβεβαιότητα για το ETF του Bitcoin

Γενέθλια με... μακροβούτι για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα εν μέσω σεναρίων για νέο μπλόκο από τη SEC. Η αναταραχή, οι ρευστοποιήσεις, τα σενάρια και τι ξεχνά η σχετική έκθεση της Matrixport.

Νευρικότητα στα crypto, αβεβαιότητα για το ETF του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι τώρα  στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πως λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα επόμενα μαθήματα που θα διδαχθούν από τις 13 Ιανουαρίου 2024, είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική Ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες  αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

Άδοξα κύλησαν χθες τα γενέθλια του Bitcoin. Πέρασαν ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα που εξορύχτηκε το πρώτο μπλοκ, γνωστό και ως Genesis Block. Δεν υπήρχε όμως διάθεση για εορτασμό, καθώς μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, καταγράφηκε σημαντική, όσο και ξαφνική, υποχώρηση της τιμής του. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχασε μέσα σε ελάχιστη ώρα όλα τα κέρδη που σημείωσε από τη Δευτέρα.

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin διέσπασε σαν βούτυρο την στήριξη των 44.100 δολαρίων (μπλε οριζόντια γραμμή). Σταμάτησε μόνο όταν έφτασε την πλάγια μπλε γραμμή τάσης, στις 41.500 δολάρια. Αυτή την ώρα έχει σταθεροποιηθεί κοντά στις 43.000 δολάρια. Ανάλογες ρευστοποιήσεις υπήρξαν βέβαια και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα.

Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στην δημοσιοποίηση μιας έκθεσης από την Matrixport, η οποία προέβλεψε ότι η αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), τελικά θα απορρίψει τις αιτήσεις για ETF του bitcoin στην αγορά spot. 

Ο επικεφαλής αναλυτής της Matrixport θεωρεί πως, αν και παραμένει θετική η προοπτική για το τέλος του 2024, η αρνητική απάντηση της SEC θα οδηγήσει πολύ γρήγορα την τιμή του Bitcoin πίσω στο επίπεδο των 36.000 με 38.000 δολαρίων.

Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν συνοδεύονταν από απτά στοιχεία ή έγκυρες πληροφορίες. Κυρίως βασίζονταν στην εκτίμηση ότι «από πολιτική άποψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκριθεί ένα Bitcoin Spot ETF που θα νομιμοποιούσε το Bitcoin ως εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης αξίας».

Άλλοι αναλυτές υποστήριξαν πως η δημοσίευση της έκθεσης δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χθεσινή υποχώρηση. Ήταν απλά η αφορμή για να κλείσουν πολλές θέσεις long που είχαν μαζευτεί, καθώς η αγορά θεωρούνταν υπεραγορασμένη.

Το long, όπως και το short squeeze, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για την αγορά των crypto. Πράγματι, σύμφωνα με την CoinGlass, οι ρευστοποιήσεις long θέσεων στην αγορά παραγώγων έφτασαν τα 568 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 ώρες. 

Αν συνυπολογίσουμε πως η ρευστότητα δεν είναι ανάλογα μεγάλη της ανοδικής πορείας, μια που οι μακροχρόνιοι κάτοχοι δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποχωριστούν τα νομίσματά τους, τότε μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα πως ήταν μια μάλλον αναμενόμενη κίνηση.

Πως γνωρίζουμε ότι περισσότερα Bitcoin βρίσκονται καρφωμένα στα προσωπικά πορτοφόλια; Ο αριθμός των μοναδικών διευθύνσεων που διαθέτουν τουλάχιστον 1 ολόκληρο Bitcoin, έχει σκαρφαλώσει σε νέο υψηλό όλων των εποχών.

Παρά την αναστάτωση, οι αναλυτές του Bloomberg επιμένουν. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πιθανότητα να εγκριθεί το ETF έως τις 10 Ιανουαρίου παραμένει στο 90%. Από ότι εξηγούν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει απόρριψη, όμως όχι κατηγορηματική. Η προσπάθεια που καταβάλλει η SEC και οι εκδότες του Bitcoin ETF, σημαίνει ότι είναι απίθανο να απορριφθούν εντελώς οι αιτήσεις την τελευταία στιγμή. Μπορεί η SEC να επικαλεστεί πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Τυχόν πλήρης απόρριψη θα σήμαινε πως η SEC θα προέβαινε στο «τράβηγμα του χαλιού» της δεκαετίας (This would be the rug pull of the decade), ειδικά μετά την σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς της και την παροχή καθοδήγησης των ενδιαφερόμενων εκδοτών σχετικά με τις αιτήσεις τους.

Ένας επιπλέον λόγος που πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο της πλήρους άρνησης είναι μικρό, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκδότες ενδέχεται να ακολουθήσουν τα βήματα της Grayscale και να προχωρήσουν σε ξεχωριστές αγωγές κατά της ρυθμιστικής αρχής.

«Έχουν ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και προσπάθησαν πάρα πολύ να τα παρατήσουν τώρα, συμπεραίνει ο Eric Balchunas, ειδικευμένος αναλυτής για ETFs στο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Fox News, η SEC έκλεισε συναντήσεις με τα χρηματιστήρια του Nasdaq, NYSE και άλλα, προκειμένου να συζητήσουν την εισαγωγή του Bitcoin ETF. Το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund της Fidelity, παρόλο που δεν έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με το CBOE.

Όλα λοιπόν δείχνουν προς την έγκριση, αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η έκπληξη. Ωστόσο οι πιθανότητες είναι καθαρά προς την θετική απόφαση.

Το διασκεδαστικό στην υπόθεση, είναι πως ο γνωστός τηλεοπτικός αναλυτής και παρουσιαστής στο CNBC, Jim Cramer, κατάφερε πάλι να αστοχήσει στις προβλέψεις του, όσον αφορά στο Bitcoin. Λίγες ώρες πριν τις έντονες πιέσεις ρευστοποίησης, εκφράστηκε θετικά για το Bitcoin. Ανάφερε πως πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα και ότι ήρθε για να μείνει. Πρόσθεσε ότι αναμένει με την απόφαση έγκρισης να υπάρξει πτώση, καθώς θα επικρατήσει το «πούλα στην είδηση». Για να δούμε αν θα πέσει μέσα και πάλι…

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση της απόφασης της SEC, ας ρίξουμε μια ματιά στην μεγάλη εικόνα. Πριν λίγα χρόνια, το 2012, μια ουγγιά χρυσού κόστιζε 400 Bitcoin. Σήμερα κοστίζει κάτω από 0,05. Κι όμως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να πιστεύουν πως… πεθαίνει! 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v