Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος μεταξύ των εκδοτών του Bitcoin ETF

To σήμα που στέλνει στην αγορά crypto η ανάρτηση του επικεφαλής της SEC, η νέα άνοδος για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, οι μάχες του marketing και η... παγίδα.

Πόλεμος μεταξύ των εκδοτών του Bitcoin ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι τώρα  στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πώς λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα επόμενα μαθήματα που θα διδαχθούν από τις 13 Ιανουαρίου 2024, είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες  αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/


Φωτιά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έβαλε μια ανάρτηση του επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler, στο X (πρώην Twitter). Όπως αναφέρει, όσοι προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να μη συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι μπορεί να στερηθούν βασικές πληροφορίες σε σχέση με την επένδυσή τους και ότι υπόκεινται σε σημαντικό κίνδυνο. Οι απατεώνες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη δημοτικότητά τους και παρασύρουν τους ιδιώτες επενδυτές σε απάτες

Από αυτή την ανάρτηση είναι μάλλον φανερά δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι πως προετοιμάζει το επενδυτικό κοινό να υποδεχθεί καθ' όλα νόμιμους τίτλους, όπως τα ETF του Bitcoin, τα οποία όμως ενέχουν τον «κίνδυνο» να παρασύρουν ανοδικά όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή να υπάρξει ενδιαφέρον και για έργα ακατάλληλα και σίγουρα επικίνδυνα. Το δεύτερο είναι πως ενώ έχει απόλυτο δίκιο, δεν μπορεί να χωνέψει την ήττα του. Υπό τη δική του ηγεσία να δοθεί έγκριση σε ένα τύπου Bitcoin ETF το οποίο αποτελούσε επί δέκα συναπτά έτη την επιθυμία και προσδοκία του χώρου των crypto.

Όπως και να έχει, η ανάρτηση εκτόξευσε την τιμή του Bitcoin, το οποίο με τη σειρά του παρέσυρε όλη την αγορά. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η αντίσταση λίγο πάνω από τις 44.000 δολάρια (μπλε οριζόντια γραμμή) δεν άντεξε τελικά την πίεση και η τιμή σκαρφάλωσε κοντά στην επόμενη σημαντική αντίσταση των 48.000 δολαρίων (μοβ οριζόντια γραμμή). Οι 48.000 ήταν η κορυφή τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2022.

Εν τω μεταξύ ο πόλεμος των τιμών μεταξύ των εκδοτών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η ARK, 20 λεπτά μετά την κατάθεση του εγγράφου S-1 της BlackRock στη SEC, μείωσε τα ετήσια διαχειριστικά τέλη που θα χρεώνει στο ETF της στο 0,25% από 0,80%. Για ποιο λόγο; Η BlackRock θα χρεώνει μόλις 0,30%. Οπως παραδέχτηκε ο Eric Balchunas, υπεύθυνος αναλυτής για τα ETFs στο Bloomberg, το ποσοστό ήταν πολύ μικρότερο από όσο περίμενε. 

Και όπως γνωρίζουμε από το marketing, η μείωση της τιμής είναι το τελευταίο όπλο που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσεις τον ανταγωνισμό. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τη μάχη να συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό στο ζήτημα της προβολής. Το έχουμε ξαναπεί και το επαναλαμβάνουμε γιατί είναι εντυπωσιακό. Οι μέχρι πρόσφατα ενάντιοι στο Bitcoin, εκείνοι που το λοιδορούσαν και το κατηγορούσαν, τώρα γίνονται οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του.

Ωστόσο αυτό το σημείο θέλει προσοχή. Μεγάλη προσοχή. Όταν τα διαχειριστικά τέλη είναι χαμηλότερα από το κόστος, πώς ο διαχειριστής-εκδότης του ETF θα βγάζει κέρδη; Η απάντηση είναι συνήθως ο δανεισμός τίτλων. Μια πρακτική που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο και κρυφό κίνδυνο για τους επενδυτές, όπως ισχυρίζεται η Caitlin Long, CEO της CustodiaBank, μιας τράπεζας κρυπτονομισμάτων.

Πόσα είναι συνολικά τα κεφάλαια που έχουν υπό διαχείριση οι υποψήφιοι εκδότες των Bitcoin ETFs; Αθροιστικά οι BlackRock, Fidelity, Invesco και τα άλλα… παιδιά; 17 τρισεκατομμύρια. Με Τ. Τρισεκατομμύρια! 

Πέρα από την τεχνική ανάλυση, η αίσθηση για την ψυχολογία της αγοράς, το ένστικτο ή οτιδήποτε άλλο εργαλείο χρησιμοποιεί ένας trader, υπάρχει ένας δείκτης, ο οποίος έχει αποδειχθεί αλάνθαστος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα όσον αφορά το Bitcoin: ο γνωστός παρουσιαστής στο CNBC, Jim Cramer. Πάντα πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του. Πάντα!

Χθες βράδυ ξαναχτύπησε. Εκτιμάει πως μέχρι εδώ ήταν η πορεία του Bitcoin. Ότι ολοκλήρωσε την ανοδική του κίνηση. «Bitcoin is topping -out right now», ανάφερε στην εκπομπή του. Οk, Jim, καταλάβαμε, σε ευχαριστούμε για τη βοήθεια και ελπίζουμε να συνεχιστεί… το σερί «επιτυχιών».

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v