Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θεωρίες συνομωσίας για τα ETFs του Bitcoin

Η λειτουργία τους ως γέφυρα που ενώνει το Bitcoin με τo παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι φόβοι από την εμπλοκή μεγάλων funds και οι ιδιαιτερότητες της συγκυρίας.

Οι θεωρίες συνομωσίας για τα ETFs του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Google από αύριο Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα επιτρέπει τις διαφημίσεις που σχετίζονται με τα Bitcoin ETFs. Μέχρι σήμερα το Bitcoin ήταν απαγορευμένο. Το ETF αλλάζει το παιχνίδι. Το κρυπτονόμισμα νομιμοποιείται στα μάτια του ευρύτερου πληθυσμού, των εταιριών, των διαχειριστών κεφαλαίων, των νομοθετών.

Ξαφνικά έπαψαν οι κάτοχοι Bitcoin να θεωρούνται τζογαδόροι, παράνομοι, περιθωριακοί για την πλειοψηφία του κόσμου. Ή αυτό το αφήγημα θα σβήσει σταδιακά. Από εκεί που ήταν περιθωριακή η άποψη ότι το Bitcoin έχει αξία και μάλιστα υποτιμημένη λόγω άγνοιας του ευρύτερου πληθυσμού, θα μετατραπεί σε κυρίαρχη. Πλέον ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πεισματικά πως είναι θέμα χρόνου να πεθάνει. Τo Bitcoin κατάφερε να τους διαψεύσει -και εκθέσει- όλους.

Το ETF είναι η γέφυρα που ενώνει το Bitcoin με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι ο Δούρειος Ίππος που κατάφερε να διεισδύσει μέσα στο σύστημα. Που θα σπείρει τους σπόρους τις αμφισβήτησης όταν αρχίσουν να πληροφορούνται όλοι τις δομικές αδυναμίες του, συγκρινόμενο μαζί του.

Οι φόβοι περί εμπλοκής των μεγάλων funds όπως της BlackRock και αλλοίωσης του χαρακτήρα του Bitcoin, είναι υπερβολικές. Στην καλύτερη περίπτωση από ρομαντικούς που θεωρούν καλύτερο η ανάπτυξη και η υιοθεσία του Bitcoin να μην περάσει από τα επίσημα κανάλια. Στην χειρότερη από συνωμοσιολόγους που βρήκαν μια ευκαιρία να βγουν από την αφάνεια επιδεικνύοντας την ημιμάθεια τους.

Αν περιμένατε η Wall Street να παρακολουθεί παθητικά τους μικρούς να συνεχίζουν να κερδίζουν, πέσατε έξω. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ενημερώνονται για τις ιδιότητές του, να εκτιμούν τη σπανιότητά του, την προοπτική του. Γι’ αυτό άλλοι το αγοράζουν ως μακροχρόνια επένδυση, άλλοι για trading, άλλοι διαβλέπουν ευκαιρίες όσον αφορά τις υπηρεσίες θεματοφυλακής.

Μια θεωρία που διακινείται, η οποία είναι εντελώς απίθανο να ισχύει, είναι πως πίσω από την εμφάνιση του Bitcoin υπάρχει κάποιο σχέδιο των ΗΠΑ ή των Κεντρικών Τραπεζών ή οποιουδήποτε άλλου ισχυρού. Αυτό το αφήγημα διακινείται και γίνεται πιστευτό από ανθρώπους που αδυνατούν να αντιληφθούν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην ζωή μας η αβεβαιότητα, ο απρόβλεπτος παράγοντας.

Το Bitcoin είναι ο μαύρος κύκνος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όποιος γνωρίζει την ιστορία του αντιλαμβάνεται πως δεν υπήρξε κανείς από πίσω, πέρα από την αρχική έμπνευση του Satοshi Nakamoto. Επί μια δεκαετία το υποστήριζαν και το ανάπτυξαν οι «τρελοί», οι «περιθωριακοί». Δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο, ούτε κάποιο σκοτεινό κέντρο επιβολής της εξουσίας.

Η Wall Street και γενικά οι ισχυροί άργησαν να ξυπνήσουν. Άργησαν χαρακτηριστικά να το ανακαλύψουν. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μόνο 50.000 Bitcoin που βρίσκονταν μέχρι τώρα σε αδράνεια, ενεργοποιήθηκαν μετά την έγκριση των ETFs. Αυτά τα νομίσματα έχουν μετακινηθεί μόνο δύο φορές τα τελευταία 11 χρόνια.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όσοι διακινούν τις υπερβολικές θεωρίες συνομωσίας, είναι πως η βασική ιδιότητα που έχει το Bitcoin είναι πως λειτουργεί εκτός τραπεζικού ή χρηματιστηριακού συστήματος. Αυτή η ιδιαιτερότητα παραμένει. Δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή. Μόνο εθελοντικά κάποιος μπορεί να επιλέξει τη λύση της θεματοφυλακής.

