Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Ερχονται ETFs made in... China

Τάχιστη απάντηση από το Πεκίνο στην κίνηση της SEC να εγκρίνει τα ETF στη spot αγορά. Η πρώτη αίτηση και η στροφή 180 μοιρών στη στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Bitcoin: Ερχονται ETFs made in... China

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πλέον οι εξελίξεις κινούνται με ασύλληπτη ταχύτητα. Δέκα ολόκληρα χρόνια περίμενε η κοινότητα των crypto να εγκριθεί το ETF του Bitcoin στη spot αγορά. Όλα αυτά τα χρόνια η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων 33 αιτήσεις από διαφορετικούς υποψήφιους εκδότες, σε διάφορες ημερομηνίες.

Τελικά, όπως γνωρίζουμε, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ήταν κάτι μάλλον αναμενόμενο, από τη στιγμή που μπήκαν στο παιχνίδι επενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως να συμβεί τόσο σύντομα ήταν η απάντηση από άλλες χώρες και κυρίως από την Κίνα!

Τη χώρα όπου, θυμίζουμε, το 2021 αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της εναντίον των κρυπτονομισμάτων, απαγορεύοντας την εξόρυξη Bitcoin. Όχι βέβαια πως κατάφερε τίποτα εναντίον του δικτύου του Bitcoin, πέρα από μια προσωρινή αναστάτωση στον χώρο του mining. Οι συναλλαγές συνεχίστηκαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ούτε καν οι miners δεν έπαθαν κάποια σοβαρή ζημιά, καθώς μετέφεραν τα μηχανήματά τους σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Μάλιστα σήμερα η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ για εξόρυξη Bitcoin είναι η Κίνα!

Κι όμως, η Κίνα ετοιμάζεται να λανσάρει τα δικά της ETFs, εγκεκριμένα από τις ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ. Η αλλαγή πορείας στη σκέψη των κινεζικών αρχών δεν είναι εντελώς πρόσφατη. Από τα μέσα του 2023 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ (SFC) έδειξε ανοικτή στο ενδεχόμενο να εξετασθούν αιτήσεις για ETFs του Bitcoin, προσβάσιμα από όλους τους επενδυτές. Μέχρι τότε, η πρόσβαση σε παρόμοιου τύπου funds επιτρεπόταν μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές.

Τι συνέβη και ο άνεμος έγινε… ούριος; Ο Liu He, ο οποίος ήταν για πολύ καιρό το δεξί χέρι του Προέδρου Xi Jinping και αρχιτέκτονας της απαγόρευσης εξόρυξης το 2021, παραιτήθηκε πέρυσι. Από ό,τι φαίνεται, η σημερινή ηγεσία είναι πιο φιλική προς το Bitcoin.

Η επικεφαλής της SFC, Julia Leung, ισχυρίστηκε παρουσία δημοσιογράφων ότι το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει εξελιχθεί ταχύτατα και επεκτείνεται στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς η SFC είναι πρόθυμη, αλλά και έτοιμη πλέον, να δεχτεί αιτήσεις. Πράγματι, με το καλημέρα, η Harvest Hong Kong, μια κινεζική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, υπέβαλε αίτηση για Bitcoin ETF.

Είναι προφανές πως η βιασύνη των Κινέζων δεν είναι άσχετη με την εξέλιξη στις ΗΠΑ. Η SFC άρχισε να αλλάζει γνώμη, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της BlackRock να καταθέσει αίτηση για το Bitcoin ETF. Όπως είναι προφανές, γνώριζαν την επιρροή που έχει στις αμερικανικές αρχές η συγκεκριμένη εταιρεία.

Είναι εντυπωσιακό πως σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Χονγκ Κονγκ, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν πάνω από 10 ETF το 2024, όταν δοθεί η άδεια! Όσα και τα αμερικανικά!

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αγοραπωλησίες σε αυτού του τύπου τα ETF δεν θα κάνουν μόνο οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, αλλά και όσοι μένουν στην υπόλοιπη Κίνα. Πώς; Χάρη στο Shanghai-Hong Kong Stock Connect, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014, οι επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Τι επίδραση θα έχει στη ζήτηση το τεράστιο ασιατικό επενδυτικό κοινό που θα έχει πρόσβαση στο Bitcoin; Αυτό, από ό,τι φαίνεται, θα το διαπιστώσουμε πολύ πιο σύντομα από όσο περιμέναμε…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v