Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φάντασμα της FTX τρομάζει την αγορά των crypto

Κάτω και από τις 39.000 δολάρια βουλιάζει το Bitcoin, στον απόηχο της έγκρισης του ETF. Η «δύναμη» των πωλητών και το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Το φάντασμα της FTX τρομάζει την αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο αρχικός ενθουσιασμός για την έναρξη διαπραγμάτευσης των ETF του Bitcoin έχει μετατραπεί σε προβληματισμό, καθώς η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου κάτω από τις 39.000 δολάρια. Θυμίζουμε πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της έγκρισης από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) το Bitcoin είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 49.000 δολάρια.

Η ανησυχία γίνεται ακόμα πιο έντονη, αν συνυπολογίσουμε πως η πτώση έρχεται σε αντίθεση με την απόδοση των μετοχών τεχνολογίας. Η συσχέτιση μεταξύ Bitcoin - δείκτη Nasdaq έχει πέσει και κυμαίνεται πλέον στο 0,3 την τελευταία εβδομάδα.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η στήριξη των 40.600 δολαρίων (πράσινη οριζόντια γραμμή) δεν άντεξε. Δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τη δύναμη των πωλητών. Τις τελευταίες ώρες σημειώθηκε μια απόπειρα ανάκαμψης, όμως χωρίς επιτυχία.

Πλέον αυτό το επίπεδο τιμών έχει μετατραπεί σε αντίσταση. Είναι πιθανόν να δυσκολευτεί να το διαπεραστεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το σενάριο των 38.000 βρίσκεται όλο και πιο κοντά.

Ποιος είναι ο λόγος της υποχώρησης; Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για μια κλασική περίπτωση στις αγορές, την οποία έχουμε συναντήσει άπειρες φορές στο παρελθόν: αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση. Επιφανειακά αν το εξετάσουμε, πράγματι, συνέβη για ακόμα μία φορά. Ωστόσο η πραγματική αιτία κρύβεται πιο βαθιά.

Όπως είχαμε επισημάνει έγκαιρα, το καθοριστικό γεγονός δεν θα ήταν η έγκριση ή όχι των Bitcoin ETFs. Αυτό το νέο είχε παλιώσει. Είχε προεξοφληθεί από την άνοδο των τελευταίων μηνών. Βασική μεταβλητή που θα έκρινε την πορεία των τιμών αποτελεί η ζήτηση για τα μερίδια των ETFs. Και πιο συγκεκριμένα, αν θα υπερέβαιναν τις προσδοκίες των εκδοτών.

Αν ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, θα έπρεπε οπωσδήποτε να αναζητήσουν νομίσματα, προκειμένου να τα εντάξουν στο fund τους. Αυτό όμως τελικά δεν συνέβη. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πράγματι μεγάλο, ο τζίρος υπερβολικός για τα δεδομένα του κλάδου των ETFs, αλλά σε σημαντικό βαθμό αναμενόμενος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρουσιάστηκαν σημαντικές εκροές από το ETF της Grayscale προς τα υπόλοιπα, εξαιτίας των δύο μεγάλων ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων που διαθέτει. Ποια είναι αυτά; Κατ' αρχάς η Grayscale χρεώνει πολύ μεγαλύτερα ετήσια διαχειριστικά έξοδα. Η Grayscale χρεώνει 1,5% τον χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 0,5%. Ορισμένοι μάλιστα, για το πρώτο εξάμηνο δεν θα χρεώνουν τίποτα! Το δεύτερο είναι πως δεν έχει το ειδικό βάρος και την αξιοπιστία των περισσότερων από τους υπόλοιπους εκδότες, όπως η BlackRock, η Fidelity, η Franklin Templeton κ.λπ.

Ωστόσο, αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει ήταν το αμαρτωλό ανταλλακτήριο FTX. Όσο και αν φαντάζει σαν μακρινός εφιάλτης η υπόθεση του καταδικασμένου για απάτη Sam Bankman Fried, ιδρυτή και CEO του FTX, από ό,τι φαίνεται, θα ταλαιπωρεί την αγορά για καιρό ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, από τα Bitcoin αξίας 2 δισεκατομμυρίων που έχουν ρευστοποιηθεί από την Grayscale, για τα μισά ευθύνεται το FTX, το οποίο κατείχε και ρευστοποίησε 22 εκατομμύρια μερίδια. Τόσα ήταν τα μερίδια που διέθετε, όπως φανερώνουν τα επίσημα δεδομένα που είχαν κατατεθεί στις αρχές τον Νοέμβριο του 2023.

Θεωρητικά, η πίεση από το FTX θα πρέπει να τερματιστεί, καθώς ολοκλήρωσε την πώληση των συμμετοχών της. Ωστόσο, η μεταφορά Bitcoin προς το ανταλλακτήριο της Coinbase συνεχίζεται. Χθες μεταφέρθηκαν Bitcoin αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Πιθανόν, επειδή η ρευστοποίηση των μεριδίων της συνεχίζεται, προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Όπως και να έχει, το σίριαλ της δικαστικής διεκδίκησης των χαμένων χρημάτων από τους ζημιωθέντες της FTX έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Οπότε, δεν είναι απίθανο να βρεθούμε αντιμέτωποι και με άλλες εκπλήξεις. Χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, αποκαλύφθηκε πως ο επενδυτικός βραχίονας της FTX, η Alameda Research, απέσυρε οικειοθελώς την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της Grayscale Investments. Η κατηγορία αφορούσε τη χρέωση υπερβολικών τελών διαχείρισης.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση με τα κυριότερα ETF είναι η εξής: η Grayscale διαθέτει τον μεγάλο όγκο Bitcoin, που επί μια δεκαετία σχεδόν μονοπωλούσε τον χώρο. Η αξία του χαρτοφυλακίου της είναι σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η BlackRock με 33.430 Bitcoin αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων, η Fidelity, η Bitwise, η Franklin Templeton κ.λπ.

Οι καθαρές αποκτήσεις Bitcoin από τα ETFs ανέρχονται στα 27.717 νομίσματα. Κι ακόμα όλοι αυτοί οι τεράστιοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι στο… ζέσταμα. Μόλις ξεκίνησαν τη διαφημιστική τους εκστρατεία. Τώρα αρχίζουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Bitcoin. Μην ξεχνάτε πως μέχρι πρόσφατα τους έλεγαν τα αντίθετα! Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.

Ενδεικτικά, μετά τον Larry Fink της BlackRock, ακόμη ένας Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας που διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια ισχυρίστηκε πως είναι «believer». Η Jenny Johnson της Franklin Templeton. Ποιος είναι ο λόγος που κατέληξε σε αυτή την πεποίθηση; Όταν άκουσε από κάποιον ότι κρατάει το 50% των αποταμιεύσεών του σε Bitcoin, γιατί αν του ξεφύγει μια λάθος κουβέντα στη χώρα του, τότε θα μπορούσαν να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Θα το επαναλάβουμε άλλη μία. Το Bitcoin δεν είναι μόνο το μέσο που ενδεχομένως να σε κάνει πλούσιο. Αυτό μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι. Αυτό που σίγουρα σε κάνει, είναι ελεύθερο.

Για τους παλαιότερους στον χώρο, αυτές οι υποχωρήσεις είναι απλό… ψιλόβροχο. Έχουν ζήσει μανιασμένες καταιγίδες, οι οποίες δεν τους πτόησαν. Το παρακάτω διάγραμμα από την Glassnode είναι ενδεικτικό. Έχει μαζεμένες όλες τις πτώσεις από τις τοπικές κορυφές, από το 2011 μέχρι σήμερα.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v