Το Bitcoin που έχουμε στο πορτοφόλι μας αδιαφορεί για την ύπαρξη των ETFs. Συνεχίζει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Τίποτα δεν άλλαξε. Ούτε πρόκειται να αλλάξει. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος.

Το δίκτυο του Bitcoin έχει επιτύχει κάτι μοναδικό. Να είμαστε εμείς οι θεματοφύλακες του εαυτού μας. Αν δεν εκμεταλλεύεται κάποιος αυτή την μοναδική ιδιότητα, είναι προφανές πως δεν έχει αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που έχει η ιδιότητα της αποκέντρωσης. Δεν αντιλαμβάνεται την αξία του Bitcoin ως απελευθερωτικό μέσο.

Η δυνατότητα παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος δεν έχει μειωθεί. Ίσα ίσα που την έχει ενισχύει γιατί πλέον θα ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού που είτε αδιαφορούσαν είτε αρνούνταν να ακούσουν για το Bitcoin επειδή είχαν αρνητική προδιάθεση. Από πού δημιουργήθηκε αυτή η προδιάθεση; Από το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο. Από τους ίδιους που τώρα το επευφημούν και το εκθειάζουν.

Τα ETFs και οποιαδήποτε άλλα παρόμοια χρηματιστηριακά παράγωγα, μπορεί να οδηγήσουν προς την ευμάρεια, αλλά όχι προς την οικονομική ελευθερία. Δεν συνάδει με την νοοτροπία και το σκεπτικό του Bitcoin αν δεν διαθέτετε την δυνατότητα να βγαίνετε άμεσα εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού και νομισματικού συστήματος. Εάν επιθυμείτε να αποδράσετε, θα πρέπει να αγοράσετε κανονικά Bitcoin, όχι ETFs. Να το αποσύρετε από το ανταλλακτήριο και να το φυλάξετε στο προσωπικό σας πορτοφόλι.

Η αληθινή γνώση έρχεται μόνο μέσα από τη συστηματική ενασχόληση και τις εμπειρίες. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε με λέξεις τη γεύση του μελιού, του πορτοκαλιού, της κανέλας; Οι λεκτικές περιγραφές δεν είναι δυνατό να δώσουν την αίσθηση. Τη γεύση τη γνωρίζεις μόνο μέσα από βιωματική εμπειρία. Δεν αρκεί η φαντασία, ούτε η εξυπνάδα. Δεν θα μάθεις ποτέ να κολυμπάς ακούγοντας περιγραφές για το τι είναι το κολύμπι ή βλέποντας τους άλλους. Πρέπει να πέσεις στο νερό. Να νιώσεις ο ίδιος την αίσθηση του βουλιάγματος στο σώμα και το μυαλό σου.

Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές αλλά και επαγγελματίες αναλυτές ή διαχειριστές κεφαλαίων, δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι. Δεν το έχουν στείλει σε άλλες διευθύνσεις, δεν το έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλα οικοσυστήματα. Δεν ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο η βιωματική εμπειρία είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιληφθείς την αξία του.

Το ζητούμενο για το Bitcoin είναι να φτάσει στο σημείο να αποτελεί ένα σύστημα με περιορισμούς, χωρίς όμως να χάνει τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα του. Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Φυσικά υπάρχουν ρίσκα. Αντί να ανταλλάσσουμε πραγματικά νομίσματα μέσα στο δίκτυο του Bitcoin να διακινούνται χάρτινα ή ψηφιακά πιστοποιητικά κατοχής Bitcoin. Στο χέρι μας είναι, όμως, να ενημερωθούμε και να το αποφύγουμε.

Είμαστε στην αρχή μιας επανάστασης. Και αυτό ενέχει κινδύνους. Αν οι άνθρωποι των κρυπτονομισμάτων δεν έχουν διδαχτεί από τα λάθη στα οποία έχει υποπέσει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν. Απλώς με ένα διαφορετικό περιουσιακό στοιχείο.

Ήρθε η ώρα λοιπόν. Όχι να αποκτήσεις Bitcoin, αλλά πρώτα να μάθεις για αυτό. Την φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας. Αν φυσικά σε ενδιαφέρει όχι μόνο να νιώσεις ελεύθερος, αλλά και να συμβαδίσεις με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v