Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος ευθύνεται για την πτώση στην αγορά των crypto

Παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων αποδίδουν τη βουτιά του Bitcoin στους «μεγάλους» της Wall Street που μπήκαν στο παιχνίδι. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Ο ρόλος της Grayscale.

Ποιος ευθύνεται για την πτώση στην αγορά των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στην αγορά των crypto κυριαρχεί η φημολογία πως η υποχώρηση της τιμής του Bitcoin οφείλεται στους μεγάλους παίκτες της Wall Street που εισήλθαν στον χώρο. Πως χειραγωγούν την τιμή με την τεράστια οικονομική ισχύ που διαθέτουν, επιδιώκοντας να αγοράσουν φθηνότερα. Ωστόσο είναι απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αν ήθελαν να βυθίσουν την τιμή του, δεν θα έβγαιναν και θα το εκθείαζαν συνεχώς σε ανώτατο επίπεδο, σε επίπεδο Διευθύνοντος Συμβούλου. Για παράδειγμα χθες στο CNBC η Cathie Wood της ARK ισχυρίστηκε πως η πρόσφατη πτώση δεν έχει αλλάξει καθόλου την άποψή τους. «Πιστεύουμε ότι το Bitcoin είναι μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις της ζωής μας».

Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει ΟΛΟΙ οι CEO των εκδοτών των ETFs του Bitcoin. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει η αλήθεια των αριθμών. Ποια είναι αυτή; Ότι η BlackRock, η Fidelity και οι υπόλοιποι, έχουν «σκουπίσει» από την αγορά 112.000 Bitcoin. Αν αφαιρέσουμε τα 67.000 που έχουν πουληθεί από την Grayscale, τότε έχουμε καθαρή εισροή περίπου 50.000 νομισμάτων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παρακάτω εικόνα βοηθάει στην οπτικοποίηση των μεγεθών και μας δείχνει μια ακόμα πληροφορία. Ότι στην προσφερόμενη ποσότητα θα πρέπει να υπολογίσουμε 27.000 Bitcoin που παράγονται κάθε μήνα, τα οποία θα γίνουν 13.500 από τον Απρίλιο και μετά, την ημερομηνία του halving.

Το Bitcoin ETF της BlackRock βρίσκεται από χθες στην 7η θέση μεταξύ των ETFs όλων των κατηγοριών, όσον αφορά τις εισροές. Παρόλο που βρίσκεται στην κυκλοφορία ελάχιστες ημέρες. Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός, από τον Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτή για τα ETFs στο Bloomberg.

Η επικεφαλής των αμερικανικών ETFs της BlackRock (iShares) ισχυρίζεται πως με κάθε μέτρο το λανσάρισμα του Bitcoin ETF «έχει πάει απίστευτα καλά». Μάλιστα θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Αυτά δεν έχει λογική να λέγονται, αν επιδιώκεις να ρίξεις την αγορά.

Η εικόνα της αγοράς των Bitcoin ETFs

Για ποιο λόγο τότε υποχωρεί η τιμή; Κυρίως από τις (ασταμάτητες) ρευστοποιήσεις της Grayscale, η οποία στέλνει συνεχώς Bitcoin εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων στο ανταλλακτήριο της Coinbase. Χθες έστειλε άλλα 515 εκατομμύρια δολάρια… παρουσιάζοντας κάμψη. Τις προηγούμενες ημέρες τα ποσά ήταν μεγαλύτερα. Από εκεί και πέρα, τα ηνία αναλαμβάνει ο φόβος, που οδηγεί τα «αδύναμα» χέρια να πουλήσουν πανικόβλητα.

Το GBTC της Grayscale κατέχει σήμερα 536.695 Bitcoin, από 619.000 μία ημέρα πριν το ξεκίνημα των ETFs. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το IBIT της BlackRock, με σχεδόν 40.000 νομίσματα στην κατοχή της. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Fidelity με 34.000 Bitcoin, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Τα διαχειριστικά έξοδα που χρεώνουν οι εκδότες των ETF δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αν εξαιρέσουμε το GBTC, που κοστίζει 1,5% τον χρόνο. Οι υπόλοιποι χρεώνουν 0,25% περίπου και μάλιστα οι περισσότεροι για τους πρώτους μήνες προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες χρεώσεις.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την πορεία των Bitcoin που κατέχουν τα ETFs. Είναι εμφανές ότι η κυριαρχία και το μερίδιο αγοράς της Grayscale (γαλάζιο) έχει μειωθεί αισθητά, προς όφελος των υπόλοιπων

Η κυριαρχία των ιδιωτών

Στο Bitcoin τη μεγάλη δύναμη την έχουν ακόμα οι ιδιώτες κάτοχοι, όχι οι θεσμικοί. Το 90% της συνολικής ποσότητας είτε βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, είτε έχει χαθεί, είτε δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί, όπως παραστατικά μας δείχνει η παρακάτω εικόνα.

Μόνο το 10% σχεδόν της συνολικής ποσότητας των Bitcoin βρίσκονται στα χέρια εταιρειών, ιδρυμάτων, κρατών, θεσμικών. Συγκεκριμένα διαθέτουν 2.170.000 νομίσματα. Ποιοι είναι αυτοί; Κατ' αρχάς η Grayscale, της οποίας όμως τα μερίδια αντιστοιχούν σε χιλιάδες ξεχωριστές οντότητες, θεσμικούς αλλά και ιδιώτες.

Ακολουθούν τα κράτη της Κίνας και των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αποκτήσει από κατασχέσεις και κατά καιρούς τα βγάζουν προς πώληση. Μετά είναι τα «διαμαντένια» χέρια της MicroStrategy, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ETF, αν υπολογίσουμε τη βαρύτητα που έχουν τα Bitcoin στον ισολογισμό της.

Βραχυχρόνια, η πρόβλεψη της τιμής κάθε τίτλου, ιδίως των πιο ευμετάβλητων, είναι δύσκολη υπόθεση. Μακροχρόνια όμως στο Bitcoin είναι από τις πιο εύκολες. Από πού θα εξαρτηθεί; Από την υιοθέτηση του κόσμου. Αν δεν ενδιαφέρονται για αυτό, η αξία του θα καταρρεύσει. Ωστόσο δεν βλέπουμε καθόλου να υπάρχουν τέτοια σημάδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, της πιο μεγάλης εταιρείας on-chain ερευνών, οι διευθύνσεις με μη μηδενικό υπόλοιπο συνεχώς αυξάνονται.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v